Sicilia Gadborg og Silas Holst spiller hovedrollerne som Alex Owens og Nick Hurley i Flashdance - The Musical, som kan opleves i Musikhuset Aarhus fra 20. april.

Sicilia Gadborg og Silas Holst spiller hovedrollerne som Alex Owens og Nick Hurley i Flashdance - The Musical, som kan opleves i Musikhuset Aarhus fra 20. april. PR Foto

Hovedrolle i Flashdance:

Gadborg vækker ikoniske dansetrin til live

Sicilia Gadborg spiller den kvindelige hovedrolle i musicaludgaven af den ikoniske dansefilm Flashdance. En rolle der udfordrer skuespilleren både fysisk og mentalt, og som bringer hende tilbage til ’sit andet hjem’ per 20. april

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Flashdance placerer sig uden tvivl i toppen af listen over ikoniske dansefilms-klassikere. Filmen fra 1983 om den unge og selvstændige Alex Owens, der ved siden af sit arbejde på et stålværk kæmper for at udleve sin drøm om at blive professionel danser, kunne noget dengang. Og det kan den stadig! Ikke alene som film, men også som musical. Og netop den - Flashdance – The Musical - får premiere i Musikhuset Aarhus 20. april.

Den danske skuespiller og musicalstjerne Sicilia Gadborg spiller hovedrollen som Alex Owens.

“Alex er den her unge pige fra Pittsburgh, der kæmper for at få lov til at gøre det, hun elsker: at danse. Hun drømmer om at blive bedre – ikke om at blive berømt. Det er dét, jeg rigtig godt kan lide ved hende,” siger Sicilia. Hun er med på en telefon fra sin lejlighed i København en tidlig morgen, inden dagens prøver på Flashdance går i gang.

Sicilia var 12 år, da hun så filmen Flashdance første gang.

“Jeg begyndte at gå til ballet, da jeg var 12. Omtrent samtidig begyndte jeg at lytte til en masse dansemusik og se en masse dansefilm. En af dem var Flashdance - den har jeg set mange gange. Virkelig mange gange!” husker Sicilia.

Der er svedige dansetrin for alle pengene, når Silas Holst og Sicilia Gadborg indtager scenen i musicalen Flashdance.

Der er svedige dansetrin for alle pengene, når Silas Holst og Sicilia Gadborg indtager scenen i musicalen Flashdance. PR Foto

At finde sin egen vej

På trods af sin tidlige fascination af dansefilm og -musik higede Sicilia ikke efter at gøre karriere på de skrå brædder.

“Begge mine forældre er skuespillere, så man kan argumentere for, at det var oplagt for mig at søge i samme retning. Men skuespil- og dansefaget var lidt en fremmed fugl for mig. Dengang brød jeg mig ikke om at optræde for andre. Samtidig havde jeg et indtryk af branchen som værende meget højtråbende; et univers jeg slet ikke kunne se mig selv i,” fortæller Sicilia.

Men det var dengang. Trin for trin optog dansen mere og mere af Sicilias tid og interesse, og lige så langsomt blev hun overbevist om, at dansevejen var den vej, hun skulle gå.

”Jeg søgte ind på to forskellige danseuddannelser – en i Sverige og en i England. Jeg kom ind på dem begge to, men valgte skolen i Sverige, fordi den havde jeg råd til.” Sicilias latter bølger fra mobilen og ud i rummet.

Sicilia påbegyndte den 3-årig danseuddannelse i Sverige, men blev tvunget til at stoppe før tid på grund af en skade.

“Men på det tidspunkt var jeg så grebet af dansen, at jeg nægtede at slippe den. Jeg var fast besluttet på at fortsætte med at danse, også selv om min skade gjorde, jeg ikke ville kunne komme op på det niveau, jeg oprindeligt havde drømt om,” siger hun.

Så snart fysikken igen var på hendes side, søgte Sicilia Gadborg ind på Musicalakademiet i Fredericia – og kom ind. Og efter at have gennemført den 3-årige uddannelse der, søgte hun ind på skuespillerskolen i København, hvor hun også kom ind.

“Fra ikke at kunne se mig selv i musical- og teaterverden, blev musical og teater pludselig HELE min verden. Det er lidt sjovt, når man tænker over det. Jeg tror, det handlede meget om, at jeg skulle gøre det på en måde, hvor jeg havde mig selv med. Jeg skulle ikke bare følge i mine forældres fodspor, men finde min egen vej i det. Og det lykkedes jeg med.”

Rollen som Alex Owens er Sicilia Gadborgs første musicalhovedrolle på et stort dansk musikteater.

Rollen som Alex Owens er Sicilia Gadborgs første musicalhovedrolle på et stort dansk musikteater. PR Foto

Fysisk og mental udfordring

Med flere måneders intens og disciplineret træning er Sicilia også lykkedes med at blive klar til rollen som stjernedanseren Alex Owens.

“Jeg har trænet rigtig meget for at komme i, hvad der vist er mit livs form. Og så har jeg gået til danseundervisning for at blive helt up-to-date på trin og teknik igen.” Sicilia holder en pause og skramler med noget i sin ende af røret.

“Rent fysisk har det været en stor udfordring at skulle spille med i Flashdance. Men faktisk har det ikke været den største...” Hun stopper midt i sætningen og skramler igen.

“Ej, undskyld... Jeg skulle lige skylle en gryde. Jeg er ikke så meget hjemme i øjeblikket på grund af vores prøver, så jeg forsøger at klare så mange ting som muligt på en gang her,” griner hun.

“Nu skal jeg nok koncentrere mig. Hvor kom jeg fra? Jo! For mig har den største udfordring ved at være med i Flashdance mere været den mentale. Jeg nåede slet ikke at komme ind i musicalbranchen efter musicalakademiet, fordi jeg gik derfra og direkte på skuespillerskolen. Så det at synge og danse samtidig med, at jeg skal spille skuespil, er et stykke fra det, jeg har lavet de senere år. Så det har jeg lige skulle vænne mig til igen, og det er mentalt krævende. Især når man skal gøre det sammen med inkarnerede musicalmennesker, der har lige præcis dét siddende på rygraden,” forklarer Sicilia.

"Heldigvis er jeg blevet rigtig godt modtaget, og hele holdet har været så støttende,” tilføjer hun straks med taknemmelighed i stemmen.

Flashdance - The Musical castet består af Silas Holst, Sicilia Gadborg, Robert Hansen, Jimmy Jørgensen, Ditte Gråbøl, Nastja Arcel, Morten Kjeldgaard, Rikke Hvidbjerg, Emil Birk Hartmann, Tara Toya og Gina Marie Hudson.

Flashdance - The Musical castet består af Silas Holst, Sicilia Gadborg, Robert Hansen, Jimmy Jørgensen, Ditte Gråbøl, Nastja Arcel, Morten Kjeldgaard, Rikke Hvidbjerg, Emil Birk Hartmann, Tara Toya og Gina Marie Hudson. PR Foto

Hjemby nummer to

Igennem sin opvækst har Sicilia Gadborg boet et hav af steder. Men et af de steder, der i dag stadig klinger lidt af ‘hjem’, er Aarhus, hvor hun boede med sine forældre, da hun var 13 til 16 år. Og så igen fra 2013 til 2015, hvor hun var fastansat på Aarhus Teater.

“Jeg har boet mange forskellige steder og har ikke rigtig den der hjemstavnsfølelse noget sted, tror jeg. København er det tætteste, jeg kommer på hjemme. Det er også her, jeg har boet længst – siden 2009. Men Aarhus er på en måde ’mit andet hjem’. Ikke fordi jeg har boet længe i Aarhus, men jeg har alligevel boet længere i Aarhus, end jeg har boet i så mange andre byer. Og jeg glæder mig til at tilbringe nogle uger i byen og ‘recap’e’ på min venskaber der,” siger Sicilia.

Inden Aarhus kalder, kalder endnu en række intense prøver på Flashdance forud for premieren.

“Premieren nærmer sig, og jeg har sommerfugle i maven. Hver gang jeg tjekker et punkt af på min to-do liste, synes jeg, der dukker et nyt op, jeg mangler at få 100 procent styr på. Men sådan skal det være, det er altid lidt hektisk på det her tidspunkt i forløbet, og vi skal nok nå det...,” forsikrer Sicilia.

Hun rumsterer igen.

“I øvrigt synes jeg bare lige, du skal vide, at jeg udover at vaske op også har nået at hænge vasketøj op og lægge make-up, mens vi har snakket. Jeg har ikke tid til andet end at øve i øjeblikket, så det er med at udnytte de her tidlige morgentimer optimalt,” ler hun.

“Nå, tilbage til premieren: Aaarrrgghhh!” Sicilias udbrud ekkoer mekanisk gennem mobilens højtaler et par sekunder. Så afløses det af hvad, der lyder som en meget dyb vejrtrækning.

“Ej, jeg har lært, at man skal sige, man er spændt i stedet for at sige, at man er dødbange. Men skal jeg være ærlig, så er jeg da nervøs. Det er jeg altid. Måske fordi jeg lægger så mange kræfter i noget, som folk så går ind og ser og mener noget om. Det er nervepirrende. Og helt vildt fedt!”

FAKTA Flashdance - The Musical

Spiller 19. april til 12. maj i Musikhuset Aarhus, Thomas Jensens Allé, 8000 Aarhus C

Instruktør: Philip Zandén

Executive producer: Jesper Winge Leisner

Medvirkende: Sicilia Gadborg, Silas Holst, Jimmi Jørgensen, Robert Hansen, Morten Kjeldgaard, Ditte Gråbøl m.fl.

Billetter på www.musikhusetaarhus.dk

Publiceret 19 April 2019 06:00