Mina Qaume er oprindeligt fra Afghanistan, men har boet i Danmark siden 2009. Med sin medvirken i '100 procent fremmed - levende fortællinger' håber hun at kunne væe med til at nuancere flygtningedebatten.

Mina Qaume er oprindeligt fra Afghanistan, men har boet i Danmark siden 2009. Med sin medvirken i '100 procent fremmed - levende fortællinger' håber hun at kunne væe med til at nuancere flygtningedebatten. Foto: Maja Nydal Eriksen

Danmark set gennem en flygtnings øjne

Syv tidligere flygtninge bosat i Aarhus fortæller om deres første møde med danskerne i forestillingen ’100 procent fremmed? – Levende fortællinger’ på Teater Katapult. To af dem er Mina Qaume og Zoran Lekovic

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Den landsdækkende byrums-fotoudstilling ‘100 procent fremmed?’ kommer til live på Teater Katapult i ’100 procent fremmed? – Levende fortællinger’. Syv tidligere flygtninge bosat i Aarhus fortæller deres personlige, autentiske fortællinger om deres første møde med Danmark og danskerne. Det sker på Teater Katapult 17., 18. og 20. april.

Udstillingen rejser fra by til by, og i hver by den besøger, tilføjes flere lokale portrætfotos og fortællinger. I Aarhus fotograferes og interviewes 20 aarhusianere i Gellerupparken og ved Moesgaard Museum. Syv af de ny-portrætterede, aarhusianske tidligere flygtninge har sagt ja til at tage skridtet videre og i samarbejde med instruktør Hans Rønne give deres historier liv på Katapults scene i forestillingen ’100 procent fremmed? – Levende fortællinger’'.

To af de medvirkende på scenen er 23-årige Mina Qaume fra Afghanistan og 35-årige Zoran Lekovic fra Bosnien.

Mina og hendes familie kom til Danmark som afghanske flygtninge tilbage i 2009. I dag studerer hun statskundskab på Aarhus Universitet.

“Jeg sagde ja til at deltage i forestillingen, fordi fokus for en gangs skyld er på mennesket bag flygtningebegrebet. Det er vigtigt, at vi sætter fokus på mennesket, før vi sætter alle flygtninge i en bås. Vi er jo ikke en homogen gruppe. Vores flygtningehistorier kan være med til at forme de mennesker, vi er i dag, men de definerer os ikke nødvendigvis i bred forstand,” siger Mina.

Lær dansk med rap

Som 10-årig kom Zoran Lekovic til Danmark som bosnisk flygtning i 1992. Han har lært dansk ved at lytte til dansk rap, og i dag underviser han andre flygtninge i dansk ved hjælp af netop dansk rapmusik. Sidste år modtog han Europæisk Sprogpris for sit projekt ‘Lær dansk med rap’.

“Jeg vil gerne deltage i ‘100 procent fremmed’ projektet, fordi jeg håber, andre kan blive inspireret af den måde, jeg har lært dansk på - og nu lærer andre dansk. Gennem rap-musikken. For mig at se er sproget noget af det, der definerer, om man betragtes som flygtning eller mere nuanceret. Kan man ikke sproget, opstår der en barriere og en afstand,” siger Zoran.

“Om jeg stadig er 100 procent fremmed – det ved jeg ikke. Jeg har boet i Danmark i 25 år og har dansk pas!” griner Zoran.

I sin skoletid var Zoran den eneste ikke-dansk talende i sin klasse, og han havde svært ved at lære at læse, skrive og tale dansk.

“Jeg havde rigtig svært ved det danske sprog. Alle i klassen grinede, når jeg sagde noget, så til sidst turde jeg ikke sige noget. Jeg var langt bedre til både tysk og engelsk, end jeg var til dansk. Fordi jeg så meget tysk tv og lyttede meget til amerikansk rap,” Zoran slår ud med armene.

“Et par drenge fra min klasse hørte meget dansk rap. På et tidspunkt byttede vi CD’er, så de kunne høre mine med 2Pac, og jeg kunne høre deres med Den Gale Pose og Østkyst Hustlers. Jeg syntes, det var rigtig godt og lyttede til det hele tiden, og pludselig blev jeg rigtig god til dansk. Fordi Jokeren og DJ Peyk lærte mig sproget,” fortæller Zoran.

Zoran Lekovic er oprindeligt fra Bosnien. I Danmark er han bordtennistræner og underviser flygtninge i dansk via dansk rap.

Zoran Lekovic er oprindeligt fra Bosnien. I Danmark er han bordtennistræner og underviser flygtninge i dansk via dansk rap. Foto: Maja Nydal Eriksen

Forskel i kultur eller religion

Uagtet sit velklingende danske og sit kandidatstudie på Aarhus Universitet, betragter Mina Qaume ikke sig selv som mønsterbryder.

“Jeg er flere gange blevet kaldt mønsterbryder. Men sådan ser jeg ikke mig selv. Jeg kender ingen flygtninge på min alder, som ikke har taget en uddannelse. Alle er foreningsaktive og samfundsengagerede, så for mig er det blevet en selvfølge. Dog kan det godt se anderledes ud for forældregenerationen, fordi de ikke har haft de samme forudsætninger,” siger Mina.

Hun har et ønske om at nuancere flygtningedebatten, som hun oplever, foregår i en hård tone.

”Vi glemmer tit i forbifarten, at vi er enkelte individer og ikke en religiøs homogen gruppe, som tilhører samme sociale klasse. Idéen om en samlet muslimsk minoritetsgruppe er således utopisk, da muslimer er forskellige med mangfoldighed og nuancer. Islam kan udleves og fortolkes på mange måder,” forklarer Mina.

Hun og Zoran oplever begge, at forskelle i kulturer ofte er større end dem, der er bundet op på religion og hudfarve.

“Som etnisk dansker vil man helst sidde alene i bussen, taler oftest ikke med nogen i opgangen og hilser sjældent på folk, man ikke kender. Så når vi kommer fra en kultur, hvor vi kommer uanmeldt og byder på grøn te og kage, kolliderer kulturerne, og vi opfatter det måske som en afstandstagen fra vores person. Men mange gange handler det om, at man i dansk kultur er meget privat,” reflekterer Mina.

Zoran nikker enigt.

“Danskerne kan bare bedst lide ikke at blive talt til,” siger han så med et glimt i øjet.

Begge nærer de et håb om via deres optræden i “100 procent flygtning – levende fortællinger” at kunne vise, at flygtninge også er helt almindelige mennesker, bare med en anden baggrund.

“Vi er flygtninge, men vi er også så meget mere. Det handler om at tage det bedste fra begge verdener og sammensætte en unik identitet. Man behøver altså ikke at give afkald på sine rødder, for at være en del af det danske samfund,” siger Mina.

"Mit håb er, at vi kan blive bedre til at se andre kulturer som en ressource i stedet for en belastning,” supplerer Zoran.

Den opfordring er hermed viderebragt.

FAKTA: ‘100 procent fremmed’

Forestillingen ’100 procent fremmed – Levende fortællinger’

Hvornår: 17. april kl. 20, 18. og 20. april kl. 16

Hvor: Teater Katapults Blackbox scene, Skovgardsgade 3, 8000 Aarhus C

Instruktør: Hans Rønne

Medvirkende:

  Mina Qaume (23 år) fra Afghanistan

  Zoran Lekovic (35 år) fra Bosnien

  Leyla Oshman Ali (24 år) fra Somalia

  Mohammed Weiss (50 år) fra Kuwait

  Elina Mercedes Maria Cullen (55 år) fra Argentina

  Ashti Ali Hassan (63 år) fra Irakisk Kurdistan

  Maria Brinks Arianfar (48 år) fra Iran

Udstillingen ‘100 procent fremmed’ kan opleves i Rådhusparken og Musikhusparken i Aarhus frem til 28. april

Bag projektet står Metropolis/Københavns Internationale Teaters (KIT)

Billetter på www.katapult.dk

Publiceret 18 April 2019 10:00