Astronaut udkommer med debutalbummet 'Silence One' 12. april. 17. april giver de releasekoncert på Radar i Aarhus.

Astronaut udkommer med debutalbummet 'Silence One' 12. april. 17. april giver de releasekoncert på Radar i Aarhus. Foto: Jannick Boerlum

Astronaut sender kærlighedsrock ud i rummet

Officielt blev Astronaut etableret for fem år siden. Men først nu er det aarhusianske kærligheds-rockband klar med debutalbummet. Efter to års studie-stilhed giver Astronaut releasekoncert på Radar i Aarhus

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Klokken er få minutter over tolv en onsdag eftermiddag i april. Værtshuset Under Masken i Latinerkvarteret har ikke mere end lige åbnet, og tidspunktet gør, at det endnu er muligt at se fra den ene ende af det ellers røgfyldte lokale til den anden. Ved et bord i det fjerneste hjørne sidder de; fire af de fem drenge fra Aarhus bandet Astronaut: Martin Zeppelin, Tobias Sachse, Anders Rothmann og Rio Bravo. Missing link er Jonas Ege.

‘Vi er kommet meget på Under Masken igennem årene. Men det er længe siden, vi har været her sammen,” siger forsanger Martin Zeppelin fra sin plads ved bordenden. Han rækker ud efter sin Ginger Beer og flash’er sine blå-lakererede negle i bevægelsen.

De fem drenge har været venner længe. Længe inden Astronaut blev titlen på andet end en person, der har rummet som sin arbejdsplads. Hver især har de op gennem deres barndom gået på opdagelse i deres fædres vinylsamlinger, og via deres fælles interesse for musikken har de fundet hinanden.

“Vi er lige så meget venner, som vi er et band. Martin og jeg har gået på efterskole sammen. Martin og Anders spillede i band sammen med Anders’ storebror for nogle år siden efterhånden. Og så har Martin, Tobias og Jonas gået på konservatoriet sammen...,” remser Rio op og kigger spørgende bordet rundt. Tobias, Anders og Martin nikker.

I noget der minder om ‘altid’ har musikken fyldt meget mellem de fem venner. Alligevel var det først i 2015, Astronaut startede officielt som band. Med optrædener på blandt andet Spot Festival, Smukfest og Aros Kunstmuseum.

At finde sin lyd

Astronaut har taget sig tiden til at skabe deres helt eget univers.

“Vi har haft brug for at skulle rundt og prøve ting af for at finde vores identitet som Astronaut...,” siger Rio.

“Det er fuldstændig ligesom at være teenager,” afbryder Anders ham og griner. Martin og Tobias griner med ham. Rio sender et blink tværs over bordet til Anders og fortsætter:

“Det er jo først efter ‘Supernatural’, vi ligesom har fundet vores lyd.”

‘Supernatural’ er Astronauts første EP, som udkom i 2016.

“Det kan være svært at vide, hvilken lyd man leder efter. Man ved det bare, når man rammer den,” siger Martin, da det kollektive grineflip er forstummet.

“Ligesom det kan være svært for os at genrebestemme Astronauts musik. Hvor det for andre er piece of cake. Åbenbart. I hvert fald er vi blevet sammenlignet med navne som Bowie og Pink Floyd. Men også med bands, vi aldrig selv har lyttet til.” Martin trækker på skuldrene.

“Roxy Music for eksempel. Carsten Holm på P6 Beat har sammenlignet os med Ferry og company Roxy Music. Det er lidt spøjst. Der er ingen af os, der har lyttet til Roxy Music og tænkt, at dem skal vi lyde som,” uddyber Rio.

Martin griber sin Ginger Beer fra bordet og tager en tår. Så siger han:

“Astronaut er vel en form for kærlighedsmusik. Romantisk rock. Hvis man skal kalde den noget bredt. Men altså dybest set laver vi den type musik, vi synes er fed. På den måde er vores musik en form for intuitionsforfølgelse...”

Forsangeren lader den grønne flaske støtte på låret og betragter fiskene i de akvarier, der udgør værtshusets bagvæg.

“For nogle måneder siden, drømte jeg, jeg var til et halbal tilbage i 50’erne. Det var stadig midt om natten, da jeg vågnede, men jeg var nødt til at stå op og skrive melodien fra drømmen ned...,” fortæller Martin.

“Halbal? Skal den sang indsynges, skal det da være på tysk!” griner Anders.

Martin smiler og fortsætter:

“Når det sker... Altså at man drømmer noget, der har potentiale til en sang, så handler det om at skynde sig at skrive ned, inden de der 10 sekunder, hvor man stadig kan huske det, er gået, og personligheden skyller ind over en.”

“Det er sådan, vores numre bliver til: Martin drømmer noget...,” Rio lægger nakken bagover og tager en tår af sin Ceres Top.

“Ej... Men det er lidt Martin, der har kaptajn-hatten på, og så har han os med som den glade besætning. Det er ofte ham, der kommer med noget, han har indsunget på mobilen eller skrevet ned på en lap papir. Så lytter vi til det eller taler om det og jammer over det til en øver. Det gør som regel, at der opstår fed energi og nye idéer,” forklarer Rio.

Astronaut er de fem musikere og venner (fra venstre) Tobias Sachse, Rio Bravo, Martin Zeppelin, Anders Rothmann og Jonas Ege.

Astronaut er de fem musikere og venner (fra venstre) Tobias Sachse, Rio Bravo, Martin Zeppelin, Anders Rothmann og Jonas Ege. Foto: Jannick Boerlum

Fuldendt debutalbum

Astronaut har i en længere periode holdt sig temmelig meget i ro og kun givet få offentlige koncerter. De sidste par år har drengene tilbragt det meste af tiden i studier rundt omkring i verden, med visionen om at udgive et album fra hjertet. 12. april bliver vision til virkelighed, når Astronauts debutalbum med titlen ‘Silence One’ udkommer på Scandinavian Records, som bandet blev signet hos i efteråret 2018. De to første singler, ‘Inside an atom’ og ‘New York’ er ude.

“’Silence One’ har været to år undervejs. Og i de to år har vi været igennem flere forskellige stadier. Til tider har det syntes som et evighedsprojekt, og vi har tvivlet på, der nogensinde ville komme et album på gaden. Men nu, NU, har vi rent faktisk et færdigt album, og det bliver da en hel spøjs følelse at slippe det ud,” siger Martin.

“Det bliver da max spændende,” indskyder Rio.

“Albummet er ligesom vores svendestykke, og jeg tror, vi alle sammen glæder os på den der helt barnagtige måde over endelig at kunne give folk noget, der tager mere end ti minutter at lytte igennem.”

“På en eller anden måde kan det synes lidt weird, vi ikke har udgivet noget før. Men vi har haft brug for at komme ud og spille for en masse folk, spille en masse koncerter,” siger Tobias.

De andre drenge nikker.

“Ja. Og så er vi et band, der aldrig har haft travlt. Ikke fordi der nogensinde har været tvivl om vores ambitioner. Men musik tager den tid, den tager, og ‘Silence One’ er blevet det album, det er, fordi det har fået den tid, det skulle have,” slår Rio fast.

“Det er et meget fuldendt album, hvor numrene matcher hinanden, men samtidig viser forskellige sider af Astronaut rent musikalsk,” uddyber Tobias.

“Lige fra start har vi haft den indstilling, at hvis bare vi arbejder hård nok for det, kan alt lade sig gøre. Vi har været meget bevidste om, hvad vi kunne tænke os, og så er vi gået målrettet efter det. Nu har vi så sat os for at lave en fucking god plade, og så har vi gjort det.” Rio tømmer sin bajer og sætter flasken på bordet med et ‘klonk’.

Ekstravagant liveoptræden

Onsdag 17. april giver Astronaut releasekoncert på Radar i Aarhus.

“Aarhus er jo vores hjemmebane, og vi glæder os til releasen på Radar. Koncerten bliver en form for legemliggørelse af ‘Silence One’. I den tid vi har indspillet album, har der været en vis form for silence fra vores side, så det bliver fedt endelig at kunne vise folk, hvad det er vi går og laver,” siger Rio.

Live er Astronaut i sit rette element. Siden sin spæde start har bandet haft ry for at levere ekstravagante koncertoplevelser.

“Vi har altid insisteret på at spille liveshows, som var der ‘no tomorrow’. Det kommer vi også til på Radar. Det bliver en aften, hvor det selvfølgelig kommer til at handle om albummet, og hvor vi omsider kan få den der instant respons fra publikum på de nye numre. Men det kommer også til at handle om at få en god aften sammen med de folk, der lytter til os og som har hjulpet os til, hvor vi er i dag,” siger Martin.

Der er intet, der tyder på, der skal gå lige så lang tid før, Astronaut kommer med album nummer to, som det har taget bandet at få debutskiven på gaden.

“Vi har rigtig mange fede numre liggende. Også mange, som ikke er kommet med på ‘Silence One’. Så vi er da allerede ved at have lagt kimen til album nummer to,” afslører Tobias.

"Ja... Har vi haft nogen og tyve numre oppe at vende til vores næste album? Nogle af dem har vi allerede lavet demoer på. Det gjorde vi allerede i efteråret,” siger Martin.

“Vi har gang i gode ting og vil gerne fortsætte ad den vej. Vores ambition er at komme ud og spille en masse koncerter...” begynder Tobias.

“...og lave flere album,” afslutter Martin hans sætning.

“‘Silence One’ er vores cementering af, at Astronaut er et band, som er kommet for at blive!”

Martin løfter sin Ginger Beer nogle centimeter over bordet. Rio, Tobias og Anders lgør det samme med henholdsvis øl og kaffekopper.

“Skål på det!” siger Rio.

Astronaut melder klar. Til at stige til vejrs. Først i Aarhus. Så i Danmark. Og dernæst? Hvem ved - rummet måske.

FAKTA: Astronaut

  består af Martin Zeppelin (vokal), Tobias Sachse (keys), Anders Rothmann (bas), Rio Bravo (guitar) og Jonas Ege (trommer)

  udkommer 12. april med debutalbummet 'Silence One' på Scandinavian Records

  'Silence One' indeholder 11 numre og er produceret af den Grammy-nominerede, amerikanske producer Claudio Mittendorfer

  Første single ‘Inside an atom’ udkom 8. februar og anden single ‘New York’ udkom 15. marts

  giver releasekoncert på Radar, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus C, 17. april kl. 21

  Billetter på radarlive.dk

Publiceret 12 April 2019 17:00