Stevia dyrkes i stor stil i blandt andet Paraguay, der mærker en stigende efterspørgsel på det sunde sødestof.

Stevia dyrkes i stor stil i blandt andet Paraguay, der mærker en stigende efterspørgsel på det sunde sødestof. Foto: Norberto Duarte/Ritzau-Scanpix

Aarhus-forsker vil fremme brugen af sund sukker

En Aarhus-forsker har hentet det naturlige sødestof hos indianerne i Sydamerika og arbejder på at udbrede det. For stevia feder slet ikke

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus I dag, 28 år efter at forsker Per Bendix Jeppesen fra Aarhus Universitet hentede stevia-planter i Sydamerika, arbejder han stadig på at gøre det naturlige sødestof til en del af vores hverdag.

Selv om fordelene ved stevia frem for sukker er mange, tager det lang tid for danskerne at gøre det naturlige sødemiddel til en del af den daglige husholdning.

"Hver tiende dansker har sukkersyge og tre ud af ti har for meget leverfedt, hvilket giver livsstilssygdomme. Så der er mange gode grunde til at formindske vores sukkerindtag," forklarer lektoren.

Sundt for sukkersyge

"Blodsukkeret stiger ikke, når man spiser stevia, og derfor kan folk med sukkersyge tåle det. Stevia er i det hele taget sundt for alle. Og danskerne har brug for et alternativ til sukker, for de drikker i gennemsnit over 100 liter softdrinks om året. Mange af dem er sukker- og kalorieholdige, og det er frygteligt usundt," fortsætter han.

Forskeren sejlede i 1991 op ad Amazonas og hentede stevia-planten hos indianerne, der holder deres sukkersyge nede ved at drikke stevia-te. Guarani indianernes kroppe kan ikke lave insulin, men de lever i bedste velgående ved hjælp af planten.

Per Bendix Jeppesen har ad åre lavet et hav af forsøg, der viser, at alle vi andre også har godt af de stoffer, planten indeholder.

"Vi spiser alt for meget fedt, sukker og salt i forhold til det, vi forbrænder. Vores kostvaner og arbejdsliv har ændret sig. Vi bruger mindre tid på madlavning og på at dyrke råvarerne selv, og det er et globalt problem," fastslår han, der indgår i et samarbejde blandt andet med forskere fra Fyn om sundere fødevarer. De har skarpt fokus på FNs verdensmål nummer 3, der handler om sundhed og velvære.

Per Bendix Jeppesen fortæller, at der efterhånden findes gode eksempler på stevia-produkter på markedet, og at man er ret langt fremme med det i Tyskland, Frankrig, USA og Japan, hvor man tilsætter plantefiber og stevia i stedet for sukker. Også i Schweiz laver man stevia-sødet chokolade med kun fire procent sukker i forhold til tidligere 40-50 procent.

Cola med stevia

Et af de mest kendte stevia-produkter er Coca Cola Life. Den grønne Coca Cola kom på markedet for tre år siden og har fået en blandet modtagelse.

Det samme gælder nogle af de chokolade- og lakridsprodukter, der har fundet vej til de danske supermarkeders hylder de senere år. Og det er måske medvirkende til, at danskerne ikke bare springer på stevia-vognen.

"Det viser sig, at flere af producenterne har brugt en stevia-variant, der ikke er ren og derfor har en skarp bismag af lakrids. Det klæder langt fra alle produkter, og det er ærgerligt, så det må vi rette op på," siger Per Bendix Jeppesen.

Per Bendix Jeppesen har arbejdet både i laboratoriet og med at udbrede kendskabet til stevia siden han hentede planten hos indianerne i 1991.

Per Bendix Jeppesen har arbejdet både i laboratoriet og med at udbrede kendskabet til stevia siden han hentede planten hos indianerne i 1991. Foto: Aarhus Universitet

FAKTA

Århus Onsdag bringer hver uge en artikel om et af FNs 17 verdensmål.

I denne uge er det om mål nummer 3:

Sundhed og velvære.

Stevia

Stevia er en plante, som søder 2-300 gange mere end sukker, og som ikke indeholder kalorier. Det er et sundt sødemiddel.

Guarani indianerne i Paraguay har i 200 år drukket stevia-te, fordi det holder deres sukkersyge nede. De har en genfejl: deres kroppe kan ikke lave insulin.

Aarhus-forskeren Per Bendix Jeppesen besøgte indianerne i 1991 og tog nogle planter med hjem.

Publiceret 07 April 2019 08:00