Michelle Rajter planlægger at sende live fra Dokk1, kræmmermarkedet og festivaler i fremtiden. Formålet er at komme ud og møde så mange som muligt og gøre den lille netradio mere synlig.

Michelle Rajter planlægger at sende live fra Dokk1, kræmmermarkedet og festivaler i fremtiden. Formålet er at komme ud og møde så mange som muligt og gøre den lille netradio mere synlig. Foto: Tahmasbi

VIDEO: Transseksuelle og handicappede Michelle har lavet sig egen radio

Michelle Rajter har aldrig passet ind – det har hun løst ved at lave sin egen radio, der har masser af plads til hende og alle andre uanset køn, handicap og hudfarve

Af
Bente Tahmasbi Hansen

AARHUS Michelle Rajter er født handicappet og med det forkerte køn. Hun har kæmpet med begge dele hele sit liv og synes, at det efter mange års kamp går bedre end nogensinde. Blandt andet fordi hun sidste år fik et stort ønske opfyldt, da hun fik sendetilladelse til sin helt egen netradio: Svane Radio.

På den sender hun især musik, vejrudsigter og smånyheder, og som noget nyt er hun rykket ud af sit hjemmestudie og ud i byen, hvor hun sender live. Det har brudt hendes ensomhed og giver mange gode oplevelser.

For tiden sender hun mandag, onsdag og fredag fra Starbucks på Store Torv i Aarhus.

”Det er helt fantastisk. Jeg møder mange søde mennesker og får masser af kærlighed. Selv om jeg er meget anderledes,” siger Michelle Rajter og hentyder til sine krogede hænder og den skægvækst, som det ikke er lykkes hende at fjerne helt trods smertefulde behandlinger.

200 lyttere er ok

Avisen møder hende på Starbucks i Borgporten på Store Torv, hvor hun fylder to borde med sit sendeudstyr. Hun gør ikke meget væsen af sig, som hun sidder der og styrer den musik, hun sender. Hun taler næsten lavmælt ind i mikrofonen, når hun annoncerer næste nummer, fortæller om vejret eller ønsker folk en dejlig dag.

”Jeg er her, fordi jeg gerne vil ud mellem mennesker og være synlig, og så giver det liv i programmerne, når nogle af cafégæsterne har lyst til at medvirke. Jeg er frisk på at lave improviserede liveinterviews,” siger Michelle Rajter, der har 38 års erfaring med at lave radio fra blandt andet Det Åbne Båndværksted og en lang række lokalradioer.

Michelle Rajter etablerede Svane Radio i juni sidste år sammen med sin spastiske mand, der døde for et halvt år siden af betændelse i lungerne. Det efterlod hende alene og i sorg, men det har hendes udsendelser fra forskellige steder i byen lavet om på.

”Lige nu er jeg fast på Starbucks. Men med tiden vil jeg også gerne sende radio fra Dokk1, festivaler, kræmmermarkedet og alle mulige andre steder. Jeg vil gerne være med, hvor der er mange mennesker, som vil modtage budskabet om, at mangfoldighed er godt.”

Svane Radios faste gruppe af lyttere tæller ikke flere end 200, men det, synes radioværten, er helt ok.

”Jeg vil selvfølgelig gerne have så mange lyttere som muligt, men jeg vil også bare lave radio, fordi jeg elsker det. Og så vil jeg skabe opmærksomhed om, at der skal være plads til alle,” siger hun, der i årevis har følt sig nedgjort og stigmatiseret.

Hun oplever, at medierne de senere år har haft større fokus på transseksualitet, og at det har hjulpet. Michelle Rajter, der blev døbt Michael Rajter, føler en større accept af, at hun mener, hun er en kvinde. Og det er hende magtpåliggende, at der i denne artikel står, at hun er dybt taknemmelige overfor Starbucks og andre cafeer, der har budt hende velkommen til at sidde hos dem og sende Svane Radio.

Michelle Rajter planlægger at sende live fra Dokk1, kræmmermarkedet og festivaler i fremtiden. Formålet er at komme ud og møde så mange som muligt og gøre den lille netradio mere synlig.

Michelle Rajter planlægger at sende live fra Dokk1, kræmmermarkedet og festivaler i fremtiden. Formålet er at komme ud og møde så mange som muligt og gøre den lille netradio mere synlig. Foto: Tahmasbi

Ællingen bliver en svane

”Der er i dag en meget større respekt for og anerkendelse af, at sådan en som mig er ok. Det hjælper mig til at komme videre, når jeg ikke hele tiden skal kæmpe mod fordomme og latterliggørelse,” forklarer den 55-årige radiovært.

Af samme grund refererer radioens navn til H.C. Andersens eventyr om den grimme ælling, der bliver til en smuk svane. For sådan har livet på en måde været for Michelle Rajter, der er født handicappet med indadvendte ben og arme.

Dem fik hun opereret som barn, hvorefter hun sad i kørestol. Allerede på det tidspunkt følte hun, at hendes drengekrop var helt forkert. Men hun begyndte først at gå i dametøj, da hun var i 30’erne og er for alvor sprunget ud som transseksuel for et par år siden.

”Endelig kunne jeg gøre det. Nu arbejder jeg på at tabe mig, så jeg kan få en kønsskifteoperation. Det har jeg ventet på stort set hele mit liv, og det betyder rigtig meget for mig," siger hun.

Det største er positive mennesker

Michelle Rajter er ved at finde sig til rette som det menneske, hun er og gerne vil være. Det sker på et tidspunkt i hendes liv, hvor hun er uden nogen form for familie. Hendes forældre er døde, og hun har hverken søskende eller børn.

"Min far stammede fra Ungarn, og jeg vil gerne rejse derned og finde min familie der. Men her i Danmark har jeg ikke nogen," fastslår Michelle Rajter.

I mange år har hun levet som en fri fugl og boet mange forskellige steder i Danmark. Ofte har hendes engagement i lokalradioerne ført hende fra by til by. Hun har lavet radio i København, i Svendborg, på Langeland, i Hinnerup, i Hobro og i Randers, hvor hun arbejdede for duoen Lis og Per på Radio Vita. Efter hun mødte sin aarhusianske mand, René Rajter, på Egmont Højskolen for 28 år siden, har hun boet sammen med ham i Aarhus.

"Vi blev viet på rådhuset i 2003 og kirkeligt velsignet i 2013, da det kunne lade sig gøre for to af samme køn. René var spastisk lammet og sad i kørestol. Han havde meget svært ved at tale, så vi var et utraditionelt par, men vi elskede hinanden," smiler Michelle Rajter.

Talehæmmede René Rajter kunne være med til at lave radio, fordi han skrev sine radiospeaks på en computer, som læste det op for lytterne.

"Nu, hvor jeg er alene, kører Svane Radio videre med det samme indhold. Jeg har mine spillelister, og så finder jeg vejrudsigten og nogle nyheder, som jeg fortæller lytterne om," forklarer Michelle Rajter.

Hendes højdepunkt som radiovært var, da hun i december sidste år sendte live fra banegården i Aarhus.

”Det er det største, jeg nogensinde har oplevet. Folk kom og stillede mig spørgsmål, børnene var helt vilde med mig og mange tog selfies,” siger Michelle Rajter, der føler sig lykkelig ved mindet om al den positive opmærksomhed.

"Jeg glæder mig helt vildt til at lave mere radio på den måde."

Publiceret 06 April 2019 10:00