Ole C. Hansen er billedkunstner og uddannet på Det Jyske Kunstakademi. Siden 2010 har han været forretningsfører på Kunstnernes Påskeudstilling.

Ole C. Hansen er billedkunstner og uddannet på Det Jyske Kunstakademi. Siden 2010 har han været forretningsfører på Kunstnernes Påskeudstilling. Foto: M. Jeppesen

Kunstværker for enhver smag

Unikke kunstværker, udført af både spirende og etablerede kunstnere fra nær og fjern, fylder Kunsthal Aarhus det meste af april. Under titlen 'Kunstnernes Påskeudstilling' og 'Spring'

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Lysindfaldet kommer fra oven og får de hvide vægge i galleri 4-5 i Kunsthal Aarhus’ underetage til at synes endnu hvidere. Men kun få dage endnu. Den 30. marts rykker de to årligt tilbagevendende udstillinger 'Kunstnernes Påskeudstilling 2019' (KP) og 'Spring 2019' nemlig ind.

KP har eksisteret siden 1947 og er en censureret udstilling. Det betyder, at en censurkomité bestående af fem anerkendte kunstnere, som årligt udvælges af KP’s bestyrelse, har udvalgt de udstillede værker.

“Siden 2014 er samtlige værker blevet uploadet digitalt. Det betyder ansøgerne ikke længere skal troppe op med deres værker i fysisk form. Men det har ikke ændret ved, at censurkomitéen stadig mødes i tre runder for at kigge på de indsendte værker og udvælge dem, der ender med at blive udstillet på KP,” forklarer Ole C. Hansen. Han er udpeget af KPs bestyrelse til at varetage det daglige arbejde med KP. Ole C. Hansen er selv billedkunstner og uddannet på Det Jyske Kunstakademi i 1995.

Dette års censurkomité har vurderet 1683 værker. Af dem er 59 værker af 38 forskellige kunstnere kommet igennem nåleøjet og skal udstilles på KP 2019. Hele 16 af de udvalgte kunstnerne er bosat i Aarhus Kommune.

“Når værkerne vælges ud, kender komitéen oftest ikke kunstnerne bag. Udover de uploadede digitale billed-, video- eller lydfiler af selve værkerne, får komitéen en projektbeskrivelse. Men de får altså ingen biografiske data udover et navn. Men når værkerne er endeligt udvalgt, researches der som regel lidt på de forskellige kunsterne. Derfor ved vi, at der i år er både helt unge fra landets kunstakademier og voksne, mere etablerede kunstnere. Fra Danmark, Skandinavien og Europa. Og en enkelt fra Melbourne. Det er et meget bredt felt,” siger Ole C. Hansen.

Censurkomitéen på KP 2019 består af (fra venstre) René Schmidt, Kasper Hesselbjerg, David Svensson, Sophie Dupont og Tove Storch.

Censurkomitéen på KP 2019 består af (fra venstre) René Schmidt, Kasper Hesselbjerg, David Svensson, Sophie Dupont og Tove Storch. Foto: Ulrik Lund

Vifte af kunstneriske udtryk

Med 59 værker af 38 meget forskelligartede kunstnere er der ingen rød tråd i KP 2019. Udstillingen er en bred vifte af kunstneriske udtryk med noget for enhver smag.

“KP byder på malerier, fotografier, skulpturer og installationer – alle stilarter, størrelser og materialer. Der er noget for alle, hvad end man er barn eller voksen, kunstvidende, kunstinteresseret eller bare nysgerrig,” forsikrer Ole C. Hansen.

Til ferniseringen 30. marts vil der være åbningstaler samt uddeling af KP 2019 prisen. En pris på 10.000 kroner som overrækkes til en blandt årets udstillere på KP. Herudover vil en af dette års udstillere, Hannah Anbert, fremføre sin installation ‘Sakralt Arbejde’.

“Værket består af kendte melodier fra et karaokeanlæg, sangtekster om ‘at vi arbejder os selv ihjel’ og en række designs af arbejdstøj, der er syet om og lavet i eksklusive materialer. Fremførelsen af værket på ferniseringsdagen er den eneste mulighed, der bliver for at opleve det i sin helhed,” oplyser Ole C. Hansen.

Den aarhusianske kunstner Pernille Lærke Andersen er debutant på KP i år. Værket 'Top 3' har hun lavet af emballagen fra McDonald's menuer indsamlet i Aarhus' gader.

Den aarhusianske kunstner Pernille Lærke Andersen er debutant på KP i år. Værket 'Top 3' har hun lavet af emballagen fra McDonald's menuer indsamlet i Aarhus' gader. Foto: Pernille Lærke Andersen

Særligt inviterede udstillere

Sideløbende med KP 2019 kan man opleve Spring 2019, som adskiller sig fra KP ved at være en udstilling, hvor de udstillende kunstnere er særligt inviterede. De tre kunstnere, der i år udstiller på Spring, er Nour Fog, Lina Hashim og Johnny Schmidt Erbs.

“Spring projektet skydes i gang allerede i oktober med et møde mellem de udstillende kunstnere og en kunstnerisk vejleder. For andet år i træk er det Peter Land, som i øjeblikket selv er aktuel med soloudstillingen ‘Dagens Helt ‘ på Kvindemuseet,” fortæller Ole C. Hansen.

Som regel er de tre kunstnere meget forskellige i deres udtryk. Det er også tilfældet på dette års Spring-udstilling.

“Nour Fog har lavet en meget klassisk udformet skulptur, som er tre meter høj og udsender lyd. ‘Siren’ kalder han den. Johnny Schmidt Erbs laver figurative, meget levende malerier, som gengiver tid og rum på flere plan. Og Lina Hashim udstiller fotogravure. Herudover udstiller hun et velourtæppe med et aftryk af sin egen krop, som hun har haft med sig til Kina. Sammen med røgelse og lys bliver tæppet et helt ritual i sig selv. Det er meget sjovt, og der ligger en interessant historie bag. Se den!” lyder opfordringen fra Ole C. Hansen.

Han ser frem til sammen med censurkomitéen at pakke de mange værker ud og se dem side om side i Kunsthal Aarhus’ rammer.

“Til forskel fra alt muligt andet er et kunstværk besluttet og afsluttet. Det alene er fascinerende. Og så er det bare vanvittigt stimulerende at se på så mange forskellige kunstværker, som kan både røre, overraske og give én noget at tænke over,” siger Ole C. Hansen.

Han banker med en kno på en af Kunsthallens hvide vægge, nikker tilfreds og sætter i rask trav op ad trappen. Der er meget, der skal nås, inden de mange unikke kunstværker indtager Kunsthal Aarhus. Og inden de godt 4000 besøgende, som plejer at lægge vejen forbi i udstillingsperioden, gør.

FAKTA KP 2019 og Spring 2019

Hvor: Kunsthal Aarhus, J.M. Mørks gade 13, 8000 Aarhus C

Hvornår: 30. marts til 24. april

Fernisering 30. maj kl. 14-17

Se mere på kp-spring.dk

Publiceret 28 March 2019 14:00