Maria Bager er ejer og daglig leder af Landcafé i Studsgade - en lille landlig oase i hjertet af Aarhus.

Maria Bager er ejer og daglig leder af Landcafé i Studsgade - en lille landlig oase i hjertet af Aarhus. PR Foto

Landcafé: En bæredygtig oase i bymidten

Landcafé er landlig idyl i midten af Aarhus. Og så er det en café, der har økologi, lokale råvarer og bæredygtighed øverst på prioriteringslisten

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Det er ikke lige til at se det, hvis man ikke lige ve’ det. At Landcafé ligger i en baggård i Studsgade. Men tilsyneladende er det heller ikke nødvendigt, for det gør rigtig mange. Ve' det altså. Den hyggelige café er velbesøgt og har været det siden åbningen i maj 2017.

Når man træder ind gennem porten i Studsgade og ind i gården, bliver man mødt af landlig idyl i form af toppede brosten, bindingsværk, borde og bænke, som inviterer til at sætte sig ned og nyde en frokost eller en god kop kaffe.

“Vi hedder, som vi gør, fordi vi har taget landet med ind midt i byen. Bare omgivelserne med den brostensbelagte gård og bindingsværkshuset giver indtryk af at være på landet. Det, vi laver, er rustikt, ærligt og i virkeligheden meget simpelt, af råvarer, vi kan stå inde for, og hvor helheden er tænkt ind,” siger Maria Bager, der er ejer og daglig leder af Landcafé.

Sølvmedalje i økologi

Hun inviterer indenfor i caféen, hvor man bliver taget imod af hvidkalkede vægge, bjælkeloft og rustikke træborde lavet af brædder fra gulvet, som det så ud dengang, der var kontorlokaler i bygningen; inden Landcafé.

Landcafé har sølvmedalje i økologi, hvilket betyder, at mellem 60 og 90 procent af caféens produkter er økologiske.

“Typisk er vi faktisk oppe på 80 procent. Det behøver vi ikke set i forhold til sølvmedaljen, men vi gør det, fordi vi gerne vil have det godt med det, vi laver, og gerne vil kunne se vores børn i øjnene og forsøge at udbedre de miljømæssige skader, vi har forårsaget,” siger Maria Bager. Hun fortsætter:

“Vi har ikke caféen plastret til med store økomærker. Vi vil gerne, at folk kommer her, fordi de synes, her er hyggeligt, og fordi de kan lide vores mad. Og så kan de bare blive positivt overrasket over, at så stor en del af vores mad er økologisk. I bund og grund gør vi det jo for vores egen skyld. For vores alle sammens skyld.”

LandCafé har sølvmedalje i økologi og en lang række råvarer og produkter fra lokale producenter.

LandCafé har sølvmedalje i økologi og en lang række råvarer og produkter fra lokale producenter. Foto: M. Jeppesen

Lokalt producerede råvarer

Økologi er bare et af Landcafés pejlemærker. Caféen prioriterer også, at flest muligt af deres råvarer er lokale.

“Vi får eksempelvis øl fra Ebeltoft Gårdbryggeri. Deres øl må siges at være vældig lokal, men den er ikke økologisk produceret og trækker derfor voldsomt ned i vores samlede økoregnskab. Fra Hockballe får vi kyllinger. De er heller ikke økologiske, men vi ved, de har det godt,” forsikrer Maria Bager og uddyber:

“For mange af de små, lokale producenters vedkommende, har de slet ikke midlerne til at blive økocertificerede. Det er et større apparat, der skal sættes i gang, og det har de små producenter sjældent ressourcer til hverken mandskabsmæssigt eller økonomisk.”

En konstant afvejning

Bæredygtighed og miljøhensyn er en helt afgørende del af Landcafés mindset.

"Vi driver caféen på en måde, så vi næsten ingen madspild har. Vi laver det, vi nogenlunde ved, vi kan sælge. Det betyder, at alt, vi serverer, altid er 100 procent friskt. Til gengæld kan man så komme ud for, at noget er udsolgt." Maria Bager trækker på skuldrene.

Ud over at begrænse spild, sorterer caféen alt affald på bedst mulig vis, og Landcafés økologiske kaffegrums kommer den lokale forening ‘Fra grums til gourmet’ og henter for at dyrke østershatte i det.

"Vi er 'work in progress'. På den måde at vi tænker bæredygtighed ind alle de steder, vi kan. Men det er hele tiden en afvejning af, hvad der giver bedst mening for miljøet i længden. Skal vi eksempelvis droppe vores laminerede menukort og i stedet trykke dem på genbrugspapir? Menuer i papir vil ikke være nær så holdbare som laminerede, så det betyder, vi ville skulle trykke flere, oftere," reflekterer caféejeren.

Maria Bager oplever ofte at blive kontaktet af unge iværksættere, der gerne vil samarbejde med Landcafé om nye, bæredygtige initiativer.

"Der er masser af bæredygtige projekter i gang derude; mobile hønsehuse, isolering lavet af cowboybukse-rester, Kombucha-te... Og på Landcafé er vi altid åbne over for initiativer, som giver mening i vores kontekst, og som kan gøre os endnu mere bæredygtige. Det er vores mål: fortsat at være i bevægelse og teame op med græsrodsbevægelser, der finder på tiltag, som støtter op om klima og bæredygtighed," slår hun fast.

Publiceret 24 March 2019 08:00