Steen Hildebrandt er meget bevidst om sit eget bidrag til den alt for store mængde af CO2. Blandt andet derfor har den 75-årige professor en frisk Christianiacykel.

Steen Hildebrandt er meget bevidst om sit eget bidrag til den alt for store mængde af CO2. Blandt andet derfor har den 75-årige professor en frisk Christianiacykel. Privatfoto

Hildebrandt:

Vi er ude af trit med virkeligheden

Den pensionerede professor og passionerede miljøforkæmper Steen Hildebrandt opfordrer alle til at rykke lige nu og bidrage til et bedre miljø. Selv er han holdt op med at købe kød og flyver med omtanke

Af
Bente Tahmasbi Hansen

"I løbet af de kommende fem år vil vi se miljø-lokummet brænde for alvor og om 10 år vil vi ikke købe varer fra firmaer, der ikke producerer bæredygtigt," forudser professor emeritus Steen Hildebrandt.

Den 75-årige forsker har ikke tid til at holde fri, selv om han har pensioneret sig fra universiteterne. Han har nemlig travlt med at kæmpe for FNs 17 verdensmål, der blandt andet handler om bæredygtig produktion og et renere miljø i havene og på jorden.

Han er sikker på, at vi indenfor de næste fem år tydeligt vil kunne se konsekvensen af vores overforbrug af jordens ressourcer og forureningen. Blandt andet kan vi helt konkret mærke, at naturen forandrer sig og at temperaturen er steget de senere år. Og det vil få flere til at blive miljøbevidste forbrugere.

"Det vigtigste for mig i dag er FNs 17 verdensmål, fordi vi har drevet verden ud i produktionsmåder, levemåder og forbrugsmåder, som fremtiden ikke kan indfri," siger han.

"Vi har levestandarder og en livskvalitet, der ude af trit med virkeligheden. Vi kan ikke leve videre sådan her. Vi flyver for meget, spiser for meget kød, køber for meget og smider for meget væk," uddyber han.

Omtanke - ikke fanatisme

Den flittige pensionist har stadig sin faste blog i Ugebrevet Mandag Morgen. Og blandt andet der har han givet udtryk for sin store utålmodighed med politikerne, som han mener rykker alt for langsomt. Af samme grund må alle vi andre gå i gang, og tro på at vi hver især kan bidrage, selv om det kan virke uoverskueligt.

"Jeg har begrænset mine flyvninger, men der er ikke noget svar på, hvor meget jeg må flyve. Det kan virke som en dråbe i havet, når jeg lader være. Men hvis vi er mange nok, vil det på sigt få en effekt," mener han.

"Borgerne har en stærk stemme og kan i høj grad påvirke udviklingen med vores forbrugsvaner," fastslår han, der ikke længere har kød i sin husholdning og som altid går efter det mest bæredygtige, når han køber ind.

Steen Hildebrandt synes, at veganernes demonstration bag ham er helt fin. Han mener ikke, at vi skal blive fanatiske, men at vi skal alle sammen tænke os om og træffe valg med hensyn til miljøet. Selv er han holdt op med at købe kød.

Steen Hildebrandt synes, at veganernes demonstration bag ham er helt fin. Han mener ikke, at vi skal blive fanatiske, men at vi skal alle sammen tænke os om og træffe valg med hensyn til miljøet. Selv er han holdt op med at købe kød. Foto: Tahmasbi

Avisen møder Steen Hildebrandt på en cafe i MP Bruunsgade i Aarhus tæt på Skt Pauls Kirke. Udenfor den demonstrerer en gruppe veganere. "Lad os gentænke vores forhold til dyr," opfordrer de. Steen Hildebrandt smiler ved synet af de unge mennesker med papskilte og synes, at det er helt fint, de er der.

"Vi skal ikke blive fanatiske, men vi skal alle sammen tænke os om og træffe valg med hensyn til miljøet. Det betyder ikke, at vi skal forbyde at spise kød, køre bil eller rejse med fly men gøre det med omtanke."

Steen Hildebrandt konstaterer med stor glæde, at der i dag er mange bevidste forbrugere og at det myldrer frem med affaldsindsamlere, madspilds-bekæmpere og miljøforkæmpere. Han møder også mange virksomheder, der dybt seriøst er i gang med at miljøoptimere og at udvikle bæredygtige produkter.

"Det er de simpelthen nødt til, for ellers er de her ikke om fem eller 10 år. De ser, at helvede er løs, hvis de ikke går i gang nu," mener Steen Hildebrandt.

Han nævner Grundfos, Danfoss, AP Møller, Novo Nordisk og Novozymes, som nogle af de store spillere på markedet, der er nået langt i deres arbejde med bæredygtig produktion. Også en række kommuner arbejder fokuseret på at blive mere miljørigtige og Aarhus Kommune er ifølge Steen Hildebrandt med langt fremme.

Aarhus Kommune har en målsætning omkring at blive CO2-neutral i 2030 blandt andet ved at sætte vindmøller op og udskifte køretøjerne. Kommunen er med 30.000 medarbejdere byens største arbejdsplads.

Tror på ungdommen

"Borgerne, kommunerne og virksomhederne går forrest. Snart vil kapitalfondene også stille krav om bæredygtighed, før de vil investere. Og så kommer politikerne haltende bagefter. Det sker først, når de er sikre på, at de ikke mister vælgere, fordi de strammer miljøkravene," siger Steen Hildebrandt.

Han ryster på hovedet, mens han fortæller om en nyere dansk lov, der nedsætter afgiften på privatfly og lystbåde, der begge er CO2-syndere. Det synes han er unødvendig luksus og et træk i den helt forkerte retning.

"Vi har de politikere, vi fortjener. Det er os, der vælger dem," siger han lakonisk.

Det er der som bekendt snart en mulighed for at gøre noget ved, da der skal være folketingsvalg før 17. juni i år. Udover det har vi endnu et stærkt kort på hånden i kampen for at bringe verden tilbage i balance. Nemlig ungdommen og børnene.

"De er bare klar. Børnene og de unge kommer til at få en stor indflydelse på miljøet i fremtiden. Jeg var til en konference på Aarhus Universitet om FNs 17 verdensmål, hvor de studerende var skarpe og tydelige i deres ønske om at arbejde for et bedre miljø," siger den 75-årige mand.

"Jeg tror på ungdommen. Men vi skal i gang nu. Alle sammen," siger han, inden han defilerer ud i menneskestrømmen og videre i arbejdet med at bringe os i trit med virkeligheden.

Fakta

Steen Hildebrandt holder foredrag på FOF i Aarhus 12. marts om FNs 17 verdensmål.

Er professor emeritus i organisations- og ledelsesteori på Aarhus Universitet.

Er siden 2014 adjungeret professor i lederskab ved CBS, Handelshøjskolen i København.

Er fra 2015 adjungeret professor ved Institut for filosofi og læring på Aalborg Universitet.

Var i en årrække fagredaktør på dagbladet Børsen. Er boganmelder på Kristeligt Dagblad og blogger på Ugebrevet Mandag Morgen.

Er foredragsholder, forfatter, bestyrelsesformand og bestyrelsesmedlem i flere virksomheder, foreninger mm. Tidligere vismand i Det nationale Kompetenceråd.

Har forsket i ledelses- og organisationsteori, styringsmodeller og deres implementering.

Har modtaget flere priser. Var i 2010 Danmarks bedste foredragsholder indenfor ledelse. I ti år valgt til årets bedste MBA-underviser. Fik i 2018 Statens Kunstfonds faglitterære pris.

Arbejder nu med bæredygtighed, resiliens og lederskab.

Århus Onsdag bringer hver uge en artikel om FNs 17 verdensmål som optakt til Aarhus City Forenings event Verdensbilleder 2.-3. juni.

Publiceret 08 March 2019 11:12