Mette Bjerregaard er i gang med en personlig justering ved en af fremvisningerne i September Salon.

Mette Bjerregaard er i gang med en personlig justering ved en af fremvisningerne i September Salon. Foto: Maud Lervik/Ritzau-Scanpix

Aarhus-designere gør op med modeindustriens overproduktion

September Salon syr kun det tøj, de på forhånd har solgt. Det er af bæredygtigt producerede materialer og rester fra de store modehuse

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Designerne Mette Bjerregaard og Trine Vestergaard har en fortid i store europæiske modehuse og den danske modeindustri. De ønsker ikke længere at være en del af en industri, som spilder mange ressourcer og som forurener. Derfor har de to skabt September Salon, hvor de kun syr det, de på forhånd har solgt. Designerne bruger restpartier af metervarer fra de store modehuse, alle materialerne er fra Europa og deres skind er vegetabilsk forarbejdede og fra dyr, der er blevet spist.

"Vi er bæredygtige, fordi vi bruger kun materialer, som allerede er blevet fabrikeret. Vi opkøber reststoffer fra for eksempel Prada, Gucci og Max Mara. Og så producerer vi kun det, vi har solgt, når kunderne har prøvet modellerne i vores salon," siger Mette Bjerregaard og Trine Vestergaard.

To gange om året kan man komme til fremvisning hos September Salon, hvor de to designere gennemgår den nye kollektion, som man kan prøve.

To gange om året kan man komme til fremvisning hos September Salon, hvor de to designere gennemgår den nye kollektion, som man kan prøve. Foto: Maud Lervik/Ritzau-Scanpix

De to har taget det bedste med fra deres fortid henholdsvis hos Prada, Donna Karan og Calvin Klein. De har dogmeagtigt kogt det ned til deres September Salon, fordi de gerne vil skære ind til benet og kun lave de få gode ting.

"Der er et kæmpespild i modeindustrien, fordi der er en stor overproduktion. Der destrueres rigtig meget, som aldrig har været brugt. Det ryger simpelthen til forbrænding, når en ny sæson sætter ind. Det sker blandt andet fordi, de store fabrikker forlanger, at man skal producere en vis mængde, selv om den er større end det behov, der er," forklarer Mette Bjerregaard.

Kun kort transport

Designerne opfordrer alle til at tænke over deres forbrug. De synes, at man kun skal købe noget, man virkelig godt kan lide og tør bruge i lang tid på alle mulige måder. Det forsøger de at gøre muligt i deres to årlige kollektioner. Der er få dele, men de kan alle kombioneres på kryds og tværs og rummer alt det, en garderobe bør indeholde.

"Vi bruger kun europæiske materialer. Både fordi de er produceret miljørigtigt med den nyeste teknologi og fordi de ikke er transporteret længere end højest nødvendigt," siger Mette Bjerregaard, der har en fortid hos italienske Armani og fortsætter:

"Vores skind er garvede i Italien og vegetabilsk forarbejde uden kræftfremkaldende stoffer. I gamle dage var de italienske floder helt ødelagt af bly og cromium. Det er de ikke mere," fastslår hun og fortæller, at garverierne lukker to gange om året for at blive gjort fuldstændigt rene.

Mette Bjerregaard og Trine Vestergaard har uddannet sig og arbejdet i udlandet som designere hos blandt ander Prada, Donna Karan og Calvin Klein. Nu har de hjemme i Aarhus lavet September Salon, der kun syr de varer, som på forhånd er solgt.

Mette Bjerregaard og Trine Vestergaard har uddannet sig og arbejdet i udlandet som designere hos blandt ander Prada, Donna Karan og Calvin Klein. Nu har de hjemme i Aarhus lavet September Salon, der kun syr de varer, som på forhånd er solgt. Foto: Anders Kavin

Slut med brug og smid væk

Hun er af den klare opfattelse, at skindene er smukkere, når de er lavet med den bedste know how og nye teknologi. De er også sundere ikke bare for miljøet men også for dem, der har skindene på, fordi de ikke afgiver giftstoffer til kroppen.

"De er naturligvis også meget dyerere, men det kan være sund fornuft at købe noget, der koster mere og som så holder længere. Brug og smid væk-kulturen er aflyst," fastslår designeren.

September Salon holder til i den gamle soyafabrik i Sydhavnen. Man skal møde op i salonen, der holder åbent to gange om året, og prøve modellerne, som man så kan bestille med eventuelle tilrettelser.

Publiceret 08 March 2019 11:18