Henny Møller Bay-Johansen er kvinden bag Malling virksomheden Bak & Bay, der producerer smykker i bæredygtige materialer som træ og læder.

Henny Møller Bay-Johansen er kvinden bag Malling virksomheden Bak & Bay, der producerer smykker i bæredygtige materialer som træ og læder. PR Foto

Bak & Bay laver smykker i træ og læder til mode- og miljøbevidste kvinder

Bak & Bay er lokalt producerede smykker, lavet i bæredygtige materialer med tanke på klima og miljø

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Bak & Bay er en Aarhusiansk virksomhed, som med tanke på miljøet laver smykker i træ og læder til mode- og miljøbevidste kvinder. Bag virksomheden står designer Henny Møller Bay-Johansen, som er bosat i Malling syd for Aarhus. Det er også i Malling, Bak & Bay har kontor med tilhørende værksted.

“Jeg sidder ikke som tidligere og limer og klipper ved køkkenbordet derhjemme. I dag bliver det træ og læder, vi bruger til vores smykker, laserskåret på Godsbanen i Aarhus og på JEF i Malling. Alle bagstikkere sætter vi på i mit værksted i Malling. På den måde er der stadig tale om meget lokalt producerede smykker,” forklarer Henny.

Alle Bak & Bay smykker produceres i dag af FSC certificeret birkefinér og læder fra Tarnsjö Garveri, som er et økologisk garveri i Sverige, som kun benytter naturlige, ikke kemiske processer.

“Jeg deltog i et masterclass-forløb om at drive bæredygtig virksomhed hos Nordic Buzz sidste forår. Det satte rigtig mange tanker i gang. En ting, der især gjorde indtryk, var, da en sagde, at alt det plastic, der nogensinde er produceret i verden, er her endnu.” Henny holder en pause. For ligesom at lade det vanvittige faktum synke ind.

“Det kunne jeg ikke komme overens med. Så jeg blev enig med mig selv om at skrinlægge akryl, som jeg tidligere lavede smykkerne i, og fremadrettet kun bruge bæredygtige materialer,” fortsætter hun så.

Smykker med et budskab

Bak & Bay har senest lanceret kollektionen ‘Sustainable Collection’; gennemarbejdede designs, lavet af materialer valgt med særlig omtanke for mennesker og miljø og produceret på en måde, som belaster klimaet mindst muligt.

“Vælger man et smykke, der råber ‘bæredygtighed’ ud over hustagene, sådan som smykkerne fra vores seneste kollektion gør det, så tror jeg på, at man også vælger det budskab, som følger med. At man, når man tager et glas vand, måske venter med at sætte det i opvaskeren til efter tredje glas eller tager sin mulepose under amen, når man skal ud at handle,” lyder det fra iværksætteren.

Bak & Bay er smykker inspireret af den gamle japanske papirfoldekunst; origami.

Bak & Bay er smykker inspireret af den gamle japanske papirfoldekunst; origami. PR Foto

For at udbrede budskabet om hvor vigtigt det er, at vi værner om klima og miljø, har Henny allieret sig med en række ambassadører, som kan sprede budskabet på de sociale medier.

“Modebranchen står for cirka 60 procent af verdens samlede miljøforurening, og som en del af denne modebranche skal og bør vi være med til at vende den udvikling. Derfor har jeg fået nogle ambassadører, blandt andet ‘Sustainable Fashion Freak’, som er en bæredygtig mode- og livsstilsblog, til at poste det vigtige budskab på flere forskellige platforme,” siger Henny.

Som ringe i vandet

Bak & Bay er en af de virksomheder, som går forrest når det handler om smykkeproduktion med øje for klima og miljø.

“Flere har sagt til mig, at det er et modigt skridt, jeg har taget og kaldt mig en slags ‘first mover’ på det her felt indenfor smykker. First mover eller ej, så er det i hvert fald det her, der er behov for – vi er nødt til at gøre noget andet. Nu,” slår Henny fast.

Hun er ikke i tvivl om, at Bak & Bay med sine tidsløse, origami-inspirerede smykkedesigns går en lys fremtid i møde.

“Jeg er sikker på, vi med bæredygtige smykker, der holder mere end en enkelt sæson, kan erobre verdensherredømmet,” griner hun. Så rømmer hun sig og siger:

“En enkelt ørering redder ikke i sig selv hele verden, men det gør de valg, vi træffer i det lange løb. Så visionen er en ørering ad gangen. Fordi jeg tror på, at en lille ørering kan gøre en stor forskel for den enkelte, og at det derfra forhåbentlig kan brede sig som ringe i vandet.”

FAKTA: Bak & Bay

Grundlagt af Henny Møller Bay-Johansen og Iben Bak Larsen i 2016

Iben Bak Larsen trådte ud af virksomheden i slutningen af 2018

Alle Bak & Bay-smykker er håndlavet i Danmark af designerne selv

Smykkerne er kendetegnet ved lette grafiske designs oig bæredygtige materialer og er produceret med omtanke for miljøet

Se mere på bak-bay.dk

Publiceret 03 March 2019 06:00