Ulrik Witt er gået ind i en periode, hvor han arbejder meget med felter i billederne. De er altid farvestrålende og fuld af figurer.

Ulrik Witt er gået ind i en periode, hvor han arbejder meget med felter i billederne. De er altid farvestrålende og fuld af figurer. Foto: Tahmasbi

Ulrik Witt fylder 75 år: Enfant Terrible og Grand Old Man

Kunstneren, krukken og krudtuglen Ulrik Witt svinger stadig penslerne og fejrer sin fødselsdag med en ny udstilling

Af
Bente Tahmasbi Hansen

I næsten 20 år var kunstneren Ulrik Witt fast inventar og et festligt indslag i sit galleri i Volden 23. De seneste tre år har han haft værksted og galleri på Samsø. Nu vender han tilbage til Latinerkvarteret med en ny udstilling i anledning af sin sådan cirka 75 års fødselsdag.

"Jeg er født på skuddag, så jeg er i virkligheden kun knap 18," kokketerer Ulrik Witt, da avisen møder ham i privaten. Det er en stor lejlighed på fjerde sal lige overfor Magasin i Aarhus. Den fungerer om vinteren både som værksted og hjem for Ulrik Witt og hans kone Jonna Hald. Lejligheden ligger lige præcis over det sted, hvor de to drev den legendariske restaurant 'De Fire Årstider' indtil i slutningen af 1990'erne. I dag går busgaden der igennem, og Ulrik Witt har lagt den del af sit arbejdsliv bag sig.

Ulrik Witt tegner meget - også ovenpå sine malerier, der får nye detaljer i kraft af tuchpennen.

Ulrik Witt tegner meget - også ovenpå sine malerier, der får nye detaljer i kraft af tuchpennen. Foto: Tahmasbi

Jonna Hald derimod underviser i gæstemadlavning på FOF. Kokkekunsten har hun lært af kokken Søren Gericke, og lige nu er hun på vej ud for at købe ind til dagens menu.

"Den består af torsk med spinat, mandel og citron sauce og kalveculotte med løgpuré og pebersauce plus pistacetærte med pærer, is og citrussauce," siger hun på vej ud af døren.

Ulrik Witt har lavet en dejlig kop te af friske blade indkøbt hos Perchs Tehandel i Volden. Han viser mig på plads i stuens bedste stol. Vi sidder i den miderste af tre stuer ensuite og kan se ind i den, han bruger som værksted. Om sommeren maler han i sit 'rigtige' atelier på Samsø.

Men lige nu er han kunstneren på fjerde, som går og gør klar til sin næste udstilling på Galleri Parnasse i Rosensgade 22.

"Det er ved at være lang tid siden, at jeg har lavet en udstilling på denne måde, for jeg har været vant til bare at hænge mine ting op i mit butiksatelier i Volden og nu på Samsø. Men nu har jeg samlet omkring 40 værker, der er lavet over en årrække, så de spænder bredt," siger han.

"Jeg er kendt for mine stregtegninger, nogle af de sort-hvide minder om arkitekttegninger, men jeg maler for eksempel også blomstermotiver," fortsætter han og finder et par ret store lærreder med forvitrede buketter i klare farver.

Der er knald på farverne i Ulrik Witts abstrakte malerier.

Der er knald på farverne i Ulrik Witts abstrakte malerier. Foto: Tahmasbi

Sejlede på de syv verdenshave

Et andet kendetegn ved Ulrik Witts billeder er nemlig de klare farver. Dem er der mange af. Gult, rødt og turkis fylder de mange lærreder i parrets rummelige stuer.

"Der er heldigvis god plads på Galleri Parnasse, der er det tidligere Lyrum Galleri. Vi laver en god ophængning af de værker, der er plads til og resten kommer ikke med. Det skal se ordenligt ud," siger kvalitetsbevidste Ulrik Witt.

Kunstneren har tegnet og malet siden han var barn. Ofte i selskab med sin far, der ifølge Ulrik Witt skulle have været kunstner i stedet for far til seks børn. Dem forsørgede han som malermester, og så blev det ikke til så meget med kunsten.

Også Ulrik Witt skulle have et 'rigtigt job', så den dengang generte og stammende dreng blev sendt i tjenerlære, eftersom han havde det svært i skolen.

"Jeg brugte tjenerfaget til at komme ud i verden. Jeg sejlede på luksusskibe, arbejdede på et tidspunkt i Paris og havde et job på Plaza i København. Der mødte jeg Jonna, som er fra Hinnerup, og så tog vi til Aarhus sammen," fortæller Ulrik Witt.

God mad solgte kunst

De to åbnede kvalitetsrestauranten 'De Fire Årstider' i 1977 og bragte ifølge Ulrik Witt madkulturen til Aarhus. Han nåede at male i sin sparsomme fritid fra restauratør-jobbet. Og billederne solgte ret godt. Han hængte dem såmænd bare op i restauranten.

"Jeg drak simpelthen gæsterne fulde, og så købte de billeder, når de var berusede og glade efter en god middag," griner den flamboyante kunstner, hvis kantede humor, får hans kone til at kalde ham en krukke.

"Det holder jeg meget af," siger han med et stort smil. Han er stadig enfant terrible og i god form.

"Jeg har haft et godt efterår, hvor jeg har fået malet gode ting. Noget af det minder måske om Cobramalerne, og så er jeg begyndt at arbejde med felter. Det virker ret godt," siger han ærligt og uden selvhøjtidelighed. Kunstneren og krukken er klar til Gallerie Parnasse.

Ulrik Witt spænder bredt. I hånden har han et blomstermaleri, det gulv på væggen bag ham er et tidligere maleri fra hans fugle-periode. Under det ses nogle af de nye ting, der er bygget op af felter.

Ulrik Witt spænder bredt. I hånden har han et blomstermaleri, det gulv på væggen bag ham er et tidligere maleri fra hans fugle-periode. Under det ses nogle af de nye ting, der er bygget op af felter. Foto: Tahmasbi

Fakta

Ulrik Witts 75 års fødselsdag fejres på selve dagen 1. marts, hvor der er fernisering på hans første solo-udstilling i Aarhus i mange år

Udstillingen varer til og med 21. marts

Den er på Galerie Parnasse, Rosensgade 22 i baghuset, 8000 Aarhus C

Publiceret 01 March 2019 09:00