Ulla Svenningsen Lund og Jeppe Pachaï er sammmen med en gruppe frivillige Rethinkers de bærende kræfter bag det nye initiativ 'Fritter, fadøl og forestilling'.

Ulla Svenningsen Lund og Jeppe Pachaï er sammmen med en gruppe frivillige Rethinkers de bærende kræfter bag det nye initiativ 'Fritter, fadøl og forestilling'. Foto: M. Jeppesen

Fritter, fadøl og forestilling: Nyt folkeligt teaterkoncept i Aarhus

Ny dramatik, mad og drikke i godt selskab. Det er essensen af Fritter, fadøl og forestilling; et nyt, folkeligt teaterkoncept skabt af frivillige

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Både vådt og tørt til ganen og god underholdning. Det er essensen af ‘Fritter, fadøl og forestilling’; et nyt folkeligt teaterkoncept skabt af frivillige. Bag det står Kaosteater og en gruppe af Rethinkers, som er frivillige kræfter under VisitAarhus.

Kaosteater er en dramatisk enmandsvirksomhed ejet af Jeppe Pachaï, som er initiativtager til det nye projekt. Jeppe har en uddannelse fra ‘Københavns akademi for musik, dans og teater’. I september sidste år flyttede han til Aarhus for at begynde på Kaospilot uddannelsen.

“Projektet ‘Fritter, fadøl og forestilling’ er for mig en mulighed for at kombinere det at stå på en scene med at være kaospilot og kreativ iværksætter,” siger Jeppe og lader en tepose dykke ned i sin kop med kogt vand.

Vi er på Gelinde, lokalerne hvor de frivillige Rethinkere holder til. I et åbent kontormiljø med udsigt over havnen, har Jeppe sat sig ved et langbord. Ved siden af ham sidder frivillighedschef Ulla Svenningsen Lund.

“I 2018 brugte vi en stor del af vores kræfter på at blive forankret som frivillighedsprogram. Og på at erfare at der er en fremtid for et program som vores i en stor by som Aarhus, selv når vi ikke er knyttet op på et specifikt projekt, sådan som vi var det under Kulturhovedstad 2017,” forsikrer Ulla.

Åbningen af Europæisk Kulturhovedstad 2017 og Røde Orm er blot nogle af de kulturelle arrangementer i Aarhus, hvor de frivillige Rethinkers har hjulpet til. Arrangementer Aarhus Kommune og VisitAarhus har været afsender på. Men i nyere tid har de frivillige selv taget initiativ til at stable kulturelle begivenheder for aarhusianerne på benene. Senest et stort Luciaoptog i december og nu altså det månedlige arrangement ‘Fritter, fadøl og forestilling’. Formålet med det nye tiltag er at tiltrække flere unge til frivillighedsprogrammet.

"Vi er naturligvis meget glade for vores ressourcestærke, initiativrige og fantastiske seniorer, men vi vil også gerne tiltrække både unge og internationale frivillige til vores portefølje, så vi i højere grad afspejler byens befolkning,” forklarer Ulla og fortsætter:

“På den måde var der ligesom et behovsmatch, da jeg mødte Jeppe, som kom med idéen om at skabe en månedlig teaterforestilling fulgt af lidt at spise og en fadøl.”

En gruppe frivillige sørger for, at publikum får fritter og fadøl i forbindelse med visningen af ny dansk dramatik på Gelinde.

En gruppe frivillige sørger for, at publikum får fritter og fadøl i forbindelse med visningen af ny dansk dramatik på Gelinde. Foto: Eske Touborg

Forestilling med benspænd

'Fritter, fadøl og forestilling' afvikles på Gelinde en gang om måneden, hvor gæster kan samles om et billigt måltid mad og se ny, dansk dramatik udført af spirende talenter. Jeppe Pachaï er kunstnerisk leder på projektet og står for at vælge holdet af skuespillere samt det stykke, de skal opføre, fra gang til gang.

“Skuespillerne er som regel elever fra Den danske scenekunstskole eller færdiguddannede derfra for nyligt. Jeg var selv med på scenen i ‘Det første møde’, som var titlen på den forestilling, vi spillede til det allerførste ‘Fritter, fadøl og forestilling’ arrangement. Faktisk er jeg også på scenen næste gang...” Jeppe hejser teposen op af sin kop, mens han tilføjer:

“Ulla og jeg har sammen udfærdiget nogle benspænd for projektet. Men der er nu ingen af dem, der indbefatter, at jeg skal være på scenen. Jeg har stor lyst til at være med, og så synes jeg, det kan være nemmere at styre processen, når jeg selv er på scenen,” siger Jeppe.

De benspænd, Jeppe omtaler, indebærer, at arrangementet skal være billigt, at alle involverede skal arbejde frivilligt, og at forestillingerne skal være forbeholdt ny, dansk dramatik.

“Ud over at jeg er ude og plukke skuespillerne, er jeg også rundt og prikke nogle af vores unge dramatikere på skuldrene. Langt de fleste af dem har nemlig gemt guld i skufferne, som de har lyst til at se opført,” fortæller Jeppe.

'Fritter, fadøl og forestilling' er et helt unikt, tilbagevendende kulturarrangement, idet de forskellige forestillinger kun spilles en gang.

“Med en ny forestilling hver måned, har vi tilrettelagt prøveperioden således, at den strækker sig over fire uger med en prøvegang om ugen. I forlængelse af den fjerde prøvegang spiller vi forestillingen for publikum,” skitserer Jeppe.

Der var både skuespil, musik, sang og nøgenhed, første gang 'Fritter, fadøl og forestilling' løb af stablen 27. januar i år.

Der var både skuespil, musik, sang og nøgenhed, første gang 'Fritter, fadøl og forestilling' løb af stablen 27. januar i år. Foto: Eske Touborg

Folkeligt og relaterbart

‘Fritter, fadøl og forestilling’ er et initiativ i sin spæde opstartsfase, og formen justeres løbende.

“Arrangementet har vi indtil videre valgt at holde en søndag eftermiddag. For at signalere at 'Fritter, fadøl og forestilling' ikke skal ses som en konkurrent til de etablerede kultur- og teaterinstitutioner, men som et supplement for vækstlaget og græsrødderne og fremtidens teatermagere,” forklarer Ulla.

Billetterne til det første arrangement, som blev afholdt søndag 27. januar, blev udsolgt på en uge.

“Publikum var en skøn blanding af enkelte Rethinkers og masser af nye ansigter - både unge og ældre.” Ulla smiler tilfreds.

“Det er noget, vi tænker meget over, når vi sætter en forestilling op; at vi spiller for et bredt publikum. Vi sørger for at tage noget op, som er folkeligt og relaterbart for alle. Det kan være temaer som ensomhed, kærlighed eller venskab. Det er i sig selv ret kliché, men fordi vi arbejder kreativt med det og er underlagt vores benspænd, så bliver det dejligt nyskabende,” siger Jeppe.

Meget for pengene

Den store interesse for første udgave af ‘Fritter, fadøl og forestilling’ har fået Ulla og Jeppe til at tage en drastisk beslutning: simpelthen at gå på kompromis med et af de tre benspænd.

“Sidst havde vi 60 på venteliste, som vi desværre måtte skuffe, og det var vi selvfølgelig ærgerlige over. Derfor sender vi vores dogme om kun at spille hver forestilling en gang til vægs og spiller samme stykke to gange næste gang, som er søndag 3. marts. Men det bliver formentlig kun den ene søndag, det sker.” Jeppe ser alvorlig ud. Benspænd er ikke til at spøge med. Og hverken han eller Ulla har intentioner om at slække på de eksisterende.

"Folk køber konceptet, som det er, og accepterer, at får de ikke set en forestilling, ja så får de den aldrig at se. Til gengæld kan de se en anden, helt ny forestilling en måned senere. Så umiddelbart ændrer vi ikke på konceptet, lige hvad det angår,” lyder det beslutsomt fra Jeppe.

Begge er de dog åbne over for enkelte småjusteringer af konceptet som helhed efter at have afviklet det første 'Fritter, fadøl og forestilling' arrangement og fået et mere klart billede af, hvad der fungerer, og hvad der eventuelt kan optimeres.

"Visionen for projektet er at skabe en platform, hvor frivillige kan være medskabere af kunstneriske projekter, som styrker folkeligheden. Derfor er det også vigtigt, at vi bliver ved med at videreudvikle konceptet, så vi opretholder interessen fra både frivillige og publikum og ikke gentager os selv,” understreger Jeppe. Han puster ned i sin dampende te.

"Og for at kunne det, og for fortsat at være i stand til at invitere alle byens borgere indenfor, er det også vigtigt, at Aarhus Kommune og private sponsorer opdager, hvor godt projektet er for byens kunstneriske liv, og er villige til at bidrage med midler,” opfordrer Jeppe. Han tager en tår af teen og giver dermed Ulla lejlighed til at tilføje:

“Til 'Fritter, fadøl og forestilling' får man rigtig meget for pengene!”

Jeppe nikker. Enigt og energisk. Uden at flytte læberne fra koppen.

Der var fuldt hus, første gang arrangementet 'Fritter, fadøl og forestilling' blev afholdt i frivilliglokalet Gelinde på havnen.

Der var fuldt hus, første gang arrangementet 'Fritter, fadøl og forestilling' blev afholdt i frivilliglokalet Gelinde på havnen. Foto: Eske Touborg

FAKTA: Fritter, fadøl og forestilling

Hvornår: Næste arrangement er 3. marts, kl. 17.00. Derefter en gang om måneden

Hvor: Lokalet GeLinde, Mindet 6D, 1. sal, 8000 Aarhus C

Find billetter her

Se mere på Facebook og Instagram

Publiceret 01 March 2019 08:00