De studerende på ingeniørhøjskolerne har lagt hovederne i blød og er kommet op med en ny opskrift: De brygger øl af daggammelt brød.

De studerende på ingeniørhøjskolerne har lagt hovederne i blød og er kommet op med en ny opskrift: De brygger øl af daggammelt brød. Foto: Second Hand Ale

Genbrugs-øl lavet af gammelt brød

Ingeniørstuderende brygger Second Hand Ale på daggammelt brød for at gøre produktionen bæredygtig

Af
Bente Tahmasbi Hansen

De studerende på ingeniørhøjskolen i Aarhus lægger dagligt hovederne i blød, når de udvikler nye og bæredygtige måder at producerer fødevarer på.

Iblødsætningen har resulteret i en ny opskrift på øl, hvor noget af malten er udskiftet med overskudsbrød fra aarhusianske bagere. Der er med andre ord tale om ny viden og gammelt brød.

Second Hand Ale smager som en Carlsberg eller Tuborg. I flaskerne er der ny viden og gammelt brød, forklarer øl-og-brød-bryggerne.

Second Hand Ale smager som en Carlsberg eller Tuborg. I flaskerne er der ny viden og gammelt brød, forklarer øl-og-brød-bryggerne. Foto: Second Hand Ale

”Øllen smager ikke af brød men får noter af hvede, så man kan godt smage, at der er brød i. Men ellers smager Second Hand Ale som en klassisk Carlsberg eller Tuborg,” siger Henrik Jul Topholm.

Han er en af de syv øl-og-brød-bryggere, der har udviklet deres genbrugs-øl i Ingeniørhøjskolens Bryggerlaug. Der findes alt det udstyr, som skal til for at man kan lave forsøg og brygge øl.

”Vi har hermed vist, at det klart er muligt at brygge øl på brød. Den store forskel på vores Second Hand Ale og de store ølproducenters produkter er, at vores øl ikke smager helt ens hver gang. Fordi vi bruger det brød, der er, og det er ikke nødvendigvis ens hver gang,” forklarer ingeniør-bryggeren.

”Det betyder, at forbrugerne skal være klar til at købe produktet, selv om der kan være små forskelle fra gang til gang,” fortsætter han og garanterer i samme åndedrag, at der er god øl i samtlige flasker.

Brug lokalt brød

Ingeniørerne har fået god respons på deres øl, blandt andet da det for nylig blev serveret ved en konference om FNs 17 verdensmål på Aarhus Universitet. De klimainteresserede deltagere var helt klar til at købe de håndholdte produkter, der ikke er så snorlige som fabrikkernes.

”Vi oplever stor interesse både fra forbrugere, der gerne vil købe vores øl, og fra restauratører, der gerne vil sælge den. Så vi tror på en fremtid for det her men ikke nødvendigvis i en kæmpeskala. Det egner sig nok mest til mikrobryggerierne,” vurderer Henrik Jul Topholm.

Han pointerer, at man skal bruge det lokale overskudsbrød og ikke køre brødlæs fra Esbjerg til København for så forsvinder det bæredygtige på grund af den CO2-tunge transport.

Miljøet og FNs 17 verdensmål optager i det hele taget de studerende på ingeniørhøjskolen. Genbrugsøllet er bare et eksempel ud af flere eksperimenter, der handler om at udvikle nye og bæredygtige metoder.

”Det kræver viden, opmærksomhed på emnet og plads til at være innovative. Og det er der på ingeniørhøjskolen i Aarhus, hvor de studerende er meget klar til at lave forandringer i forhold til miljøet,” siger Henrik Jul Topholm.

Mikkel Odde, Bo Spange Sørensen, Emil Jakobsen og Henrik Jul Topholm præsenterer her deres genbrugsøl på Aarhus Universitet. Det skete ved en konference om FNs 17 verdensmål, som universitet afholdt for nylig.

Mikkel Odde, Bo Spange Sørensen, Emil Jakobsen og Henrik Jul Topholm præsenterer her deres genbrugsøl på Aarhus Universitet. Det skete ved en konference om FNs 17 verdensmål, som universitet afholdt for nylig. Privatfoto

Fakta

Second Hand Ale er brygget på overskuds-brød.

25 procent af mængden af malt er skiftet ud med brød.

Der er 5,9 procent alkohol i.

Øllen opfylder FNS verdensmål nummer 12: Ansvarligt forbrug og produktion.

Publiceret 24 February 2019 06:00