Kim Veisgaard er den anløbne rævepels Hr. Gruesen. Bodil Jørgensen er den flimrende og kuede Oline, mens Hanne Windfeld spiller ders lejer Miss Olson. I midten er parrets datter spillet af Marie Marschner. 'Parasitterne' spiller fra 8. februar til 16. marts.

Kim Veisgaard er den anløbne rævepels Hr. Gruesen. Bodil Jørgensen er den flimrende og kuede Oline, mens Hanne Windfeld spiller ders lejer Miss Olson. I midten er parrets datter spillet af Marie Marschner. 'Parasitterne' spiller fra 8. februar til 16. marts. Foto: Anna Marin

Bodil Jørgensen: "Det er skønt at være tilbage i Aarhus"

Den folkekære skuespiller er tilbage i sin ungdoms by og står for første gang på scenen på Aarhus Teater i 'Parasitterne'

Af
Bente Tahmasbi Hansen

'Parasitterne' er en satirisk farce og en opsang til det grådige samfund, hvor folk bare rager til sig. Soyas stykke er skrevet i 1929 og opført mange gange i forskellige opsætninger. Nu har Aarhus Teater udtænkt en hidtil uset version, der er et farvestrålende dukkehus i menneskestørrelse. En af dukkerne i det er Bodil Jørgensen, der spiller overfor 40 års jubilaren, Kim Veisgaard. Hun har aldrig før spillet teater i et dukkehus men synes, at det fungerer rigtig godt.

Bodil Jørgensen er glad for at være tilbage i Aarhus, som hun har boet i tidligere. Hun spiller i stykket 'Parasittern' på Aarhus Teater sammen med 40 års jubilaren, Kim Veisgaard.

Bodil Jørgensen er glad for at være tilbage i Aarhus, som hun har boet i tidligere. Hun spiller i stykket 'Parasittern' på Aarhus Teater sammen med 40 års jubilaren, Kim Veisgaard. Foto: Tahmasbi

"Teaterets væsen er jo lidt som når man klæder sig ud og leger med dukker. Det har jeg gjort utroligt meget og jeg syntes faktisk, at det var spændende, når det ikke altid gik godt for dukkerne. Ligesom i dette stykke, der egentlig er en trist historie," siger Bodil Jørgensen.

"Det handler som en af de syv dødssynder: Grådighed. Og det er ret abstrakt men dukkehusets rammer gør det utroligt jordnært," fortsætter hun.

Aarhus er et lyspunkt

I 'Parasitterne' lejer hun og hendes mand værelser ud. De tror, at en af lejerne er millionær, og gør alt for at få fat i hendes penge.

Skuespilleren synes, at stykket er utroligt aktuelt, fordi Danmark i nyere tid er ramt af Britta Nielsens svindel med 111 millioner kroner og udbytteskatteskandalen, der tilsyneladende har kostet landet 12,7 milliarder kroner.

"Fællesskabet har fået en mindre plads, end da jeg var barn på landet, hvor vi var fire familier, der delte en fryser. Og som spiste indholdet ved en fælles fest, når den trængte til at blive tømt," siger Bodil Jørgensen.

Midt i elendigheden er det dog et lyspunkt, at skuespilleren møder opløftende fællesskaber og god energi i Aarhus, hvor hun bor for tiden.

"Der sidder hjemløse ved kirken på Frederiksbjerg. Og folk, der går forbi, spørger dem deltagende om de fryser. Her er en stærk moral, hvor man ser hinanden i stedet for bare at styrte forbi," siger hun.

Kreative kræfter

Bodil Jørgensen er vokset op i Vejen og læste engelsk på Aarhus Universitet, før hun kom ind på teaterskolen i København. Hun synes, at Aarhus har forandret sig - til det bedre og hun føler sig godt tilpas her.

"Her er sket så meget siden jeg boede her i 1980'erne. Min søster boede i Bülowsgade dengang. Når jeg går i området i dag, synes jeg, at kvarteret ser velholdt ud. Facaderne stråler og det er godt at man bruger det overskud til at skabe fællesskaber og blive ved med at smile," mener Bodil Jørgensen.

Hun har blandt andet været forbi Godsbanen og Institut for (X) og så oplever hun mange kreative kræfter på Aarhus Teater. Hun tænker på instruktøren Sargun Oshana, scenografen David Gehrt og dramatiker-eleverne. Skuespilleren har set årets afgangsforestilling, som hun synes, er rigtig fin.

Skuespilleren har i det hele taget benyttet lejligheden til at se en del teater, mens hun er i byen.

"Jeg så Kongens Fald, som fik en ordentlig en på frakken i København. Men her i Aarhus var publikum mere positive. Måske fordi den faktisk foregik i Jylland?" funderer jyden, der har boet på Silkeborgvej og Skovvangsvej i Aarhus og som var handicaphjælper i Gellerup for den handicappede skuespiller Lone Barsøe.

Bodil Jørgensen kom med i hendes teatertrup, 'Aarhus Krykensemble'. Nu indtager hun igen de skrå brædder i Aarhus. Denne gang i et dukkehus på Aarhus Teater.

En scene fra stykket Parasitterne, der handler om grænseløs grådighed. De medvirkende ligner dukker og kulisserne er et dukkehus i menneskestørrelse.

En scene fra stykket Parasitterne, der handler om grænseløs grådighed. De medvirkende ligner dukker og kulisserne er et dukkehus i menneskestørrelse. Foto: Anna Marin

Publiceret 08 February 2019 11:00