Formanden for Foreningen Sydhavnen, Sarah Jarsbo, holder hver onsdag åbent hus. I januar sker det i et af de såkladte Tiny Office, som er bygget af Jonas Pindhund. Det er et lille transportabelt kontor på hjul.

Formanden for Foreningen Sydhavnen, Sarah Jarsbo, holder hver onsdag åbent hus. I januar sker det i et af de såkladte Tiny Office, som er bygget af Jonas Pindhund. Det er et lille transportabelt kontor på hjul. Privatfoto

Spørg Sarah, hvis du vil vide alt om Sydhavnen

Sarah Jarsbo holder øje med Sydhavnen, så den ikke bare bliver fyldt med høje huse. Man kan møde hende hver onsdag i området og høre om det

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Sarah Jarsbo er forkvinde for Foreningen Sydhavnen og en af dem, der ved mest om området. Hun deler gerne sin viden med alle, der har lyst til at vide noget om den industrielle, kunstneriske og iværksætterfyldte bydel, som kommunen vil sælge dele af til nye investorer. Et eksempel på det er Danske Banks store nye bygning på 11.400 kvadratmeter på hjørnet af Spanien og Jægergårdsgade. Der er også højhuse i spil i planlægningen af området, men intet ligger endnu fast.

Hvis man vil høre mere om planerne for området og om Foreningen Sydhavnens arbejde med det, kan man møde op på onsdage i tidsrummet klokken 13.30-15.30. Da er Sarah Jarsbo til stede i det nyopstartede bylivskontor i Sydhavnen. Man kan se hvor på Sydhavnens facebookside.

"Folk kommer og spørger til, hvad der egentlig sker her i området, hvad Foreningen Sydhavnen er for noget og hvad vi vil," siger Sarah Jarsbo.

Forandringer er en konstant

Hun har haft et ti år langt og lidenskabeligt forhold til Sydhavnen. Lige siden hun rykkede ind i et atelier i bunden af Jægergårdsgade, har hendes hjerte banket for det kreative frirum, der er flettet sammen med fabriksbygningerne og den ikoniske kulbro.

"Foreningen Sydhavnen mener ikke, at området bare skal bevares, som den er i dag. Vi er ikke modstandere af forandringer. De er det eneste konstante i denne verden. Men vi skal sørge for, at der bliver lys, liv og luft mellem husene i fremtiden," siger hun.

Foreningen har eksisteret i fire år og har arbejdet på at samle områdets mange og meget forskellige brugere. De tæller alt fra fabriksarbejdere og kunstnere til kommunalt ansatte og hjemløse, der bruger områdets tre væresteder.

"Jeg tog en tur rundt til dem alle, da jeg blev formand, og har drukket litervis af kaffe. Selv om det her ikke er et boligområde, ligner det et minisamfund, hvor der er alle mulige former for erhverv. Og der skal være plads til alle," fastslår forkvinden.

Foreningen har formået at skaffe sig indflydelse, så den i dag sidder med i Aarhus Kommunes Bydelsforening, der skal sikre samarbejde og opfyldelse af visionen for Sydhavnskvarteret. Det er også lykkedes, at ændre Udviklingsplanen for området undervejs.

Byg op i stedet for at rive ned

"Det er fristende at sælge de dyre kvadratmeter og tjene penge på det. Men vi mangler generelt plads i vores fremtidige by og det kunne være interessant at regne på værdierne for den gode by for alle. Hvad tæller? Hvad har værdi? Har vi skal plads nok til det? Er der skabt plads til det gode i livet eller kun til det praktiske og det med hurtig vækst," siger Sarah Jarsbo og fortsætter:

"Endnu har ingen lavet et regnestykke, der viser, hvor mange kvadratmeter man kan sælge, før området udvandes. Jeg ønsker mig en længerevarende og åben transparent proces til planlægningen af det. Lige nu vil kommunen offentliggøre, hvem investorerne bliver i denne måned og så skal byggerierne føres ud i livet om et år. Det er for hurtigt," mener hun.

Sarah Jarsbo håber også, at der skal bygges op og ikke rives ned. At nogen vil bygge videre på de gamle bygninger. At uudnyttede kvadratmeter bliver brugt til at optimere og at man går efter at skabe synergi mellem det eksisterende og det nye.

"Jeg ved, at der gode kræfter i gang med at se på området, og jeg regner med, at der vil komme visionære forslag på bordet," siger hun fortrøstningsfuldt.

Fakta

Foreningen Sydhavnen samler områdets mange og meget forskellige aktører, så alle får mulighed for at blive hørt og inddraget.

Sarah Jarsbo er forkvinde i den.

Hun holder åbent hus i området hver onsdag kl 13.30-15.30.

Foreningen har endnu ikke et kontor, så hun holder åbent bylivskontor rundt omkring i området.

Kommunen vil udvikle Sydhavnen til et nyt erhvervsområde og vil sælge et ikke fastsat antal kvadratmeter til endnu ukendte investorer.

Publiceret 04 February 2019 15:00