Nicolas Bro og Nikolaj Lie Kaas er med i Avaz-brødrenes næste film, Kollision. Den er skrevet med Nikolaj Lie Kaas i tankerne som hovedrollen. Trods en presset kalender sprang han til, fordi han synes, at Avaz-brødrene har en særlig energi, en god historie og et vildt drive.

Nicolas Bro og Nikolaj Lie Kaas er med i Avaz-brødrenes næste film, Kollision. Den er skrevet med Nikolaj Lie Kaas i tankerne som hovedrollen. Trods en presset kalender sprang han til, fordi han synes, at Avaz-brødrene har en særlig energi, en god historie og et vildt drive. Foto: Rolf Konow

Filmstjerner folder sig ud i Aarhus

Det nye stjerneskud på filmhimlen, Avaz-brødrene, optager deres næste danske spillefilm, Kollision, i Aarhus. De er begejstrede for byen og har samlet et væld af kendte skuespillere og dygtige teknikere i arbejdet med at skabe endnu en succes

Af
Bente Tahmasbi Hansen

"Stille her optages film", står der på et stort skilt i indgangen på Kvindemuseet. Og der er helt, helt stille.

"Du må gerne komme ind, men du må ikke støje, for vi har besøg af et filmhold og der er optagelser lige nu," siger kvinden i receptionen hviskende og peger op ad trappen. Den er fuld af teknisk udstyr og fører op til den gamle byrådssal, der er en del af museet.

Filmholdet bag Kollision har bygget den om til en retssal og i den sidder denne dag næsten samtlige af de medvirkende skuespillere: Nikolaj Lie Kaas, Cecilie Stenspil, Nicolas Bro, Rasmus Bjerg, Tommy Kenter, Henning Jensen, Jes Dorph og Charlotte Munck for bare at nævne nogle af dem.

Nikolaj Lie Kaas og Cecilie Stenspil har hovedrollerne som et ægtepar i krise og Nicolas Bro og Rasmus Bjerg er deres advokater. Filmen handler om, hvordan deres ni-årige datter kommer i klemme i forældrenes kamp om hende. Meget mere vil Avaz-brødrene ikke røbe lige nu.

Men de vil gerne fortælle om arbejdet med Kollision. Så i en pause i optagelserne går vi igennem den smukke sal, der er blevet ommøbleret til en retssal.

Vi går med følelserne

Rasmus Bjerg sidder ulasteligt advokatklædt i det historiske lokale og tjekker sin mobil, Nikolaj Lie Kaas får sin sminke frisket op og et par teknikere har travlt med at indstille lyset. Det bliver kastet ind ad vinduerne fra store kraner, der er placeret udenfor museet.

Producenterne på filmen Kollision er Misam Avaz og Osvarvindende Kim Magnusson. De er begejstrede for at arbejde i Aarhus og knokler for at gøre Kollision mindst lige så god som Avaz-brødrenes første film, Mens Vi Lever.

Producenterne på filmen Kollision er Misam Avaz og Osvarvindende Kim Magnusson. De er begejstrede for at arbejde i Aarhus og knokler for at gøre Kollision mindst lige så god som Avaz-brødrenes første film, Mens Vi Lever. Foto: Tahmasbi

Misam, Mehdi og Milad Avaz hilser alle hjerteligt på. Misam Avaz og den Oscarvindende og erfarne Kim Magnusson finder tid til en snak i museets cafe. De to er producenter på filmen.

"Misam er så høflig, men jeg kan tillade mig at fortælle, hvor dygtige de tre brødre er," ler Kim Magnusson.

"Da de viste mig deres første film, var jeg slet ikke i tvivl om, at den er særligt god og dejligt anderledes end andre danske film. Så jeg var bare klar til at gå ind i det her," siger Kim Magnusson, der ofte arbejder i Los Angeles i USA, hvor Mehdi og Milad Avaz bor.

Og netop sammensætningen af den iranske, den amerikanske og den danske kultur gør Avaz-brødrenes film helt særlig.

"Vi arbejder meget iransk med de store følelser, typisk amerikansk med de storladne billeder og med det dygtige danske skuespil," siger han og forklarer på den måde, hvordan det bedste fra tre verdener har givet Avaz-brødrene stjernestatus i dansk film.

Datterens spil rører Misam

De tager fat i det helt nære og lader følelserne udfolde sig.

"Vi er ikke filmuddannede, så vi går meget med vores følelser," forklarer Misam Avaz.

Kvindemuseets gamle byrådssal er ommøbleret til en retssal af den amerikanske slags, hvor vidnerne vender ind mod salen. Det giver de bedste billeder, mener Avaz-holdet. Her stiller Rasmus Bjerg i rollen som advokat spørgsmål til Charlotte Munck.

Kvindemuseets gamle byrådssal er ommøbleret til en retssal af den amerikanske slags, hvor vidnerne vender ind mod salen. Det giver de bedste billeder, mener Avaz-holdet. Her stiller Rasmus Bjerg i rollen som advokat spørgsmål til Charlotte Munck. Foto: Rolf Konow

I Kollision er de blevet inspireret af en ven, der ikke opnåede samme ret til sit barn som hans ekskone, og af hans svære kamp. Og det kommer helt tæt på, fordi Misam Avaz' egen datter, Karla Avaz, spiller det klemte barn. Filmen er faktisk skrevet med hende og hovedrolleindehaveren, Nikola Lie Kaas, i tankerne.

"Hun brænder igennem og er naturlig. Det føles fuldstændigt rigtigt, at hun spiller rollen," siger Misam Avaz, der dog bliver nødt til at forlade optagelserne, når hans datter folder sig ud og råber far til Nikolaj Lie Kaas.

Kim Magnusson bryder ind:

"Karla gør det helt fantastisk. Og det er meget nemmere at arbejde med et barn, der er i trygge rammer, fordi hendes far og onkler er her," siger han.

Optagelserne gik i gang 23. november og Avaz-brødrene har brugt juledagene på at se materiale igennem.

"Vi håber på en god modtagelse af filmen men er ikke nervøse, for det ser godt ud," storsmiler Misam Avaz.

Kim Magnusson giver ham ret.

"Det er et stort pres, at lave film nummer to, når man lægger ud med en meget succesfuld nummer et. Men det går rigtig godt," forsikrer han.

De er glade for at arbejde i Aarhus, fordi det rykker holdet væk hjemmefra København.

"Aarhus er skøn, her er så smukt. Og så er det som at komme på lejrskole. Det bliver meget intenst, når vi alle bor her. Og det kommer man til at se mere af i fremtiden, hvor flere filmproduktioner rykker rundt i Danmark. Det er godt," bemærker Kim Magnusson og hentyder til fordelingen af filmmidlerne, der i dag også tilgodeser Jylland og Fyn.

Cecilie Stenspil er den kvindelige hovedrolle, som i sin kamp for hendes datter må i retten. Avaz-brødrene har ladet sig inspirere til filmens handling af en ven, der måtte kæmpe for at få lige vilkår over sine børn.

Cecilie Stenspil er den kvindelige hovedrolle, som i sin kamp for hendes datter må i retten. Avaz-brødrene har ladet sig inspirere til filmens handling af en ven, der måtte kæmpe for at få lige vilkår over sine børn. Foto: Rolf Konow

Fakta

Kollision er Misam, Mehdi og Milad Avaz's spillefilm nummer to

De gik fra at være ukendte til at blive dansk films fremtid i 2017 med Mens Vi Lever

Kollision handler om et par i skilsmisse og hvordan det bringer deres datter i krise

Mehdi Avaz instruerer og Milad Avaz har skrevet manuskript

Misam Avaz' datter, Karla Sigrid Wienberg Avaz, spiller datteren

Filmen har fået støtte fra Den Vestdanske Filmpulje og optages derfor blandt andet i Aarhus og i Frederikshavn

Kollision får premiere i Aarhus i efteråret. Tid og sted ligger endnu ikke fast.

Publiceret 19 January 2019 10:00