En sminket Nikolaj Lie Kaas indspiller for første gang en film i Aarhus og er meget begejstret for byen. Han spiller hovedrollen i Avaz-brødrenes næste film, Kollision.

En sminket Nikolaj Lie Kaas indspiller for første gang en film i Aarhus og er meget begejstret for byen. Han spiller hovedrollen i Avaz-brødrenes næste film, Kollision. Foto: Tahmasbi

Nikolaj Lie Kaas' første film i Aarhus:

"Jeg elsker byens ro og gode vibe"

Nikolaj Lie Kaas indspiller for tiden filmen Kollision. I den er han en familiefar, hvis ægteskab er i krise. I virkeligheden er han en glad gæst i Smilets By

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Nikolaj Lie Kaas ser forslået ud, da Lokalavisen/Århus Onsdag møder ham på Kvindemuseet i Aarhus. På spørgsmålet om, hvorfor han har et sår på næsen, svarer han:

"Gud, det havde jeg helt glemt. Det er en del af rollen, men jeg kan ikke fortælle mere om den lige nu," fortsætter Nikolaj Lie Kaas, der spiller en familiefar, som kæmper for retten til sin ni-årige datter.

Det sker i Kvindemuseets oprindelige byrådssal, der er bygget om til en smuk retssal. I den filmer de tre iranske Avaz-brødre deres næste film, Kollision, der får premiere til efteråret. Et tilskud fra Den Vestdanske Filmpulje betyder, at der skal filmes i Jylland. Og det bringer Nikolaj Lie Kaas på hans første filmoptagelser i Aarhus, fordi han har hovedrollen i filmen.

"Jeg elsker Aarhus for byens ro. Det er en gave, at der i denne her by er tid til folk og de virker som om de er fulde af overskud. Det må være en underlig oplevelse for dem at komme til København," siger han.

"Aarhusianerne er utroligt smilende og søde og kommer hen til mig og siger tak. De er ikke så vant til at se tosserne fra fjernsynet i 3D," ler han.

Svære gadenavne

Og som et levende eksempel på den forskel, Nikolaj Lie Kaas oplever, på sin hjemby og Aarhus, taber han fuldstændig tråden i interviewet, da han opdager en mand, der er ved at pille gamle, falmede flag ned fra en gadelygte midt i Rosensgade. Han hænger flere meter over jorden i en kran for at fjerne et levn fra en fest en gang.

"Det der var aldrig sket i København. Han har set noget, der hænger i ledningerne, og det skal ned. Det her er en ordentlig by. Det kan jeg godt lide," siger den undrende københavner.

Det er rigtig svært for ham at huske navnet på Graven, som han forsøgsvis kalder Laden, Gyden og Faldet, men han er helt skarp på, at man der får virkelig god kaffe på det sted, der hedder noget al la Da Capra? Han får det hurtigt rettet til La Cabra og deler storsmilende sine iagttagelser af cafe- og kaffelivet i Aarhus:

"Man tager virkelig snakken med kunderne. Man taler om, hvordan det går - også selv om man ikke kender hinanden. Og så snakker man af, når man har gjort sit køb. Det synes jeg er meget hyggeligt," siger han og smiler med stemmen og hele ansigtet.

Nikolaj Lie Kaas er glad for at være med på holdet bag Kollision og sagde ja, før filmen var helt på plads. Den travle og populære skuespiller lovede simpelthen at stille op, når de tre Avaz-brødre var klar. Deres første film var så god og deres potentiale er så stort, at Nikolai Lie Kaas bare må være med, selv om han egentlig trænger til familietid derhjemme .

"Jeg har lige filmet tv-serien 'Britannia' otte måender i London og har derefter været i Hamburg for at lave 'Journal 64'. Så jeg havde faktisk brug for at få fri og være sammen med familien. Men jeg kunne ikke sige nej til Kollision," siger Nikolai Lie Kaas.

Fra venstre er det Misam Avaz og den oscarvindende Kim Magnusson, der sammen producerer filmen Kollision. Her er de foran Kvindemuseet. Folkene på kranerne bagved kaster lys ind i den sal, hvor der filmes.

Fra venstre er det Misam Avaz og den oscarvindende Kim Magnusson, der sammen producerer filmen Kollision. Her er de foran Kvindemuseet. Folkene på kranerne bagved kaster lys ind i den sal, hvor der filmes. Foto: Tahmasbi

Avaz-brødrene er stjerner

Filmen handler om et ægteskab i krise og om forældre, der ikke kan enes om at dele deres ni-årigte datter. Mere vil filmholdet ikke røbe på nuværende. Nikolaj Lie Kaas vil til gengæld gerne dele sin begejstring for Avaz-brødrene og deres film.

"De har præcis det, skuespillere leder efter: Den gode historie og et stærkt drive, der får hele holdet til at trække i samme retning. De sætter båden i søen og får den sikkert op på land," mener Nikola Lie Kaas.

Mehdi, Misam og Milad Avaz gik fra at være fuldstændigt ukendte til at blive anerkendte og eftertragtede, da de i 2017 lavede deres første danske spillefilm, Mens vi lever. Nu er de udråbt til at være fremtiden for dansk film.

De har en række af de mest kendte danske skuespillere med i Kollision: Nikolaj Lie Kaas, Cecilie Stenspil, Tommy Kenter, Henning Jensen, Sebastian Jessen, Rasmus Bjerg, Nicolas Bro, Charlotte Munck, Casper Crump, Jes Dorph og Misam Avaz datter, Karla Sigrid Wienberg Avaz.

Man kan læse mere om Kollision i Århus Onsdag 15. januar, hvor vi blandt andet bringer et interview med producenterne Misam Avaz og Kim Magnusson, der har vundet en Oscar for sit filmarbejde.

Rasmus Bjerg er her fanget i en pause. Han spiller advokat i filmen Kollision, der har indrettet en restsal i den gamle rådhussal på Kvindemuseet i Aarhus.

Rasmus Bjerg er her fanget i en pause. Han spiller advokat i filmen Kollision, der har indrettet en restsal i den gamle rådhussal på Kvindemuseet i Aarhus. Foto: Tahmasbi

Bonusinfo

Om Nikolaj Lie Kaas og Aarhus

Han haft en kæreste her for mange år siden

Han så Pulp Fiction for første gang her

Han klamrer sig til Strøget, når han skal finde rundt

Kollision Stine Stenspiel og Tommy Kenter (2)

Publiceret 10 January 2019 14:32