Frivillighedskopset under VisitAarhus står bag Danmarks Største Luciaoptog 13. december i Aarhus. Frivillighedschef Ulla Svenningsen Lund (th.) og frivillig ReThinker Henrik Heinze (tv.) deltager begge i optoget, der tæller over 300 mennesker

Frivillighedskopset under VisitAarhus står bag Danmarks Største Luciaoptog 13. december i Aarhus. Frivillighedschef Ulla Svenningsen Lund (th.) og frivillig ReThinker Henrik Heinze (tv.) deltager begge i optoget, der tæller over 300 mennesker. Foto: Mai-Britt Jeppesen

Danmarks største luciaoptog lyser Aarhus op på torsdag

Danmarks Største Luciaoptog spreder lys og stemning i den aarhusianske bymidte 13. december. Bag optoget står en gruppe frivillige Rethinkere, der håber at kunne skabe en ny juletradition i Aarhus

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Hvide engangsdragter. Hvide lagner og hvide bælter. Stjernestave, små led-lys og fakler.

Alt sammen fylder godt i lokalerne hos Gelinde på Aarhus Havn bag Dokk1. Her i den tidligere lagerhal holder korpset af frivillige Rethinkers under VisitAarhus til.

“Vi holdt workshop tre dage i sidste uge, hvor de frivillige lavede stjernestave, flettede bælter og syede dragter. Vi var nødt til at gøre lidt ud af dragterne, så deltagerne ikke kunne forveksles med spøgelser. Eller Ku Klux Klan,” siger frivillighedschef Ulla Svenningsen Lund og smiler skævt.

Sammen med fem andre står hun for at afvikle Danmarks Største Luciaoptog i Aarhus 13. december. Et luciaoptog aarhusianerne har kunnet melde sig til at deltage i siden starten af november.

“Efter åbningsceremonien ved Europæisk Kulturhovedstad 2017, Røde Orm og VM i Sejlsport, var der ligesom ikke flere større begivenheder, vores frivillige kunne kaste sig over. Det var både synd for dem, men også for byen. Samtidig ville vi gerne skabe synlighed omkring vores frivillighedsprogram,” fortæller Ulla Svenningsen Lund om baggrunden for at stable Luciaoptoget på benene.

“Og så gør man generelt mere og mere ud af julen i Aarhus. Der bliver mere pynt og flere julemarkeder. Den udvikling vil vi gerne støtte op om.”

Her godt tre uger inden Danmarks Største Luciaoptog bliver en realitet, er der godt 360 tilmeldte.

“Da vi har skullet melde optoget og størrelsen af det til myndighederne, har vi sat et max på 400 deltagere. Og det tyder da på, vi når derop omkring,” lyder det optimistisk fra frivillighedschefen.

Et gentænkt Luciaoptog

Henrik Heinze har været ReThinker siden 2015 og er en af de teamledere - eller ledestjerner - der går med i Luciaoptoget.

“Jeg var ude at hente små 400 lagner, som De Forenede Dampvaskerier har doneret til formålet. Flere af dem derude spurgte, om de kunne være med i Luciaoptoget og hvordan, så det kan sagtens være, at nogle af dem, når at tilmelde sig,” fortæller Henrik Heinze. Efter at have været i nærkontakt med de glimmerbesatte stjernestave, glimter hans skæg, når han taler.

Luciaoptoget begynder torsdag 13. december klokken 17 på Bispetorvet. Her vil sangkyndige ReThinkers give en lille korkoncert sammen med Aarhuskoret Aurora, inden optoget fortsætter gennem Strøget til Aarhus Street Food Market, hvor Aarhus Street Band vil underholde.

“Det bliver sjovt. Og smukt og hyggeligt. Og så bliver det anderledes end det, man er vant til. Normalvis er det jo små piger, der går Lucia og ikke pensionister, som de fleste tilmeldte er her. Men det er jo en stor del af det at være ReThinker; vi skal tænke lidt anderledes, og det må man sige, vi gør med Luciaoptoget, “ siger Henrik Heinze.

For ham er det det fællesskab, der opstår som frivillig ReThinker, der er drivkraften.

“Følelsen af at være en del af noget større og sammen være med til at skabe noget nyt i og for byen, det er det, der tæller for mig,” siger Henrik Heinze.

Til lands, til vands og i luften

Står det til Ulla Svenningsen Lund, er Luciaoptoget kommet for at blive.

“Vi gentager Luciaoptoget næste år, hvor vi håber at kunne gå sammen med Aarhus Kano- og Kajakklub, som sejler i Luciaoptog. Det blev vi opmærksomme på for sent til at kunne nå at stable et samarbejde på benene allerede i år. Jeg leger med tanken om at udvide med et ‘i luften’-parameter i 2019, så vi kan skabe et ‘til lands, til vands og i luften-Luciaoptog'. Det kunne være droner...” Frivillighedschefen ser på sin medarrangør Henrik med store øjne.

“Ja! Eller faldskærmsudspringere!” byder Henrik ind og ler. Dybt og hjerteligt. Ulla ler med.

Kreativiteten fejler tydeligvis ikke noget. Det vidner et kig rundt i Rethinkernes lokaler også om. Det tidligere kornlager er blevet shinet op. Med graffiti på væggene, langborde, bænke, gulvtæpper, fed belysning og effekter fra Europæisk Kulturhovedstad 2017 optoget. Og med en stor trækasse på hjul og noget hønsenet halvvejs beklædt med papmaché...

“Det her er vores Luciabrud, som skal være med i Luciaoptoget. Eller det bliver vores Luciabrud.” Ulla Svenningsen Lund nikker mod trækassen og hønsenettet.

Frivilligkorpset er egentlig tænkt til at skulle hjælpe ved allerede eksisterende arrangementer. Men Luciaoptoget er korpsets egen idé.

“Jeg havde gået og pippet lidt i krogene om at lave et stort Luciaoptog for byens borgere. Og da jeg så kom til at sige det højt foran en masse mennesker ved den takkefest, der var efter ‘VM i Sejlads’, var det ligesom for sent at trække i land...” Ulla Svenningsen Lund trækker på skuldrene.

“Jeg var spændt på, om man kunne få voksne mennesker til at gå syngende ned gennem Strøget iklædt glorier og hvide lagner. Men det kunne vi!” fortsætter hun.

“Endda mere end 300 voksne mennesker!” tilføjer Henrik Heinze.

“Ja, vi kommer til både at fylde og lyse op i gadebilledet,” siger Ulla Svenningsen Lund tilfreds og klapper den kommende Luciabrud på hendes hønsenet-kind.

FAKTA: Danmarks Største Gentænkte Luciaoptog

  Arrangeret af Frivillighedskorpset ReThinkers under VisitAarhus

  Torsdag 13. december kl. 17: Start med kor- og fællessang på Bispetorv ved Nemos Hjulemarked

  Kl. 17.00 – 17.30: Luciaoptog gennem Strøget. Afslutning på Aarhus Street Food Market

  Kl. 17.30 – 18.00: Hygge, æbleskiver og julemusik i udendørsarealerne ved Aarhus Street Food Market

  Alle deltagere i Luciaoptoget får udleveret en hvid dragt, en stjernestav og et lys

  Tilmelding er nødvendig og kan ske her

Publiceret 10 December 2018 14:00