Bag døren er det tidl. statsminister Anker Jørgensen, der i 1982 blev tvunget til at gå af på grund af De Radikale. Her fortolket i streg af Roald Als.

Bag døren er det tidl. statsminister Anker Jørgensen, der i 1982 blev tvunget til at gå af på grund af De Radikale. Her fortolket i streg af Roald Als.

'Lusepustere og slingrefise'

Hans Engell er klar med ny bog

Af
Michael Harsvik

bøger Der findes mange udødelige citater i dansk politik. Lige fra Jens Otto Krags ”Man har et standpunkt, til man tager et nyt” over Niels Helvegs ”Ja, tja, bum, bum, bum” til Anders Fogh Rasmussens ”Pengene fosser ud af statskassen”.

Men hvad er egentlig historien bag de berømte citater?

Vi har fået lov til at bringe et uddrag af Hans Engells nye bog ’Lusepustere og slingrefise – historien bag 28 politiske citater fra Krag til Kjærsgaard”.

Uddrag af bogen:

"Der findes nogle politikere, som aldrig bliver citeret, medmindre de siger noget dumt. Der findes politikere, der kommer til at fortale sig. Som vrøvler. Som taler i tunger. Eller som bare er forudsigelige og dødkedelige.

Foto: Rasmus Kramer Schou

Foto: Rasmus Kramer Schou

Og så findes der politikere – ministre som menige medlemmer af Folketinget – der har formået at levere en sætning, måske kun få ord, der er blevet hængende i den politiske danmarkshistorie.

Enten fordi citatet er HELT præcist, afslørende, morsomt, pinligt eller så skarpt, at det i virkeligheden sammenfatter et helt og langt politisk forløb i få ord. Der findes citater, som senere er vendt tilbage som en boomerang mod afsenderen.

I min nye bog har jeg samlet nogle af de bedste citater fra de seneste 50 år. Det er en meget lille samling i forhold til udvalget. Bag hvert citat gemmer sig en historie. Alle citaterne er hentet

fra bestemte situationer, hvor der har været debatter i Folketinget, årsmøder i partierne, pressemøder, politikere, som er blevet interviewet af journalister, eller også er de fanget bag lukkede døre.

Tænk bare på Schlüters: ”Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet” eller Poul Nyrup Rasmussens ”stuerene bliver I aldrig”.

Hvem husker ikke disse udsagn?

Jeg elsker de gode politiske citater, fordi mange af dem minder om, hvor spændende, sjovt og udfordrende det er at beskæftige sig med dansk politik. Jeg har selv gjort det i over 50 år og har ikke tænkt mig at stoppe lige med det samme.

Yndlingscitat

Skal jeg vælge mit yndlingscitat, er det Jens Otto Krags berømte melding om, at ”man har et standpunkt, til man ta’r et nyt, ikke sandt?”. Det citat rummer på sin egen kyniske måde det hele. I denne sætning ligger nøglen til forståelse af meget af det, der sker i dansk politik.

I et land, hvor vi stort set kun har haft mindretalsregeringer siden krigen. Hvor de skiftende regeringer har skullet samarbejde, indgå kompromis, finde udveje og løsninger på umulige situationer. Hvor et lille flertal typisk ikke regerer hen over hovedet på et stort mindretal. Dansk politik handler om respekt for andre og samarbejde.

Krags citat rummer det hele, selv om det naturligvis lyder alt for pragmatisk for ikke at sige kynisk og koldt. Men sådan var Krag også. Magtpolitikeren, som ville overleve.

Citatet rummer også selverkendelsen, at hvis man slår lejr på toppen af et standpunkt, så er udsigten til at nå resultater i dansk politik ret begrænsede. Krags udtalelse var også ualmindelig fræk. Han provokerede med vilje hele borgermusikken, og han elskede det."

Redigeret uddrag fra bogen ’Lusepustere og slingrefise – historien bag 28 politiske citater fra Krag til Kjærsgaard” Artikel og uddrag bringes i samarbejde med Politikens Forlag.

Hans Engell

F. 1948. Politiker og journalist.

Tidligere leder af Det Konservative Folkeparti samt forsvars- og justitsminister.

I perioden 2000-2007 var Engell chefredaktør på Ekstra Bladet. I dag politisk kommentator på TV2News og Ekstra Bladet.

Forfatter til bl.a. erindringsbøgerne På Slotsholmen (1997) og Farvel til Slotsholmen (2008) samt Den perfekte Statsminister (2013).

Publiceret 28 October 2018 05:00