Mette Moestrup har sammensat dette års program med stærke navne fra den store verden. Hun optræder selv sammen med musikeren Miriam Karpantschof og en kinesisk videokunstner, som understøtter tekst og musik.

Mette Moestrup har sammensat dette års program med stærke navne fra den store verden. Hun optræder selv sammen med musikeren Miriam Karpantschof og en kinesisk videokunstner, som understøtter tekst og musik med sine . Foto: Lærke Posselt

Kvinderne får ordet på Lyd+Litteraturfestivalen

Forfattere, performere og musikere fra blandt andet Angola, Kina og Grønland vil med lyd og billeder give litteraturen nyt liv. Programmet omfatter både de unge, de eksperimenterende og legendariske Pia Rau

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Lyd+Litteratur Festival 2018 har i år valgt at lade udelukkende kvinder indtage scenen. Arrangørerne har hentet gode kræfter fra det meste af verden og håber, at det vil give publikum noget nyt.

"Festivalen betragter sig selv som et arbejdende laboratorium for lyd og litteratur. Det er i den eksperimenterende ånd, at vi opstiller et forsøg, der forholder sig til køn," siger festivallederne Kasper Marius Nørmark og Robert Skovmose Christensen.

De har derfor overladt rollebesætningen til den prisvindende forfatter Mette Moestrup. Hun har internationalt udsyn og et stort netværk. Og det har resulteret i et alsidigt program.

Ingvild Lothe er fra Norge og har blandt andet gjort sig bemærket med den roste digtsamling

Ingvild Lothe er fra Norge og har blandt andet gjort sig bemærket med den roste digtsamling "Hvorfor er jeg så trist, når jeg er så sød?" Den handler om en ung kvindes kamp for at finde sig til rette i livet. Foto: Siren Lauvdal

"Man kan møde topdygtige folk fra Angola, Kina, Grønland, Norge, Tyskland og Island bare ved at gå ind på Radar i Aarhus. De har stor diversitet og mangfoldighed både med hensyn til kulturelle og sproglige og religiøse baggrunde. Og så spænder de bredt aldersmæssigt. De er fra 20'erne til midt i tresserne," siger Mette Moestrup og fortsætter:

"Kombinationen af lyd, litteratur og billeder er på vej frem ude i verden. Det er endnu ikke stort i Danmark, selv om det er oplagt, at tale til alle sanser ved litteraturevents. Når folk nu har valgt at møde op, kan de lige så godt opleve hele rummet. Og det gør man, når billeder og musik understøtter litteraturen."

Noget nyt opstår i nuet

Mette Moestrup forventer, at der bliver et magisk touch over festivalen. Blandt andet når tyske Rike Scheffler bygger musik op på stedet med en såkaldt looper, ved at optage musikstykker og afspille dem sammen med ny musik, hun lægger ind over.

"Rike Scheffler laver loopmirakler. Hun bygger op på stedet og ligger lag på sin egen musik. Det kan forundre og betage," mener Mette Moestrup, der bliver helt opslugt, når noget nyt udvikler sig, mens hun er til stede.

"Det er noget helt andet end det forudsigelige. Det er som at tage på eventyr," forklarer forfatteren.

Hun har selv i en årrække optrådt sammen med musikeren Miriam Karpantschof blandt andet på Spot, Roskilde og Louisianna. De to hedder tilsammen She's a Show, og deres mest kendte nummer hedder "Min kittel er for kort, og det er noget lort".

"For ufattelig lang tid siden - mere end 25 år - havde jeg et job i kantinen på Aarhus Amtssygehus. Til det hørte nogle meget korte kitler, og det er der kommet et humoristisk nummer ud af, som er vores hit," ler Mette Moestrup.

Angela Rawlings er en canadisk-islandsk poet og kunstner, der beskæftiger sig med spørgsmål om økopoetik. Hun forsker i, hvordan man performer i den antropocæne periode, den hvor mennesket har domineret naturen.

Angela Rawlings er en canadisk-islandsk poet og kunstner, der beskæftiger sig med spørgsmål om økopoetik. Hun forsker i, hvordan man performer i den antropocæne periode, den hvor mennesket har domineret naturen. Foto: Andra Roman

I år arbejder She's a Show sammen med en kinesisk videokunstner, Tan Qi, der laver billedsiden til numrene "Sort Trekant" og "Hvad betyder det for Sommerfuglen?

Ligesom tyske Rike Scheffler skaber hun sit show på scenen og kaster billeder på Mette Moestrup, når hun læser.

"Vi har arbejdet sammen før og bringer flere sanser i spil med både lys, lyd, billeder og følelser. Nu kommer hun hele vejen fra Beijing for at være med live. For at skabe noget i nuet på Radar," siger festivalens kurator.

Publiceret 27 October 2018 07:00