Kasper Daugaard og Mette Gadeberg Gregersen spiller angsten i forskellig form i Hvid Støj Sceneproduktions forestiling 'Spil Død Vol. 13+'. Foto: M. Jeppesen

Kasper Daugaard og Mette Gadeberg Gregersen spiller angsten i forskellig form i Hvid Støj Sceneproduktions forestiling 'Spil Død Vol. 13+'. Foto: M. Jeppesen

Når angsten gør os til brikker i livets spil

Børne- og ungdomsteateret Hvid Støj Sceneproduktion står bag ‘Spil Død Vol. 13+’, som spiller på Åben Scene på Godsbanen. En forestilling der har til formål at gøre os klogere på børn og unges angst, klæde os på til at kunne tale om den og bryde tabuet

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Gulvet på Åbne Scene på Godsbanen er dækket af en overdimensioneret spilleplade med felter og brikker i forskellige farver. På pladen står de to skuespillere Kasper Daugaard og Mette Gadeberg Gregersen. De ligner actionfigurer, klædt i tanktops, lommebesatte arbejdsbukser samt knæ-og albuebeskyttere. På det store lærred bag dem toner et billede frem. ‘Game of Life – Teen version’ står der på det.

Hvid Støj Sceneproduktion er godt i gang med prøverne til ‘Spil Død Vol. 13+’. En forestilling om angst målrettet unge fra 13 år og deres pårørende.

“Antallet af børn og unge med angst er ifølge Psykiatrifonden tredoblet i løbet af de sidste ti år, så emnet er i høj grad relevant at tage fat på,” siger Charlotte Ladefoged, der er dramaturg og instruktør på stykket.

“Jeg havde længe tænkt på at lave en forestilling om unge og angst, men jeg skulle finde den rigtige form, for at det gav mening for mig. Så en dag brugte en af mine venner formuleringen ’Jeg blev så bange, at jeg nærmest spillede død’. Det fik mig til at trække referencen til computerspil. Og tænker man over det, er livet jo på mange måder et spil, hvor man skal træffe valg og lære at turde ting,” fortæller Charlotte Ladefoged. Hun har oversat menneskelige handlemønstre til spilform med et sæt regler, fordi så vel individuelle som kollektive handlinger ofte er bundet op på forskellige regler og koder.

Tre forsvarsmekanismer

Hvid Støj Sceneproduktion har fået inspiration og faglig sparring fra CEBU, Center for Psykologisk Behandling til Børn og Unge, der er landets førende inden for forebyggelse og behandling af børn og unge med angst.

“Vores hjerner og reaktionsmønstre har stort set ikke udviklet sig siden stenalderen. Det betyder, at vi, når vi bliver angste, reagerer på en af tre måder; ved at flygte, angribe eller ved at spille død. Set i det perspektiv er angst ikke en sygdom, men en livsnødvendig følelse, der forhindrer os i at komme i livstruende situationer,” forklarer Charlotte Ladefoged.

“Ikke desto mindre var de tre konkrete forsvarsmekanismer nok mere hensigtsmæssige i stenalderen end i vores samfund i dag. Men de kan stadig være billeder på, hvordan de fleste af os reagerer, når angsten rammer os,” tilføjer hun.

Netop de tre forsvarsmekanismer er omdrejningspunktet for ’Spil Død Vol. 13+’. De to skuespillere på scenen – eller spillepladen - forsøger i løbet af forestillingen at vinde spillet ‘Game of Life – TEEN version’. Her skal de overvinde nogle af de angstanfald, teenagere kan få - i forhold til for eksempel socialt samvær, uddannelsesvalg og kærlighedsliv - ved hjælp af de tre forsvarsmekanismer.

“Hvad nu hvis kammeraterne ikke kan lide en? Hvad hvis man ikke kommer ind på drømmeuddannelsen? Eller hvad hvis man aldrig møder den eneste ene? Risikoen for hver af de tre scenarier er måske nok lille, men derfor er angsten stadig reel. Derfor kan vi heller ikke bare lukke ned for angsten, men vi kan lære at håndtere den, så den ikke går ind og tager styring,” siger Charlotte Ladefoged.

Humoristisk og grotesk

‘Spil Død Vol. 13+’ giver publikum et unikt indblik i den virkelighed, som unge med angst oplever. Og som ung vil man sikkert kunne genkende sig selv i en eller flere situationer, som på et tidspunkt i deres liv har skabt bekymring eller angst.

“Det er sandsynligt at nogle blandt de børn og unge, der kommer ind og ser forestillingen, lider af angst. For det ene eller andet. Derfor har vi også været meget opmærksomme på at finde en balance, så de former for angst, vi beskæftiger os med, bliver illustreret mere indirekte,” siger Charlotte Ladefoged.

“Ud over at være skuespiller er Kasper Daugaard også danser. Det betyder, vi blandt andet bruger dansen meget som virkemiddel. Dansen er en måde at vise nogle ting på, frem for at sige dem med ord.”

Uagtet at ‘Spil Død Vol. 13+’ handler om det svære emne ‘angst’, er det en humoristisk forestilling, der skitserer groteske situationer, som børn og unge vil kunne smile af.

“Vi har valgt at gengive nogle ting på grotesk vis for at vise, hvor urimelig stort et ansvar der ligger på de unges skuldre og kan være med til at gøre dem angste. Vi leger med nogle forskellige typer, som Kaper og Mette så karikerer. En af dem er Krea-typen, der elsker at spille guitar og gerne vil være musiker, men som konstant møder reaktionen ‘Du kan spille guitar i din fritid. Du må have en plan B.’, refererer Charlotte Ladefoged.

I nutidens præstationsorienterede samfund kan angsten blive hæmmende i en sådan grad, at den griber ind i unge menneskers dagligdag, og derfor kræver terapi, hvis angsten ikke skal føre til fatal ensomhed.

“For mig er det vigtigste at bryde tabuet. Vi er nødt til at kunne tale om angsten, så ikke vi risikerer, at børn og unge med angst bliver isoleret og stigmatiseret. Mit håb er, at lærerne efter at have set forestillingen går hjem og taler med deres elever om angst. At forældrene taler med deres børn. Og at de unge taler med hinanden og bliver klogere på både sig selv og på deres skuldermakker. Så der kan blive større forståelse for angst og for de, der lider af angst.”

Charlotte Ladefoged løfter en gigant-brik fra spillebrættet og placerer den på et felt nogle meter længere mod højre. Som for at sætte punktum for sit budskab. Eller udråbstegn.

Hvid Støj Sceneproduktion

  Stiftet i 2008 af teaterleder og iscenesætter Charlotte Ladefoged

  Har base i Aarhus og er et turnerede børne- og ungdomsteater uden egen scene

  Støttet af Statens Kunstfond. Modtog i 2012 et treårigt basistilskud fra Aarhus Kommune

  ‘Spil Død Vol. 13+’ er Hvid Støj Sceneproduktions ottende forestilling. Den handler om angst og henvender sig til unge fra 13 år og deres pårørende

  ‘Spil Død Vol. 13+’ spiller for skoleklasser 22., 23. og 24. oktober kl. 10 og 12, samt 25. og 26. oktober kl. 10. 24. oktober holder Charlotte Ladefoged og CEBU oplæg efter forestillingen. Der er offentlige forestillinger 25. oktober kl. 17 (urpremiere) samt 27. oktober kl. 15.

  ‘Spil Død Vol. 7-12 år’ har premiere i marts 2019. Forestillingen henvender sig til de 7-12 årige og deres pårørende. Forestillingen tager afsæt i samme tema, men fokuserer på andre former for angst bl.a. separationsangst, angst for dyr, mad og mørke.

  Find billet til ‘Spil Død Vol 13+’ på yourticket.dk

Publiceret 24 October 2018 08:00