Video: Sexede burlesque-dansere er klar med nyt show

En dramaturgi-trio har på fire år banket et burlesque-miljø op i Aarhus. Deres næste show har halloween-tema og divaerne lover et dunkelt og dirrende univers

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Onsdag 31. oktober indtager Foreningen Cabaresque scenen på Radar med deres pirrende performance. Den handler ikke bare om at tage tøjet af som i striptease men i højere grad om humor og om at udfordre publikum. Temaet denne gang er halloween, så det bliver en bloddryppende version af den aarhusianske gruppes repertoire.

31. oktober er der Halloween-burlesque på Radar. Her er det Evil Eve som spinder publikum i sit net.

31. oktober er der Halloween-burlesque på Radar. Her er det Evil Eve som spinder publikum i sit net. Foto: Cabaresque

Foreningen Cabaresque har eksisteret i fire år, selv om ingen troede på projektet, da et par dramaturgistuderende ville lave et burlesque-show med 10 performere. "Det er for ambitiøst", stod der i afslagene, da de søgte om økonomisk støtte.

Det var muligvis korrekt, men ikke desto mindre lykkedes det Sophie Ternowitz og Pernille Lund Olesen at stable et to timers show på benene. Og at få succes med "Bloody Burlesque", som det hed.

"Jeg græd af glæde, da vi havde spillet det første show på Katapult. Det var en kæmpe succes at løse en opgave, der faktisk viste sig at være alt for stor. Men vi gjorde det. Og det gik godt," siger Sophie Ternowitz.

Men før de unge kvinder nåede til fulde sale, en turné rundt i Danmark og klapsalverne, var de gået så grueligt meget igennem.

Stoppet i et lejet lig

De lånte og lejede gamle lig af biler og busser og blev stoppet en sen nattetime på vej over Fyn efter en meget lang og i forvejen strabadserende dag i København. Politiet ville klippe pladerne på grund af bussens elendige tilstand og kun i kraft af store overtalelsesevner, fik performerne lov til at køre hjem til Aarhus.

Hende her er en maneater. Og når hun har været i gang, er der ikke meget tilbage.

Hende her er en maneater. Og når hun har været i gang, er der ikke meget tilbage. Foto: Cabaresque

"Vi oplevede også på vores turné at nå frem til en scene bare tre timer før første forestilling, og intet var forberedt. Vi måtte stille stole op, bære scenografien ind, fikse lyset og kostumerne, mens der i øvrigt var en fest med levende musik i gården," fortæller Pernille Lund Olesen.

Siden hun gjorde sig de første erfaringer sammen med Sophie Ternowitz, har de to fået en stagemanager med på holdet. Det er studiekammeraten Felicia Jafari, som nu sørger for at tage sig af alle katastroferne og de uforudsete problemer. Til sammen udgør de tre bestyrelsen i foreningen, Cabaresque.

"Det kan være en utrolig stressende opgave at skulle sørge for at showet kører uanset, hvad der sker. Ved vores Divashow i april røg elektriciteten, fem minutter før tæppet skulle gå. Og jeg fik strenge ordrer fra teknikeren om ikke at starte showet," griner Felicia Jafari ved tanken om den absurde situation med en fuld sal og ingen strøm.

"Det viste sig at skyldes en ledning, der var kommet i klemme i et af sæderne. Og selv om det var svært at regne ud, blev det heldigvis hurtigt opdaget og fikset, så vi kunne komme i gang," fortsætter hun.

Ud over det årlige Diva-show har Carabesque fast et halloweenshow og et juleshow. I år sættes de to op på Radar.

Og hvad kan man så forvente at opleve, hvis man møder op til dem?

"Meget mere end damer, der taget tøjet af. Bare bryster kan faktisk godt blive kedelige, " udbryder Sophie Ternowitz spontant.

Dans med budskaber

Hun har bla. optrådt med et nummer på Kvindemuseet under temaet Belle Epoke. Sophie Ternowitz spillede en forsigtig kvinde, der drak den grønne alkohol, absint, og blev fuld. Hvorefter hun dansede lystigt og smed tøjet for så til alles overraskelse at vise sig at være ligeså grøn under det som den absint, hun havde drukket.

"I medierne er det seksuelle tit fremstillet meget alvorligt, seriøst og ophøjet. Vi vil gerne vise, at det også kan være morsomt. Man kan sagtens grine, se sjov ud og være sexet på samme tid," forklarer Sophie Ternowitz tankerne bag Cabaresque.

Ordet er en sammensmeltning af cabaret og burlesque, fordi showstilen også er et miks af de to genrer.

Burlesque handler ifølge Foreningen Cabaresque om erotik, om at bryder normerne og om at alle former for kroppe er fine, som de er.

Burlesque handler ifølge Foreningen Cabaresque om erotik, om at bryder normerne og om at alle former for kroppe er fine, som de er. Foto: Cabaresque

"Vores teaterbaggrund spiller ind. Vi vil gerne fortælle historier og har budskaber. Også selv om vi tager det meste af tøjet af," siger hun og hentyder til burlesque-reglen om, at man ikke må blotte brystvorter og kønsdele og derfor aldrig er helt nøgen.

Det er også vigtigt for kvinderne at pointere, at deres shows ikke handler om at være pæne. Ind imellem er de decideret grimme, og der er plads til alle køn og alle former for kroppe på scenen. Der er en enkelt mand med i den faste trup, som i øvrigt er åben for nye medlemmer.

"Det kræver på ingen måde idealmål at være med. Man skal have lyst til at gå på scenen og fortælle en historie i bedste burlesque-stil," siger Pernille Lund Olesen.

Ud over de tre faste årlige shows, hvoraf et er Halloween-burlesque, laver divaerne workshops og shows til fester som fødselsdage, venindearrangementer og firrmaevents.

Fakta

Næste show er Halloween-burlesque på Radar v Godsbanen 31. oktober kl. 20.

Burlesque forveksles ofte med striptease, men drejer sig ikke om selve afklædningen, og performeren har tildækkede kønsdele og brystvorter.

Burlesque betyder ”op og ned” og handler ofte om at vende normer på hovedet.

Stjerner Josephine Baker, Mae West og Marlene Dietrich lavede burlesque.

Publiceret 21 October 2018 11:00