Folk strømmer til det uforpligtende fællesskab i Natur Retur. Og nu søger naturgruppen flere hænder til arrangementerne.

Folk strømmer til det uforpligtende fællesskab i Natur Retur. Og nu søger naturgruppen flere hænder til arrangementerne. Foto: Natur Retur

Natur Retur: Morgenbadning og fællessang i skoven

Frivillige unge arrangerer morgenbadning, fællessang i skoven og oplæsning ved bål. Det hedder Natur Retur og de søger nye guider

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Natur Retur er en gruppe på omkring 10 frivillige, der cirka en gang om ugen tilbyder alle, der har lyst, til at være med i et arrangement i naturen. De morgenbader ved Risskov og spiser fælles morgenmad en gang om måneden. De går jævnligt aftenvandretur med lanterner, læser højt ved et bål og synger højskolesange ude i skoven.

Folk strømmer til det uforpligtende fællesskab i det fri. Ved morgenbadningen sidst i september tog omkring 300 morgenfriske aarhusianere sig en dukkert i havet ved Risskov Strand. Og nu søger Natur Retur flere hænder til arrangementerne.

Der bliver blandt andet samlet blåmuslinger.

Der bliver blandt andet samlet blåmuslinger. Foto: Natur Retur

"Et par af vores guider er stoppet, fordi de skulle videre. Derfor vil vi gerne være nogle flere," siger Nikolaj Ahlburg.

Han opfandt Natur Retur sammen med en ven i 2015, fordi de selv gerne ville mere ud. Til den første morgenbadning kom der tre af deres studiekammerater, som de havde inviteret personligt. Til det næste event kom deres venner og familie. Der er sket meget siden.

Alle kan være med

"Da vi begyndte at lave urteture og gik på jagt efter spiselige planter, blev der en dybere bundklang. Og da vi gik lanterneture i Risskovene, eksploderede det," husker han.

En guidegruppe på omkring 12 blev etableret. De spiser sammen og holder efterfølgende møde en gang om måneden. I gennemsnit er de involveret som guide ved en tur i skoven eller på stranden en gang eller to om måneden.

"Vi synes, det er utroligt hyggeligt og sjovt. Jeg er biolog og elsker at dele ud af min viden og mit fag," fortsætter Nikolaj Ahlburg.

Højskolesang under trækronerne er også en del af Natur Returs program.

Højskolesang under trækronerne er også en del af Natur Returs program. Foto: Natur Retur

Han efterlyser dog ikke guider med særlige talenter, for det er gruppens erfaring, at alle kan bidrage med hver deres vinkel på naturen, når man er sammen i den. Natur Retur søger nogle, der vil være med i et naturfællesskab og som har lyst til at være ude i det fri sammen med andre og lave sjove oplevelser for andre.

"Jeg kan fortælle om planters sansning af verden. Planter kan nemlig registrere verden og tilpasse sig. Jeg udfordrer det synspunkt, at mennesket er det ypperste, evolutionen kan præstere. Jeg tror, at alt på jorden har en lige stor plads og lige berettigelse," argumenterer biologen.

Han næver solsikker som et godt eksempel på planter, der sanser verden: de vender sig i løbet af dagen mod sollyset. Og kødædende planter, der klapper "kæberne" sammen, når man rører dem.

Hans makker i Natur Retur, Line Beck, er antropolog bruger sine evner til at formidle og dele gode fortællinger om, hvad deltagerne i naturgruppen oplever. Sammen med fotos og videoer lægges det ud på Facebook, så effekten er veldokumenteret. Hun laver også brugerundersøgelser.

"Mange fremhæver det uforpligtende fællesskab, der ikke kræver at man kommer fast eller skal betale mange penge til feks udstyr eller at man skal præstere en masse. Folk nævner også ro, nærvær og refleksion som grunde til at være med," forklarer naturguiden.

"Man bliver mere rolig af at være udenfor og man får mere overblik over, hvor man er og hvor man er på vej hen. Og så er det fedt at lære noget om naturen," ler biologen.

Top tre

1 Morgenbadning er det største hit

2 Højskolesang på et fantastisk plateau i Risskov under smukke træer i selskab med bas, trækbasun og et keyboard

3 Alle find og spis noget fra naturen-ture.

Der er også højskoleweekender, hvor alle guiderne er med. Deltagerne sover i skoven og har indrettet spisesal og lounge i en lade. Der er fællessang, fællesspisning, workshops hvor man samler svampe og urter, snitter i træ eller mediterer i naturen.

Aftenvandring med lanterner 25. oktober og 8. november.

Morgenbadning 5. november.

Solopgang til bål, morgenmad og sang fra højskolesangbogen 25. november

Publiceret 09 October 2018 10:00