Morten Reimar læser sine digte op til musik. De nyeste handler om hans tid i Aarhus og hedder Midtby Cool.

Morten Reimar læser sine digte op til musik. De nyeste handler om hans tid i Aarhus og hedder Midtby Cool. Pressefoto

Københavner elsker Aarhus: Møder hinanden med smil og ser folk i øjnene

Københavner-forfatteren troede først, at aarhusianerne smilede, fordi han havde spildt, eller hans gylp var åben. Siden tabte han sit hjerte til Smilets By og har skrevet digte om den

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Journalisten Morten Reimar skriver rytmiske digte, som han læser op til musik. Han har netop udgivet sin fjerde bog, Midtby Cool, der er en digtsamling om hans to år i Aarhus. Københavneren, der i dag savner Trøjborg, Graven, Mefisto og Great Coffee, kommer naturligvis tilbage til byen for at læse op.

"Det der med Smilets By er måske en kliché. Men da jeg flyttede til Aarhus, undrede jeg mig over, hvorfor folk smilede til mig hele tiden. Har jeg spildt? Er min lynlås åben? Er et billede af mig gået viralt?" tænkte Morten Reimar.

Svaret var nej.

"Aarhusianerne møder hinanden med et smil og ser folk i øjnene. Og man gør meget ud af at være ægte. Det er helt anderledes end i København, hvor man kan være for cool til at ville tale med folk og se dem i øjnene. Den går ikke i Aarhus," mener Morten Reimar, der tog journalistuddannelsen her.

Tebirkes er en københavner

Han vænnede sig et hurtigt til, at en tebirkes hedder ’en københavner’, at man i nattelivet spiller Thomas Helmigs ’Stupid Man’ otte gange, uden at nogen lader sig mærke med det, og at man ikke skal ligge søvnløs i to døgn, fordi en fremmed mand siger ‘vi ses’ til dig i toget. Det er ikke en trussel men en venlig hilsen. Der er ingen grund til at forvente det værste fra folk.

"Det er cool i Aarhus at være ordentlig. Byen er ikke større, end at man kan møde folk igen og igen, så alene derfor er det en god ide," fortsætter journalisten, der synes, at her er en god og spændende energi.

Morten Reimar mener, at man får mere by for pengene i Aarhus end i København forstået på den måde, at der er flere fede musikarrangementer, cafeer og restauranter per indbygger i Aarhus.

Freelancejournalist Morten Reimar skriver beatdigte om sit liv. Stilistisk sammenlignes han med Dan Turéll og aarhusianske Peter Laugesen.

Freelancejournalist Morten Reimar skriver beatdigte om sit liv. Stilistisk sammenlignes han med Dan Turéll og aarhusianske Peter Laugesen. Pressefoto

"I København er udbuddet større, fordi der er flere mennesker, men det betyder også, at folk tit står over, fordi der jo er nye arrangementer i morgen. Og man kan bare blive i sine egne cirkler," forklarer han.

Digteren synes, at aarhusianerne er gode til at bruge deres by og prøve noget nyt. Det kunne for eksempel være digtoplæsning, som han har oplevet fra scenen på blandt andet Løwes Bog- og Vincafe.

"Jeg var vant til, at folk klappede efter hvert digt, men her klapper de kun til sidst, så første gang troede jeg, at de ikke kunne lide mine digte, før oplæsningen var slut og klapsalven lød. Folk kom hen til mig i baren og sagde, at det var skide godt," ler Morten Reimar.

Han glæder sig til at læse Midtby Cool op i sit gamle hood. Digtene handler om at være bare 20 år, ensom i en ny by, nysgerrig på livet og sig selv, og om at blive forelsket. Om at dem på Hipsterhøjen vender sig i Graven mod det nye sort, om forgæves at putte de bedste år i pantautomaten og om, at Café Jorden drejer sig om croissanter og cortado.

"Aarhus Blues

Alle sange om dig er så melankolske

og det forstår jeg ikke

de må være skrevet af nogen

uden for bygrænsen

nogen der længes hjem til Aarhus"

Stilistisk bliver Morten Reimar sammenlignet med Dan Turéll og aarhusianske Peter Laugesen, der begge er beatlyrikere.

"Jeg skriver om Morten i Aarhus og ikke som Dan Turéll om Vangede. Men vi er ud af den samme beatlyriske tradition. Det er et forsøg på at skabe noget ærligt og ægte, ligesom når man spiller jazz. Man skal ikke tænke for meget bare spille," siger forfatteren, der har spillet saxofon i mange år og som arbejder bevidst med rytmer og improvisation.

Det kan man opleve 10. oktober hos Kristian F Møller på Store Torv og 11. oktober hos Café Mellemfolk i Vestergade.

Da er Morten Reimar tilbage i byen og han glæder sig til denne artikel i Århus Onsdag/Lokalavisen. Som han plejer at læse hos Pronto Pizza på Trøjborg.

Publiceret 09 October 2018 08:00