Der bliver kåret 12 verdensmestre under VM i sejlads i Aarhus.

Der bliver kåret 12 verdensmestre under VM i sejlads i Aarhus. Foto: Aarhus2018

Disse bådtyper dyster om VM-guld

Under VM i Sejlads i Aarhus bliver der uddelt 12 verdensmesterskaber

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

sejltyper Ved det største sportsevent i Aarhus nogensinde bliver der kåret en lang række verdensmestre, faktisk hele 12 af slagsen, hvoraf de ti af dem er samtlige olympiske bådklasser. Derudover bliver der også kåret verdensmestre i kitesurfing, som er en opvisningsdisciplin.

Ved sejladserne bliver der foruden VM-metal også kæmpet om kvalifikation til OL i Tokyo i 2020.

Følgende bådklasser er repræsenteret, og den officielle hjemmeside for VM beskriver de forskellige klasser således:

Finnjollen er resultatet af en konkurrence, der blev afholdt i Finland i 1949. Finnjollen giver sandsynligvis den reneste form for atletisk kapsejlads og tiltrækker nogle af verdens bedste sejlere, givetvis fordi den giver et sandt billede af sejlfærdigheder.

470 er, som navnet antyder, 470 centimeter lang. Prisen og det faktum, at 470-jollen kan sejles af relativt lette sejlere har gjort den populær og udbredt verden over. Jollen sejles af to relativt små personer med gasten i trapez.

49eren er en tomandsjolle og en af de hurtigste blandt dem, der anvendes til sejlsport. En 49er er en meget fysisk og teknisk krævende jolle at sejle, der kræver, at sejlerne står i trapez, selv når der er svag vind. Navnet har den fået grundet sin længde på 4,90 meter.

Nacra 17 er en katamaran med to skrog. Katamaranen er mix-klasse ved OL og skal sejles af både en kvinde og en mand. Både rorsmanden og gasten står i trapez i den til tider meget udforende katamaran.

Laseren er en en-mandsjolle, designet i 1969 af Bruce Kirby, og er nok den mest udbredte jolleklasse med 200.000 joller fordelt i verden. Laser Radial-sejlere vil oftest ligge i vægtklassen 55-70 kilo.

RS:X-brættet (windsurfing) er designet til at kunne konkurrere i vindstyrker fra 3 til 30 knob ( 1½ til 15 s/m). I let vind sejler man med sværdet nede, og pumpning af sejlet sker hele banen rundt. Fra cirka 10-12 knob sejles med sværdet oppe, og brættet sejler på finnen.

Kitesurfing er en forholdsvis ny disciplin i konkurrencesejlads sammenhæng. Sporten giver mulighed for sejlads i høj fart og store spring på op til 20-30 meters længde. Endvidere kan sejleren krydse op mod vinden næsten lige så godt som i en sejljolle.

Publiceret 29 July 2018 11:00