Fra opsætningen af 'En sælgers død

Fra opsætningen af 'En sælgers død" på Aarhus Teater i 1997/98, som blev Asger Bonfils sidste forestilling. Foto: Aarhus Teater

En af Aarhus Teaters største skuespillere er død

Asger Bonfils, som var en af Aarhus Teaters store kunstnere igennem flere årtier, er gået bort. Det meddeler Aarhus Teater i en pressemeddelelse

En af Aarhus Teaters store kunstnere igennem flere årtier er gået bort. Asger Bonfils medvirkede over fire årtier i næsten 40 forestillinger og instruerede knap 80 på Aarhus Teater - og var desuden i en årrække teatrets dramaturg. Han var som rektor i perioden 1966-72 med til at reformere Skuespillerskolen ved Aarhus Teater. Det skriver Aarhus Teater i en nekrolog. 

Asger Bonfils blev født i 1928 og blev i 1951 uddannet skuespiller fra Det Kongelige Teaters Elevskole. Foruden Aarhus Teater har han blandt andet været tilknyttet Odense Teater, Det Kongelige Teater, Det Ny Teater, Aalborg Teater og Det Danske Teater.

LÆS OGSÅ: Drama i teatret: To gæster besvimede under forestilling

Hans debut på Aarhus Teater var som Kandidaten i 'Albees drama Bessie Smiths død' i 1964/65. Samme sæson medvirkede han i det modernistiske stykke 'Stakkels Bitos' og instruerede operetten 'Pariserliv'. Denne store spændvidde i genrer allerede i første sæson blev betegnende for hele hans virke på Aarhus Teater.

Asger Bonfils mestrede både klassikerne og den moderne dramatik. Hans iscenesættelse af en lang række Holberg-komedier i 1980'erne og 90'erne har med deres moderne kreativitet blandet med troskaben overfor Holberg-traditionen vakt genklang i nyere dansk teaterhistorie. Også de gamle grækere tog han livtag med, bl.a. i Det græske projekt, og han instruerede med lige så stor indlevelse og evne moderne dramatik i helt nye former, som f.eks. Krigsspillene i 1986/87. Fra Shakespeare til Tabori og Euripides til Ibsen - foruden Strindberg, Molière, Beckett, Gogol, Horváth og Arthur Miller - Bonfils arbejdede lige målrettet og ambitiøst med dem alle, både på scenen og som instruktør. Hans kærlighed til teatret favnede vidt og drev hans arbejde op på et højt kunstnerisk og professionelt niveau.

LÆS OGSÅ: Kendt skuespiller siger farvel til Aarhus

Asger Bonfils´sidste rolle på scenen på Aarhus Teater var som Charley i 'En Sælgers død' i 1997/98, og hans sidste iscenesættelse var Holbergs Melampe fra 2005/06. I 2015 modtog han Danske Sceneinstruktørers hæderspris.

Asger Bonfils blev 89 år og efterlader sig hustru Merete Hegner (tidligere skuespiller ved Aarhus Teater) og tre voksne børn, skriver Aarhus Teater i nekrologen. 

jwh

Foto: Aarhus Teater

Foto: Aarhus Teater

Publiceret 29 March 2018 09:00