VIDEO Søren Huss' sorg er sat op som teaterstykke

Sangeren Søren Huss mistede sin kæreste i en tragisk bilulykke i 2007. Nogle år efter udgav han sorgalbummet ’Troen & Ingen’. Et album der nu bliver sat op som musikdramatisk fortælling på Teatret Svalegangen

Af
Af Mai-Britt Jeppesen

“Sorg stikker i alle retninger. Lige så banal døden er, lige så kompleks og tabubelagt er den at tale om.” Ordene er Per Smedegaards og bliver sagt til pressemøde på 'Troen & Ingen' på Teatret Svalegangen få dage før premieren 27. januar.

LÆS OGSÅ: Musikhusets nye program er 'drittkul'

Det er ikke i sin funktion som teaterchef, Smedegaard taler her. Ikke kun i hvert fald. Det er som idémand og instruktør på denne livsbekræftende, musikdramatiske fortælling om at genvinde troen på livet efter at have oplevet det ultimative tab.

I 'Troen & Ingen' mister en kvinde livet alt for tidligt i en tragisk ulykke. Tilbage står en bror, en nær veninde og en ægtemand ramt af sorg. Ud over de tre karakterer, optræder der en fortæller i stykket. De fire skuespillere på scenen er Julie Hjetland, Laura Kold, Ashok Pramanik og Nikolaj Mineka.

Handlingen er bygget op omkring de elleve numre på Søren Huss' dansksprogede solodebut 'Troen & Ingen' fra 2010. Et album der udkom nogle år efter, at sangeren mistede sin kæreste i en fatal højresvingsulykke.

“På det album sætter Søren Huss ord på det, der er noget af det sværeste overhovedet at sætte ord på; sorgen. Jeg kan ikke komme i tanke om noget andet kunstværk, der reflekterer så rammende over sorg, som det her album,” siger Per Smedegaard.

Skuespiller Nikolaj Mineka spiller rollen som ægtemanden, der mister sin elskede i en tragisk trafikulykke i forestillingen 'Troen & Ingen' på Teatret Svalegangen. Foto: Montgomery

Skuespiller Nikolaj Mineka spiller rollen som ægtemanden, der mister sin elskede i en tragisk trafikulykke i forestillingen 'Troen & Ingen' på Teatret Svalegangen. Foto: Montgomery

Et særligt album

For Smedegaard har albummet 'Troen & Ingen' haft en helt særlig betydning.

“Et halvt år før albummet udkom, mistede jeg en meget nær ven. Og når jeg hører pladen, kan jeg mærke de følelser, der fyldte dengang. Følelsen af tomhed, afmagt, rådvildhed og en altopædende sorg,”

Derfor har det også været en kæmpe drøm for Smedegaard at lave en forestilling ud fra albummet.

“For omkring fem år siden, besluttede jeg mig for at skrive en mail til Søren Huss. I den fortalte jeg, om min egen tragiske oplevelse, om hvad hans album betød for mig, og om at jeg havde lyst til at lave den her forestilling. Og jeg kan huske, at han svarede “Det ser jeg gerne ske!””

Siden har forestillingen været på tegnebrættet. Men først nu er den en realitet. På Teatret Svalegangens Store Scene fra 27. januar til 23. februar.

“Det er godt, vi først vælger at sætte forestillingen op nu. Nu er det ikke længere sorgbearbejdelse, nu er det kunst - et kunstnerisk nødvendigt projekt for mig at lave,” siger Per Smedegaard.

LÆS OGSÅ: Video - Legendarisk musical på dansk for første gang: Chess kommer til Aarhus

Han understreger, at hans eget tab dengang ikke er årsagen til, at Svalegangen sætter stykket op. Ligesom formålet heller ikke er at dramatisere Søren Huss' tragedie.

“Det har fra starten været aftalt med Søren Huss, at stykket ikke skulle være dokumentarisk. Stykket er ikke 'based on a true story, men on true feelings'. Sorg er på mange måder tabu, og derfor bør vi reflektere over emnet og på den måde bidrage til den samfundsdebat, der er om sorg i dag. Skal sorg kategoriseres som en diagnose, skal man have ret til længere tids sygemelding, når man mister osv.?”

Håb og humor

Islændingen Siggi Óli Pálmason er scenograf på opsætningen og har valgt at bygge scenen op i sorte flyttekasser. Og rigtig mange af slagsen.

”Når døden rammer, kommer det fuldstændigt bag på os. Alt, vi kender, er pludselig anderledes, når vi mister nogen tæt på. Det illustrerer Siggi med flyttekasserne,” forklarer Per Smedegaard.

”Når man flytter, er alt nyt og anderledes. Alt er i flyttekasser, indtil man kan begynde at hive op af kasserne og komme i gang med sit liv igen.”

De elleve numre fra Huss' album 'Troen & Ingen' er livsnerven i stykket. Musikken bliver leveret live af et firemandsorkester under ledelse af hele to kapelmestre, Niels Søren Hansen og Nicolai Heyman.

“Vi fremfører numrene med guitar, piano, percussion og cello. Således ligger enkelte numre meget tæt op af Søren Huss' version, mens andre ligger meget langt fra. Den helt store udfordring rent musikalsk har været at holde den nøgtern. Sørge for at det hele ikke bliver for dystert,” siger Niels Søren Hansen.

Og sorg ER et tungt emne. Men Per Smedegaard fremhæver, at selv om det er en forestilling om døden, sorgen, mørket og tomheden, indeholder den også et lille spirende håb - og humor.

“Vores dramatiker Jeanette Munzert har skrevet en tekst, som binder sangene sammen til en forestilling. Og tilsat humor, der giver noget til livet for at komme videre,” forklarer han.

Således får forståelige, men forgæves opkald til afdødes telefonsvarer og interesseorganisationers absurde rykkere på ubetalte regninger til afdøde smilet frem mellem forestillingens mange rørende og knugende øjeblikke.

Stor ærefrygt

Nikolaj Mineka spiller rollen som den efterladte ægtemand, hvis hustru omkommer i en trafikulykke.

“Jeg sad i repertoireudvalget, da Per Smedegaard begyndte at tale om at lave den her forestilling. Det er vel omtrent fem år siden. Og allerede dengang truede jeg med at campere i hans have, indtil han ville tage mig med i forestillingen. Eller i det mindste ville overveje at tage mig med,” siger skuespilleren, der sled flittigt på albummet, da det udkom.

LÆS OGSÅ:Thomas Rathsack: Jægersoldater er ikke supermænd

For ham har det været afgørende at lægge Søren Huss' ubærlige historie så langt væk som muligt.

“Det har været vigtigt for mig at føle, jeg ikke snylter på en anden mands sorg. Og det er egentlig gået godt under prøverne. Indtil for en uges tid siden, da Søren Huss kom for at se et uddrag af forestillingen. Der blev det pludselig igen svært at lægge historien væk. Svært at skulle spille nogle følelser, han faktisk har haft...” Nikolaj Mineka bider sig kort i underlæben. Så fortsætter han:

“Det var bestemt med stor ærefrygt, vi spillede de her scener for Søren Huss. Det var enormt grænseoverskridende, men samtidig fedt.”

Tillid til projektet

Søren Huss har givet Per Smedegaard frie hænder som instruktør og har kun været begrænset involveret i tilblivelsen af 'Troen & Ingen'.

“Han havde nogle enkelte indspark, da han var her for at se et uddrag af stykket. Men ellers har han vist fuld tillid til projektet. Og til mig. Måske fordi han ved, at det for mig personligt betyder rigtig meget,” siger Per Smedegaard.

Her få dage før premieren er der stadig flere ender, der mangler at nå sammen. Men med stort set alt udsolgt er instruktøren mere end fortrøstningsfuld.

“Vi er overhovedet ikke færdige, men vi er spændte, og vi glæder os til at vise Søren Huss hele forestillingen. Og jeg er helt rolig ved tanken om, at han skal sidde blandt publikum. Rolig fordi hans kommentar til det uddrag, han har set, var: “Hold kæft, det bliver godt!”

Fakta:

Spilleperiode: 27. januar til 23. februar i Store Sal på Teatret Svalegangen. Hverdage kl. 19.30. Lørdage kl. 16.00.
Medvirkende: Jullie Hjetland, Laura Kold, Ashok Pramanik og Nikolaj Mineka
Idé og instruktion: Per Smedegaard
Tekst: Jeanette Munzert
Scenografi: Siggi Óli Pálmason
Musik/Tekst: Søren Huss
Kapelmester: Niels Søren Hansen og Nicolai Heyman
Musikere: Niels Søren Hansen, Nicolai heyman, Tom Bilde og Benedikte Borum Poulsen
Videodesign: Jens Mønsted
Produceret af Teatret Svalegangen

Publiceret 25 January 2018 10:00