Arkivfoto

Arkivfoto

Frivilligåret begynder – og du kan være med

Af
Af Bente Tahmasbi Hansen

I Aarhus har vi netop rundet Kulturhovedstad 2017 af – nu begynder Frivillighovedstad 2018. Det bliver ifølge arrangørerne en meget mindre, men også vigtig begivenhed.
Årets første fest er på søndag 14. januar på Aarhus Teater, hvor de frivillige fejres for deres indsats. Og 21. januar åbner frivillighovedstaden officielt med hygge, fællesskabssuppe lavet af blandt andre folkekøkkenet Ildstedet og masser af inspiration fra frivillige i Ridehuset. Den allestedsnærværende borgmester, Jacob Bundsgaard, vil byde velkommen, mens rigtig mange østjyske fællesskaber vil fylde Ridehuset som medværter. Pladsen bliver trang, men arrangørerne lover at finde plads til alle. Man kan opleve alt fra Cafe Husrum til Ungdommens Røde Kors og Falaffel Madklub.
LÆS OGSÅ: Hvad husker du fra 2017?
“Overskriften er 'Del dit fællesskab',” siger Maj Morgenstjerne fra sekretariatet for Frivillighovedstad 2018.
“Vi laver hen over året en åbning, et folkemøde og en afslutning. Alt det ind imellem skal i høj grad bæres af de frivillige organisationer, som byen har så mange af,” fortsætter hun.
Hun kalder de konkrete begivenheder for spor 1. De nye måder at samarbejde på er spor 2. Hun kalder det et 'prøvehandlingsspor'.
“Vi vil gerne være med til at udvikle nye former for frivilligopgaver for eksempel ved at sætte organisationerne sammen med erhvervslivet,” uddyber hun.
Et eksempel på det kan være en ny slags aflastning af familier til kronisk syge. Måske kan man bringe tomme hotelværelser i spil og lade de pårørende rykke ind på dem, mens frivillige passer den syge derhjemme.

Fra nabo til nabo

Tanken er ikke, at frivillige skal overtage opgaver fra kommunen og løse dem ganske gratis. Det handler om løse opgaverne bedre og at komme hele vejen rundt.
“Nogle gange er det offentlige ikke den bedste til at løfte. Relationer og det nære har i mange tilfælde stor betydning for, om det lykkes at hjælpe dem, der har brug for det,” mener Maj Morgenstjerne.
LÆS OGSÅ: Højskolesangbogen er et evigt hit
Frivillighed er så meget mere end social velfærd og hjælp til udsatte. Det er også, når beboere i Hans Broges Gade sætter planter ud i gaden. Når forældre træner børnene i sportsklubberne og sidder i skolernes bestyrelser. Når folk går ud med raslebøsserne for at samle ind til nødhjælp eller tager en nattevagt på herberget. Og når man giver en pose boller til naboen.
Det er der masser af, og det skal anerkendes og fejres hen over året som for eksempel på søndag på Aarhus Teater.
“Undersøgelser viser, at frivillige får fem bedre leveår, end dem der ikke laver frivilligt arbejde. Så man hjælper faktisk også sig selv, når man hjælper andre,” smiler Maj Morgenstjerne.
Hun håber, at Frivillighovedstad 2018 får Aarhus til at blomstre af frivillighed. Borgerne skal føle sig som en del af et fællesskab og at de kan være med til at gøre en forskel.

Fakta:

Hvis du gerne vil være frivillig, kan du:

  • Gå i Ridehuset 21. januar og tale med de frivillige der.
  • Få en afklaringssamtale på cirka 20 minutter om mulighederne på Frivilligcenter Aarhus i Grønnegade. Centeret har overblik over det sociale område.
  • Se opslagene i Klostergadecenteret, der har en foreningsbutik, hvor der annonceres efter frivillige.
  • Gå ned i den 'Grønne Ambassade', det lille frø-formede hus på Bispetorv. Der formidles frivillighed inden for det grønne område.

Publiceret 09 January 2018 09:30