Arkivfoto.

Arkivfoto.

Aarhus skal være Danmarks bedste juleby

Med juleparaden fredag og åbningen af et stort julemarked næste fredag håber Aarhus City Forening at skabe et image for Aarhus som Danmarks julehovedstad

Af
MARIE DUEDAHL JP AARHUS

I morgen fredag klokken 18 lander julemanden med vandflyveren ved Dokk1, og så går den store, årlige juleparade gennem byen med tænding af Strøgets stjernehimmel og længe åbent i butikkerne.
LÆS OGSÅ: Gratis entré når Den Gamle By skyder julen i gang
Næste fredag, den 17. november, åbner det nye, store julemarked på Lille Torv og Store Torv, og Søren Østergaards Zirkus Nemo omdanner hele Bispetorv til et nyt såkaldt (H)juleunivers med historiske cirkusvogne, forlystelser og anden underholdning.
"Visionen er at løfte Aarhus til at blive Danmarks bedste juleby," siger Claus Bech, direktør for Aarhus Cityforening og tilføjer:
"Aarhus skal være en mangfoldig juleby, for det er vores styrke. Med julemarkederne i Den Gamle By og Tivoli Friheden og nu det store cityjulemarked sammenlagt med Salling Rooftop, street food-markederne og Ridehusets kunsthåndværkermarked har Aarhus en meget bred palet af forskelligartede juleoplevelser inden for en relativt lille radius."
Målet er endnu flere juleturister fra Jylland, resten af landet og udlandet.
"Det er jo et samarbejde på tværs i Aarhus med flere aktører, der har samme ambition om, at byen samlet skal have en større del af juleturismen i Danmark. Til glæde for butikkerne, restauranterne, hotellerne og kulturinstitutionerne," siger Claus Bech.

Europæisk madmarked

Julemarkedet på Lille Torv og Store Torv vil bestå af omkring 20 boder fortrinsvist med delikatesser fra en lang række europæiske lande.
"Vi laver et europæisk marked for ikke at konkurrere for meget med det, der er i Aarhus i forvejen. Vi skal lave noget anderledes, som supplerer markederne i Den Gamle By og Tivoli Friheden, og som heller ikke konkurrerer med de lokale butikker og de lokale street food-markeder. Det bliver specialiteter og delikatesser fra Holland, Frankrig, Tyskland, Bulgarien med flere," siger Claus Bech.
Enkelte lokale aktører er dog med. På Lille Torv har Magasin og Illums Bolighus en bod hver.
Samarbejdspartneren bag markedet er IC Markets, der ejes af hollænderen Jeroen Boot, der bor i Aarhus. Det var også IC Markets, der stod for markedet under Verdensbilleder i juni.
"Ved at vise ting fra Europa skeler vi også til kulturhovedstadsåret. Det er ikke sikkert, at vi gør det samme til næste år. Vi vil evaluere efterfølgende, men markedet skal have god omsætning, for kommunen skal jo have leje for torvene," siger Claus Bech.
Han glæder sig til at se lys og liv på de tre torve i de mørke måneder.
"Der ligger mange aktiviteter i kalenderen for Bispetorv, men jeg synes ikke, at byen og kommunen er lykkedes med Store Torv. Jeg havde den opfattelse, at man ville arbejde videre med en større forskønnelse af Store Torv efter Bispetorv, men processen synes at være gået lidt i stå," påpeger Claus Bech.

Paraden uden om Latiner

Engang gik juleparaden også gennem Latinerkvarteret, men det er en del år siden.
"Det gav visse udfordringer med de smalle gader, og dengang var det heller ikke alle, der var interesserede i, at paraden kom derned, så det lyttede vi til. Men er der et ønske om, at vi skal den vej igen, må vi kigge på det," siger Claus Bech.
Katrine Hensberg, indehaver af tøjbutikken Moshi Moshi Mind i Badstuegade, er næstformand for Latinerforeningen, og hun er positiv over at få juleparaden tilbage til Latinerkvarteret, måske bare hvert andet år.
"Jeg ville gerne have den herned, for den skaber liv og viser, at Aarhus er en hel by. Alle byens butikker har jo de samme udfordringer med onlineshopping og med, at folk kun når til Bruuns Galleri, fordi her er gratis parkering," siger Katrine Hensberg.
Hun mener, at det er vigtigt at få vist hele byen frem for de mange, der gæster Aarhus fra hele Jylland denne aften.
"Latinerkvarteret bidrager med mangfoldighed, for vi har andre varer og butikker end resten af byen, og vi har gaderne og brostenene. Men paraden er selvfølgelig mest til for at gavne City Foreningens medlemmer, og dem er der ikke så mange af hernede," siger Katrine Hensberg.
Per Lisberg, medindehaver af Bøgh/Lisberg Møbelpolstring, er formand for gadeforeningen i Jægergårdsgade, hvor juleparaden heller ikke kommer op.
"Det kunne være festligt at få paraden herop, vi kunne spare ressourcer ved at lave fællesarrangementer med Aarhus City Forening, og så kunne paraden også blive lidt større," siger han.
Per Lisberg peger på, at Aarhus vokser i disse år, og derfor skal aktiviteterne i bykernen også vokse, så alt ikke kun foregår på og omkring Strøget.
"Jægergårdsgade har udviklet sig meget i de senere år, og vi vil gerne vise vores anderledes spisesteder og mange små kunsthåndværkere frem for de mennesker, der kommer til byen på fredag. Der er mange sanseoplevelser at få i Jægergårdsgade," siger Per Lisberg.
Butikkerne i Jægergårdsgade lukker som normalt på fredag, og juleudsmykningen bliver først tændt den 17. november. Gaden holder sit eget julearrangement lørdag den 2. december.
"Vi føler os ikke forbigået, for vi laver bare vores egne ting. Men vi vil gerne være en del af, hvad der sker i byen og er åbne for at lave noget med Aarhus City Forening. Vi kunne godt overveje at lave noget fælles til næste år," siger Per Lisberg.

JUL I AARHUS

Juleparade

  • Fredag den 10. november kl. 16-21.
  • Kl. 16: Juleunivers ved Dokk1.
  • Kl. 18: Julemanden ankommer med vandflyveren ved Dokk1, juleparaden igangsættes.
  • Kl. 18.30: Strøgets stjernetæppe tændes.
  • Paraderute: Fra havnen til Banegårdspladsen, gennem Strøget, over Store Torv, Lille Torv, Busgaden og igennem Frederiksgade og derfra til Dokk1.
  • Åbent til kl. 21 i strøgbutikkerne, stormagasinerne og Bruuns Galleri. Til kl. 20 i Latinerkvarteret.

Julemarked

  • Fredag den 17. november til og med fredag den 22. december.
  • Lille Torv og Store Torv: Ca. 20 boder, især mad, fra europæiske lande.
  • Bispetorv: Zirkus Nemos (H)juleunivers med underholdning

Publiceret 09 November 2017 08:15