At man giver sig helt ud, når der interviewes, fremgår tydeligt.

At man giver sig helt ud, når der interviewes, fremgår tydeligt.

Østjylland I Tirsdags

Hvordan bliver et indslag på tre minutter i nyhederne på TV2 Østjylland til? Vi har fulgt indslaget ”Østjylland I Dag”. Det skete i tirsdags

Af
Af Erling Baastrup

Holdet bag TV2 Østjyllands indslag med betegnelsen "Østjylland I Dag" består denne dag af journalist Loa Skau Bjørnsson og fotograf Jeppe Jermiin. Hun møder ind kl. 8.30 til 11 timers arbejde. Han kommer lidt senere. De tre små historier, der kræves, skal findes.

Interview ved nødhjælpsflyet. Det bliver dog ikke brugt. En dreng kommer ind lidt senere og overtager scenen.

Interview ved nødhjælpsflyet. Det bliver dog ikke brugt. En dreng kommer ind lidt senere og overtager scenen.

Find en fly-nørd

Der sker ikke meget sådan en juli-tirsdag. Og "vores" historier skal handle om noget, som sker netop i dag. En aktivitet. To af dem bliver hurtig lagt fast: Randers Flyveplads, hvor der er åbent hus. Man kan komme og se en ny type nødhjælpsfly. Ganske vist har stationen dagen før snakket med en af piloterne, men der kan godt presses lidt mere:
"Find en fly-nørd," lyder rådet fra dagens redaktør, Eva Kvist, der formentlig af erfaring føjer til: "Det er ikke forbudt at have mere end ét børneindslag her i ferien, men…"
Vi kommer senere med tre af slagsen.
En aktivitet i Ry, hvor børn kan komme og fiske udvælges også, men så mangler der jo et endnu. Hvad så? Der sker ikke mere i Østjylland!
"Hvad med jordbær? Er sæsonen ikke snart slut", spørger Loa, og så går den vilde telefonjagt. Kontakt til et pluk-selv-sted i Gylling. Accepten er ikke i hus, da vi kører fra Århus, men den kommer det.
Skal vi høre, hvordan jordbærsæsonen er gået?
"Nej. Højst i en bisætning. Dette er ikke nyhedsindslag. Vi skal lave øjebliksbilleder af, hvad der rører sig blandt mennesker i regionen. Og gerne en personlig case," fortæller Loa.

En fotograf har sine vinkler, placeringer og panoreringer.

En fotograf har sine vinkler, placeringer og panoreringer.

Pige med jordbær

I bilen (ENG 9) ridser hun kort dagens facts op for Jeppe, som allerede er begyndt at tænke i billeder og billedmæssige overgange fra det ene indslag til det næste:
"Mange ting giver dog sig selv, når man er på stedet," konstaterer fotografen. Begge er enige om, at et barn med en jordbærsmykket mund er en oplagt mulighed. Det lykkes også at finde en pige, der siger ok, og så bliver der lavet et kort interview med bondemanden, der fortæller om jordbærs lyksaligheder.
Næsten halvanden time varer optagelserne. Jeppe tager masser af billeder og virker meget koncentreret.

Hvor sidder speederen?

Videre til Ry. Kørsel udgør en væsentlig del, når ØID skal laves. Alt går efter planen. En dreng får en mikrofon på og fortæller om sit forhold til at fiske. Børneindslag nr. 2
Til flyvepladsen i Randers. Nødhjælpsflyet har besøg. "Find en fly-nørd," lød beskeden jo. Men det bliver til endnu en børnehistorie, da en dreng viser sig at være god på tv. Hans ønske er at komme ind og se cockpittet, og det kommer han så med tv-holdet i hælene. "Hvor sidder speederen," var en af de bemærkninger, som ville komme med.

20 timer til 3 minutter

Sidste skud er i kassen.
"Efter sådan en 11 timers arbejdsdag er man som blæst oven i hoveder," er fotograf og journalist enige om. "Man er jo meget koncentreret og giver sig selv 100 procent. Man er godt brugt, når man kommer hjem, og hvis nogen spørger, hvad man har lavet, kan man næsten ikke huske det," forklarer Loa og Jeppe samstemmende.
Undervejs har hun skrevet skitsen til sin speak til de tre indslag, så den passer til de billeder, de to vil bruge.
Hjemme på TV2-stationen i Skejbyparken skal der redigeres, klippes, speakes og finpudses. Det varer til hen imod kl. 19.30, hvor indslaget skal bruges.
Holdet har altså brugt en halv snes timer hver med et resultat på tre minutter i aftenens udsendelse. Det er helt sædvanligt, men det undrer mange.

Publiceret 23 July 2010 08:00