Lufthavnens private kapital er forsvundet

Aarhus Lufthavn drives stort set for kommunale penge. Jens Stausholms private kapitalandel udgør i dag kun 0,04 pct., men erhvervsmanden fastslår, at han ikke er på vej ud af lufthavnen.

Artiklens øverste billede
Jens Stausholm, da han blev præsenteret som ny investor i Aarhus Lufthavn. Jens Stausholm forventede da at overtage Aarhus Lufthavn fuldstændigt inden for 10 år. Foto: Laura Bisgaard Krogh

Den private investor Jens Stausholms indskud på 30 mio. kr. til Aarhus Lufthavn er i dag stort set væk. I marts 2019 svarede kapitaltilførslen til en ejerandel på 20 pct. I dag er Jens Stausholms ejerandel tæt på nul.

»De 30 mio. kr. er forsvundet i driften, kan man sige. Hele coronaen har gjort, at lufthavnen ikke har kunnet forfølge den vækststrategi, man lagde, da han skød de penge ind. I realiteten er hans penge forsvundet,« forklarer bestyrelsesformand Lars Dige Knudsen.

Store planer

En medvirkende årsag til, at Jens Stausholms ejerandel tre et halvt år senere er så beskeden, er desuden, at ejerkommunerne Aarhus, Syddjurs og Norddjurs tidligere på sommeren ekstraordinært skød 200 mio. kr. i den stærkt nødlidende lufthavn.

»Da Jens Stausholm ikke har fulgt med forholdsmæssigt, er hans ejerandel blevet udvandet. Han ejer i dag en meget lille andel,« forklarer Lars Dige Knudsen.

I foråret 2019 havde den aarhusianske erhvervsmand ellers store private planer for Aarhus Lufthavn. Dengang udtalte han til JP Aarhus:

»I strategiplanen har vi inden for 5 til 10 år købt lufthavnen på markedsvilkår og overtaget den 100 pct.«

Tidligere på sommeren trak Jens Stausholm sig fra bestyrelsen, men han afviser, at der skulle være tale om et totalt exit.

»Jeg er ikke på vej ud af lufthavnen. Kommunerne er kommet med noget kapital, og vi skal også komme med noget kapital,« fortæller han.

Penge på vej

Jens Stausholm ønsker dog ikke at udtale sig om, hvorvidt han selv har tænkt sig at skyde flere penge i lufthavnen, og om et 100 pct. ejerskab stadig er ambitionen. I stedet henviser han til bestyrelsesformand Lars Dige Knudsen, som skriftligt svarer:

»Aarhus Airport er i proces om at finde ny/nye investorer, der skal indskyde i størrelsesordenen 100 mio. kr. som yderligere kapital oven i de 200 mio. kr., som ejerkommunerne har indskudt i juni. Indtil en aftale er på plads, har jeg ingen kommentarer til, hvem den/de nye investorer kunne være.«

Privat kapital

Efter de tre ejerkommuners kapitaltilførsel er Aarhus Lufthavn i dag tæt på at være 100 pct. kommunalt ejet. Aarhus Kommune ejer 89,99 pct., Syddjurs og Norddjurs Kommune ejer hver 4,99 pct., mens Jens Stausholms selskab Staus A/S som nævnt ejer 0,04 pct. Det oplyser Borgmesterens Afdeling.

Indskuddet fra Aarhus Kommune, som var på 180 mio. kr., blev vedtaget på et byrådsmøde den 25. maj af S, V og K, mens de øvrige partier – EL, SF, R, NB og DF – stemte imod. Af byrådsindstillingen fremgår:

»At der tages initiativ til at finde private investorer, der bidrager med minimum 90 mio. kr. Arbejdet med at rejse privat kapital sættes i gang snarest, og på det grundlag fremsendes en ny indstilling til Aarhus Byråd i løbet af 2023.«

Investering med risiko

Fraværet af privat kapital kan sætte både lufthavnen og lufthavnens primære ejer, Aarhus Kommune, i en risikabel situation. Årsagen er, at de 200 mio. kr. fra de tre kommuner – og ingen nye private penge – kan være i strid ifølge EU’s statsstøtteregler.

Det fremgår også af byrådets indstilling fra april om bevilling af de 180 mio. kr. til lufthavnen. Heri hedder det om investeringen i lufthavnen:

»Dette er dog forbundet med en procesrisiko, idet EU-Kommissionen kan undersøge sagen i tilfælde af en klagesag eller ad egen drift og i den forbindelse anlægge en anden vurdering af, om investeringen sker på markedsvilkår.«

Kommunen har dog rådført sig med Kammeradvokaten, som vurderer, at investeringen sker på markedsmæssige vilkår og ikke er i strid med EU’s statsstøtteregler.

Hvor hurtigt den private kapital skal tilføres, har det ikke været muligt at få oplyst, men Aarhus Lufthavn landede i 2021 med et underskud på 47 mio. kr. på grund af corona. I byrådets indstilling fremgår det også, at der var behov for en hurtig kapitaltilførsel fra kommunens side.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.