Ny chef på Anholt Kro med ret til at bestemme

Anette Wiirenfelt troede arbejdslivet var slut, men med to nye knæ var hun igen klar til at give den en skalle.

Artiklens øverste billede
Anette Wiirenfelt og Frederik Riberholt Pedersen er det makkerpar, der skal køre Anholt Kro gennem sommeren. Foto: Søren Andersen

Det slider på en krop at være kok. Lange arbejdsdage og altid i bevægelse. Det kan mærkes.

Anette Wiirenfelt troede da også, at det var farvel til arbejdslivet, da kroppen begyndte at signalere, at nu var det nok. Hun var væk fra arbejdsmarkedet i halvandet år og indstillet til pension.

Jeg troede, at jeg var færdig med at arbejde, men så gik jeg forbi Anholt Kro. Selv om det var efterårsferie, var den lukket. Jeg tænkte, at det da ikke kunne passe. Der er masser af muligheder i den kro, men de skal da samles op først

Anette Wiirenfelt

Men med to nye knæ gik hun sidste efterår en tur på Anholt, hvor hun er kommet hele livet - trods bopæl først i fødebyen Grenaa, men siden andre steder i landet.

»Jeg troede, at jeg var færdig med at arbejde, men så gik jeg forbi Anholt Kro. Selv om det var efterårsferie, var den lukket. Jeg tænkte, at det da ikke kunne passe. Der er masser af muligheder i den kro, men de skal da samles op først, så jeg kontaktede den nye ejer af kroen, Martin Filskov Olsen og vi fik en lang snak om kroens potentiale. Og blev enige om, at jeg godt kunne træde til, men mine børn sagde nej. De havde set, hvordan jeg var blevet slidt op i jobbet, og ville gerne beholde mig nogle år endnu. Så jeg endte med at sige nej tak til Martin, der så til sidst spurgte, om der slet ikke var en mulighed for at finde en løsning. Og så var det, at jeg sagde - ”jo hvis jeg må bestemme det hele”. Og sådan gik det,« siger Anette.

Mange kasketter

Så det kan godt være, at titlen er køkkenchef, men vi er jo på Anholt, så man kan sagtens have mange kasketter på det samme hoved. Og Anette står da også for rengøring, opvask, reception og rulning af sengetøj - foruden madlavningen selvfølgelig.

Da dronning Margrethe for 11 år siden sidst gæstede Anholt, var det Anette, der lavede maden til den frokost, som Norddjurs Kommune havde inviteret udvalgte gæster til. Med en menu, der med ingredienser som jomfruhummer, vild peberrod og rabarber var inspireret af, hvad der findes på øen midt i Kattegat. Hvor man ikke lige suser til slagteren eller grønthandleren, hvis der er noget, man har glemt.

Travlhed i køkkenet. 50 gæster er fuldt hus på Anholt Kro og så skal der arbejdes. Foto: Søren Andersen

Da Anholt forleden atter havde royalt besøg var opgaven med at tilberede frokosten, gået til restaurant Ved Vejen. Gæsterne spiste samme sted som sidst, men navnet er siden ændret fra Molevitten til Pakhuset.

Det betød dog ikke tid til afslapning for Anette. Hun havde kommunens topfolk, politiet, sikkerhedsfolkene og tambourkorpset på kost og logi, så der var mange munde at mætte og mange værelser at gøre klar.

Kunne ikke sælge

Efter at have drevet Anholt Kro i mange år, satte Hans Møbjerg den for et par år siden til salg. Der var også interesserede købere og sågar også en underskrevet slutseddel, men banker og kreditforeninger kunne ikke se det strålende i en forretningsmodel, hvor pengene skal tjenes på en ultrakort sommersæson. En overgang så det ud til, at kroen ville lukke og der i stedet ville blive bygget sommerhuse på grunden.

Anholt Kro er ejet af Martin Filskov Olsen, der i mange år har ejet en klinik for kosmetiske operationer i Thailand. Han blander sig ikke i den daglige drift - men er manden bag lamperne, der byder velkommen til kroen. de er lavet af lianer, der er tørret og skåret i passende stykker. Foto: Søren Andersen

Derfor var det et godt match, da Martin Filskov Olsen, der i forvejen havde et sommerhus på Anholt, meldte sig på banen. Han har i mange år været udlandsdansker og drevet en klinik i Bangkok, der tilbyder forskellige kosmetiske operationer - og han købte Anholt Kro.

Krostuen minder lidt om en ældre udgave af bo bedre - Anette Wiirenfelt har selv stået for at pudse de gamle PH-lamper af og finde malerier, der passer til stedet. Foto: Søren Andersen

Det første år faldt ikke alt for heldigt ud, lyder kommentarerne fra Anholt. Det mest synlige bevis er sengetøjet på værelserne.

»De vaskede hvidt sengetøj og sorte viskestykker samtidigt, og det faldt ikke heldigt ud. jeg kunne ikke holde ud at se på det kedelige grå resultat, så nu er sengetøjet batikfarvet - i forskellige nuancer,« siger Anette.

Uddannet som 48-årig

Hun er uddannet på Restaurant Lisager i Risskov - hos Lis Høgh, der tidligere drev Prins Ferdinand i Den Gamle By. Men uddannelsen tog hun først som 48-årig - og afsluttede elevtiden med en bronzemedalje.

Hun forlod i sin tid - i 1979 - Grenaa for at uddanne sig som børnehavepædagog, og læste senere pædagogik på universitet i København, hvor hun også blev mor til to piger.

På Anholt glæder hun sig over at have ansat en rigtig dygtig og talentfuld kok i køkkenet. Frederik Riberholt Pedersen er udlært på Hotel Danica i Horsens, og har siden arbejdet på Hotel Royal og Substans i Aarhus, samt på Kaløvig Badehotel, ligesom han har været på det danske kokkelandshold i otte år og derfor ofte har været med i forskellige konkurrencer. Han blev kåret som den bedste danske økokok i 2020 og har inden en jordomrejse været souschef på Sønder Bjert Kro.

Sæsonjob er fint

»Det passer mig fint, at det er et sæsonjob her på Anholt. Da jeg hørte om jobbet hos Anette, syntes jeg, at det lød for sjovt til at sige nej, så jeg sagde ja,« siger Frederik, der også imponerer med sine skarpe drinks - eksempelvis en meget lækker hjemmelavet whiskylikør, der indtil nu har fået navnet Happy Ending.

På Anholt Kro startede sæsonen i påsken, og når efterårsferien i oktober er slut, lukkes der ned.

»Kroen er ikke isoleret, og strømmen meget dyr, så der er slet ikke økonomi i at holde åbent længere,« siger Anette.

Hun vil sammen med Frederik sommeren igennem lave, hvad de begge kalder god og ærlig mad. Gerne give gode, danske råvarer et twist, så man skiller sig ud positivt. Indendørs er der plads til 50 spisende gæster, og det dobbelte kan sidde ude, når vejkret er godt - og det er det heldigvis ofte på Anholt.

Rådyr på menuen

»Vi vil prøve noget nyt, og det er mad ud af huset. og så vil vi gerne holde selskaber. Vi har lige holdt et bryllup og står også for fødselsdage. Jeg ville rigtig gerne bruge flere råvarer fra Anholt, men der er desværre ikke mange muligheder. Men forleden fik jeg mulighed for at sikre mig to rådyr, som var skudt på øen - og så kom der selvfølgelig vildt på menuen.

Siden hun sidst var aktiv som kok på Anholt, var hun i nogle år ude og sejle langtur på havet. Hun har også arbejdet som kok på en boreplatform og været køkkenchef i Udlændinge- og Integrationsministeriet i København. Bopælen er i Buresø i Nordsjælland.

Men nu er hun tilbage på Anholt. I hvert fald sæsonen ud.

»Jeg tager én sommer ad gangen, men jeg føler, at vi på kroen har fat i det helt rigtige nu. Vi sammensætter et menukort fra dag til dag. Et par forretter, et par hovedretter og et par desserter. Jeg er så træt af folk, der spiller smarte med deres mad og menu. Og så skal kunderne lære at give lidt mere for maden, når de er ude at spise. Jeg giver 60 kroner for en liter økologisk piskefløde og en pakke smør koster 30 kroner. Så når folk spørger, hvad det koster at spise her på kroen og jeg svarer fra 250 kroner, så lyder det om det så er for tre retter eller om der ikke er et tilbud. Nej, det er der ikke.«




Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.