Mia hitter med at sælge overset drikkevare fra 1800-tallet

29-årige Mia Hjorth Hansen udvikler og producerer alkoholfrit alternativ til sodavand og saft på havnen i Grenaa.

Artiklens øverste billede
Foreløbig er der tre varianter i produktsortimentet. Mia Hjorth Hansen sælger indtil videre kun til restauranter. Pressebillede

Iværksætter Mia Hjorth Hansen har travlt. Ved siden af sit arbejde som barchef i Aarhus driver hun sin egen virksomhed, Aim Thirst, der producerer det alkoholfrie produkt shrub. Foreløbig i tre varianter - blodappelsin, hindbær og kirsebær samt citron og timian.

»Det gør mig i godt humør og stolt, at jeg har skabt det her. Mange er imponeret over, at jeg har en virksomhed ved siden af mit job. Og jeg skal da også indrømme, at jeg indimellem ønsker, at døgnet havde flere timer,« siger den 29-årige iværksætter, der er uddannet tjener på Ruths Hotel og har arbejdet som restaurantchef i Skagen.

Jeg kunne gennem mit arbejde se, at mange gæster, der ikke drak alkohol, manglede et produkt med mere syre og friskhed. På mange restauranter har man en saftmenu og en grøntsagsmenu, men der var behov for et alternativ

Mia Hjorth Hansen

Det var her på toppen af Danmark, at hun begyndte at udvikle sin egen version af shrub, som er baseret på eddike og rørsukker og smages til med årstidens frugt og grøntsager. Hendes prototyper på shrub blev serveret for gæsterne som et alternativ til sodavand og saft, og der var så stor interesse for produktet, at hun gik i gang med at producere.

Shrub er oprindeligt udviklet i USA i 1800-tallet - som en måde at konservere grøntsager, bær og frugter efter sæsonen. Navnet shrub kommer fra det arabiske ord “sharab” som betyder ”at drikke”. I Danmark har man også traditionelt brugt eddike til at konservere, men ikke som en del af drikkevarer.

Manglede et produkt

»Jeg kunne gennem mit arbejde se, at mange gæster, der ikke drak alkohol, manglede et produkt med mere syre og friskhed. På mange restauranter har man en saftmenu og en grøntsagsmenu, men der var behov for et alternativ. Og sådan opdagede jeg, at jeg har et produkt i sin egen niche,« siger hun i en pressemeddelelse.

På cocktailbaren Gedulgt i Aarhus arbejder Mia hver uge mellem 40 og 60 timer. I fritiden går op mod 25 timer med at producere shrub i egne produktionslokaler på Søndre Kajgade i Grenaa og med at sælge og levere produktet til kunderne, som primært er restauranter.

Foreløbig er der tre varianter i produktsortimentet. Mia Hjorth Hansen sælger indtil videre kun til restauranter. Pressebillede

Mia har store forhåbninger til fremtiden, men hun har også følt udfordringerne ved at være enlig iværksætter – alene om at lære sig selv alt om forretningsplaner, salgsteknik, markedsføring, patenter og uden en partner til at sparre og idéudvikle med.

Derfor blev hun glad, da der dumpede en mail ind fra det lokale erhvervshus med et tilbud om at deltage i IværksætterDanmark, der er erhvervshusenes landsdækkende iværksætterprojekt – som senest er støttet med EU-midler.

Ledte efter input

»Jeg følte, at det var vigtigt at få mit koncept udviklet videre, og derfor ledte jeg hele tiden efter nye input. IværksætterDanmark hjalp mig især med at få præciseret mit brand – altså hvordan markedsfører jeg eddike, så det ser lækkert og kvalitetsagtigt ud? Her var det fedt at tale med nogen, der har hjulpet andre og kunne give eksempler,« siger hun.

Mia havde også stor gavn af at være i selskab med andre iværksættere i netværksgrupperne i IværksætterDanmark.

»Vi har hjulpet hinanden med feedback på de punkter, hvor man er svagt funderet. For en iværksætter er det virkelig vigtigt, at nogen kigger på dig og støtter dig,« fortæller Mia i pressemeddelelsen.

Efter forløbet i EU-projektet er Mia Hjorth Hansen om muligt blevet endnu mere stålsat i ambitionerne om at udvikle sin virksomhed.

»Det begyndte med, at jeg ville give gæsterne bedre oplevelser, så blev det en hobby, så til en virksomhed, og nu ønsker jeg at skabe vækst. Jeg har produktet – der er et sundere alternativ til søde safte og sodavand, og jeg leverer en kvalitetsvare,« siger Mia.

Hun håber blandt andet på at kunne gøre sin produktion mindre manuel. Lige nu kan hun maksimalt producere 40 flasker i én brygning, og med tiden vil hun gerne kunne ansætte en eller to medarbejdere til at stå for produktionen, så hun kan fokusere på at udvikle og sælge.

»Drømmescenariet? Om et år er vi vokset ud af lokalerne her i Grenaa, og jeg har folk ansat.«


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.