L.O.C-trommeslager slog til og lukkede hullet i jobsøgningsmarked for ufaglærte

En ny jobsøgningsportal har set dagens lys. På ufaglaert.dk kan virksomheder og ufaglærte meget nemt finde hinanden.

Artiklens øverste billede
»Der er job til alle,« mener Mark Prahinog Nielsen (tv) og Michel Svane, der sammen har oprettet jobportalen ufaglaert.dk. For dem handler det om at skabe et trygt forum, hvor det bliver lettere for ufaglærte at finde arbejde - og for virksomhederne at finde den rette medarbejder.
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Vejen mellem ansøger og arbejdsgiver, der søger ufaglært arbejdskraft, er ofte lang og besværlig.

Men det har Mark Prahinog Nielsen fra Ry og Michel Svane fra Højbjerg gjort noget ved. De har oprettet jobportalen ufaglaert.dk, hvor det er nemt for arbejdsgivere at finde frem til ufaglærte medarbejdere. Og det er nemt for ansøgerne at oprette et cv og få overblik over, hvilke jobs der er.


Jeg tror, vi er ret bevidste omkring det her ræs, vi allesammen er i. Jeg træder sgu lidt ud af det. Det er nok også derfor, jeg trives godt med mit musikerliv, så jeg ikke nødvendigvis skal være på fra 8 til 16. Jeg vil gerne have mere frihed til at være sammen med mine børn, min kone og mine venner.

Michel Svane

Der er et job til alle

Ufaglaert.dk gik i luften i oktober, og siden da har 200 oprettet aktivt cv på portalen, der har haft besøg af over 20.000 brugere.

»Vores slogan siger, at der er et job til alle. Dét mener vi. Og vi kan se, at de brugere vi har, de er seriøse jobsøgende. For de har frivilligt oprettet cv på vores portal, det er ikke et krav fra eksempelvis jobcenteret. Vi kan også se, at brugerne er inde på portalen i fire til fem minutter ad gangen. Så der har været et behov, som vi nu dækker,« fortæller Mark Prahinog Nielsen.

Mark Prahinog Nielsen fra Ry og Michel Svane (t.h.) fra Højbjerg står bag jobportalen ufaglaert.dk, der formidler arbejde til ufaglærte medarbejdere.

Både Michel og Mark har selv prøvet at skulle søge arbejde, uden at have en uddannelse med i bagagen. Uden at have en specifik fagidentitet.

»Jeg har tit søgt på Jobindex og Jobnet og sådan nogen steder. Der har bare ikke været særligt mange stillinger, jeg kunne få hurtigt, hvis jeg bare manglede tre måneders arbejde. Jeg stødte hele tiden på de her mere akademiske stillinger. Så sidder man dér og tænker, det er fandeme også træls, at jeg ikke gjorde noget andet. At jeg ikke blev læge. Den tanke får man, selvom jeg er jo glad for mit valg, og jeg har gjort det rigtig fint,« siger Michel Svane.


Huller i indkomsten

Han har i de seneste 25 år levet af at spille musik. Musikjobs kommer og går, og der har været lange perioder uden indkomst.

»I de huller har man jo brug for indkomst. Sådan er det, når der kommer børn og hus, så skal der jo noget ind,« siger Michel Svane, der i sådanne perioder selv med meget besvær har søgt efter ufaglærte jobs.

Han er 38 år og bor i Højbjerg med sin kone og to børn. De seneste 15 år han spillet fast som trommeslager for L.O.C og i de senere år også som producer og kapelmester. Han er også trommeslager for Sorthandsk.

»Så de senere år har det ikke været det store problem, men jeg har perioder, hvor jeg har haft brug for ekstra indtjening. Jeg har haft den her idé på tegnebrættet i et par år, men jeg har skullet bruge Mark til at hjælpe mig i gang,« siger Michel Svane.

Tryg jobsøgning

Mark Prahinog og Michel mødte hinanden, da Michel skulle undervise Mark i at spille trommer. De blev hurtigt venner, og i maj pitchede Michel idéen til Mark, som straks kunne se mulighederne i en jobsøgningsportal for ufaglærte.

»Jeg har også stået der, hvor jeg skiftede fra job til job. Det føltes meget utrygt for mig, at jeg ikke havde en tryg base. Der er tabu omkring dét, at man ikke har taget den traditionelle vej med uddannelse. Det vil jeg gerne være med til at lave om på. Man skal føle sig tryg i jobsøgningen og blive taget seriøst, også som ufaglært,« siger Mark Prahinog.

Han er i dag uddannet multimediedesigner, og det er ham, der har skabt den nye jobsøgningsportal.

»Michel er den kreative, der har udtænkt idéen. Jeg er den tekniske guy,« fortæller Mark.

Han er 28 år, og bor på Kildebjerg i Ry sammen med sin kæreste og to børn. Udover at være multimediedesigner, har han også en bachelor i innovation og iværksætteri.

Der er tabu omkring det, at man ikke har taget den traditionelle vej med uddannelse. Det vil jeg gerne være med til at lave om på. Man skal føle sig tryg i jobsøgningen og blive taget seriøst, også som ufaglært.

Mark Prahinog

Det frie menneske

De to kammerater besidder begge en stor del iværksætterånd. Der må gerne ske noget. Især hvis man kan gøre en forskel. Og det er i den ånd, at ufaglaert.dk er skabt. Der skal være muligheder for alle.

»I bund og grund handler det vel om det frie menneske. Der kan være mange årsager til, man ikke har taget en uddannelse. Jeg tror, mange føler, de er landet et forkert sted. Jeg kender også mange, der vil skifte bane og pludselig ikke vil bruge den uddannelse, de har. Vi vil gerne sørge for, at det ikke er et tabu, og at det er mere tilgængeligt at få et ufaglært job. At de ufaglærte jobs blive mere synlige. For der er mange af dem,« siger Michel Svane.

Nem måde at finde medarbejdere

På ufaglaert.dk kan man som jobsøgende oprette sit cv, som så bliver tilgængeligt for virksomheder, der søger medarbejdere. Det, at virksomheden selv kan søge medarbejder, er, den helt store grund til, at direktør på Hotel Ferdinand i Aarhus Ebbe Langhoff Gøgsig bruger ufaglaert.dk.

»Det er en anden måde af finde medarbejdere på. I stedet for, at jeg lægger et jobopslag på jobnet eller lignende, og jobsøgende så kan søge mig og sende cv til mig, så kan jeg her direkte søge på, om der er nogen, der søger i rengøring eller restaurationsbranchen. Jeg kan være aktiv i stedet for at være passiv. Det er den helt stor forskel i forhold til andre jobportaler,« siger direktøren.

Det er en anden måde af finde medarbejdere på. I stedet for, at jeg lægger et jobopslag på jobnet eller lignende, og jobsøgende så kan søge mig, så jeg kan her direkte søge på, om der er nogen, der søger i rengøring eller restaurationsbranchen. Jeg kan være aktiv i stedet for at være passiv. Det er den helt stor forskel i stedet for andre jobportaler.

Ebbe Langhoff Gøgsig, direktør Hotel Ferdinand

Han har selv fundet rengøringspersonale via ufaglaert.dk. Og han har søgt efter tjenerafløsere.

»Jeg brugte bare en halv time derinde, så havde jeg fundet fire kandidater. Jeg tager selv fat i dem, i stedet for de skal have fat i mig. Det er meget effektivt,« siger Ebbe Langhoff Gøgsig.

Han har tidligere brugt meget tid på at sortere i de mange ansøgninger, han får tilsendt fra andre jobopslag.

»Siden er sat virkelig godt op, så det er nemt som arbejdsgiver,« siger han.

Ingen støj i jobsøgning

Det er helt efter planen, at Ebbe Langhoff Gøgsig har det nemt som arbejdsgiver på portalen. Og for Mark og Michel er det også vigtigt, at jobsøgende føler sig velkomne og nemt kan finde rundt. Blandt andet er der bevidst fravalgt reklamer på siden.

»Der er ikke støj på siden. Det er netop dét, man skal have ro, føle sig tryg og føle sig omfavnet af os, der gerne vil hjælpe videre og skaffe nem adgang til de mange ufaglærte jobs, der er,« siger Mark Prahinog Nielsen.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.