Bøde efter dramatisk tilsyn: Medarbejder hos Byens Pita var »voldsomt ubehagelig, råbende« og »voldelig mod inventar«

Byens Pita i Aarhus er ved seneste tilsyn blevet pålagt en bøde på 2.500 kroner for manglende samarbejde under tilsyn.

Artiklens øverste billede
Foto: Adobe Stock

»Du skal gå nu«.

Og med den ordre forlod Fødevarestyrelsen den aarhusianske Byens Pita beliggende på Nørregade 44 ved sidste kontrolbesøg uden at have færdiggjort tilsynet – det fremgår af kontrolrapporten fra den 11. oktober 2021.

Heri beskrives den tilstedeværende virksomhedsrepræsentant tillige som »voldsomt ubehagelig, råbende« og »voldelig mod inventar.«

Af samme grund har virksomheden efterfølgende fået fremsendt et bødeforelæg på 2.500 kr. »for manglende samarbejde under tilsyn«.

Medejer af Byens Pita, Younes Mourad, var ikke selv tilstede under tilsynet, men forklarer, hvordan medarbejderen »ikke kan nikke genkendende til anklagerne,« men derimod beretter om, at personalet fra Fødevarestyrelsen havde »ramt ham i skridtet med et køleskab« – en situation der efter Younes Mourads udsagn skulle have vakt stor frustration. Virksomheden har efterfølgende sendt en klage til Fødevarestyrelsen.

På et tidspunkt åbner kontrollanten køleskabslågen, som rammer en af de ansatte i skridtet

Younes Mourad, medejer af Byens Pita

Alligevel forklarer han, at medarbejderen efter episoden er blevet afskediget, da han »trods alt godt kunne have håndteret situationen mere modent«.

Fødevarechef i Fødevare Nordøst, Birgitte Horn, har ikke mulighed for at kommentere den konkrete sag, men oplyser, at alle virksomheder, der bliver forelagt et bødeforlæg, har mulighed for ikke at vedkende sig bøden. Hvis virksomheden ikke vedkender sig bøden, politianmelder Fødevarestyrelsen sagen, hvorefter den vil blive stillet for retten.

Opfølgende besøg

Da Byens Pita i august fik besøg af Fødevarestyrelsen, blev der delt fem glade smileyer ud, kun rengøringen fik en indskærpelse. Ved næste og seneste besøg i oktober var billedet et andet.

Her fik rengøringen en sur smiley for blandt andet snavs på køleenheder, gammel fedt og olierester i flere kanter og spor af grøn/sort-lignende skimmelvækst i gummifugen ved et køleskab.

Af kontrolrapporten forlyder det, at virksomhedsrepræsentanten til den kritik sagde »jeg har bestilt de gummilister, og de kommer om to dage, du kan bare ringe til chefen, og du skal gå nu.«

Det skal siges, at vi hverken oplever dette hver eller hver anden dag

Birgitte Horn, Fødevarechef i Fødevare Nordøst

Efter episoden sendte Byens Pita en klage til Fødevarestyrelsen, hvori de blandt andet skriver, at »listerne er blevet bestilt fra Italien, som har været længe om at sende dem. Som aftalt skulle vi ringe til tilsynsmanden, når listerne var ankommet, og fejlen var bragt i orden. Men pludselig d. 11.10.21 dukkede uden videre en ny kontrollant op.«

Men for »ikke at yde den fornødne bistand« er Byens Pita blevet idømt en bøde og en sur smiley. Den foreløbige kontrolrapport er tilsendt virksomheden efterfølgende, da det ikke var muligt at gennemføre kontrollen.

»En slags hævn«

Hos Byens Pita er oplevelsen af kontrolbesøget i oktober en anden. I den fremsendte klage til Fødevarestyrelsen forklarer Younes Mourad, hvordan kontrollanten ankom uden aftale på en i forvejen travl arbejdsdag. Heri bliver det forklaret, at tilsynet forhindrede dem i at udføre deres arbejde, hvorfor medarbejderen kan have reageret voldsomt.

»På et tidspunkt åbner kontrollanten køleskabslågen, som rammer en af de ansatte i skridtet, mens den ansatte er ved at udføre sit arbejde. Den ansatte får et chok og spørger kontrollanten, om hun ikke kan gå ud fra arbejdsområdet, så de kan udføre deres arbejde. Kontrollanten misforstår dette og mener, hun er blevet smidt ud jf. kontrolrapporten,« forklarer Younes Mourad i klagen.

Efterfølgende fremgår det, hvordan medarbejderen har »været stresset og måske lidt skræmt, hvorfor samtalen måske har fået en lidt anden tone, som kontrollanten fuldstændig fordrejer,« og supplerende lyder det i klagen:

»Situationen er lige pludselig fordrejet til at være en personlig sag, hvilket jeg ud fra kontrolrapporten læser som en slags hævn mod mine ansatte.«

Han fremhæver derudover, hvordan der er noget, der ikke hænger sammen, da en kunde i forretningen overværede tilsynet og efterfølgende har udtrykt ikke at kunne genkende billedet i kontrolrapporten. Derudover forklarer han, hvordan der helt simpelt også kan være tale om en misforståelse, da flere af medarbejderne ikke er gode til dansk.

Birgitte Horn forklarer, at der i Fødevarestyrelsen er en hel klar procedure for, at medarbejdere skal forlade virksomheden »hvis det trækker op til ballade«.

»Vi er ganske vist en kontrolmyndighed, men vi har ikke andre midler end sproget. Det skal dog siges, at vi hverken oplever dette hver eller hver anden dag – de fleste virksomheder er ordenlige steder, der gerne vil drive en god forretning og indordne sig under reglerne,« siger Birgitte Horn.

Hun forklarer, hvordan de i situationer, hvor en virksomhed ikke vil samarbejde, har flere greb i lommen. Til det supplerende kontroltjek kan enten to kontrollanter tage afsted – her skal virksomheden selv betale for den ekstra arbejdskraft – eller de kan blive ledsaget af politiet.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbreve for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse, find Aarhus på listen og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.