Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

SF-rådmand leger skrankepave med velfungerende oase

Forældre til børn, som bruger Skolemarken dagligt, har skrevet et debatindlæg indlæg om, hvad det betyder for børnene.

Artiklens øverste billede
Det er ikke med børnenes gode vilje, at der skal laves om i hverdagen på Skolemarken. Foto: Privat

Skolemarken, et fredfyldt åndehul i hjertet af Aarhus. Som kommunen selv beskriver som en oase, et pædagogisk tilbud til hele byen. Et åndehul hvor byens børn, børnefamilier og turister har adgang til magiske, unikke oplevelser, som de fleste større byer ikke kan prale af.

Desværre vil den magtfulde rådmand Thomas Medum fjerne det strukturelle grundlag for netop disse oplevelser og unikke træk ved Aarhus.

På baggrund af massiv kritik fra borgerne, har rådmanden de seneste dage været ude i pressen og forklare sig. Argumenterne stritter dog i øst og vest, når rådmanden skal forsøge at forklare, hvorfor Skolemarken, som pædagogisk-ledet legeplads, skal nedprioriteres. Ogdet viser, at rådmanden er grueligt på afveje.

En selvejende institution giver ingen besparelse og er måske ulovligt

Det særlige og fælles ved disse legepladser er, at der netop er ansat personale, indendørsfaciliteter samt legeredskaber til udlån i åbningstiden. Legepladserne er gratis og åbne for alle børn og indrettet til at udfordre og understøtte børns legeevne og legelyst. Skolemarken benyttes af børn, skolebørn og unge, samt voksne – ofte ifølge med børn.

Er det ikke at lege skrankepavemed borgernes penge?

I et af sine argumenter for lukning af Skolemarken, som en pædagogisk-ledet legeplads, forslår, rådmanden, at forældrene kan overtage driften af området og omsorgen for dyrene. Det holder bare ikke!

For det første, er der stringent lovgivning for, hvad civilsamfundet må i forhold til drift og udvikling af dyrehold på offentlige områder. Privatisering af offentlige tilbud er ikke just SF-politik, og rådmandens forslag er givetvis ulovligt både i forhold til dansk lovgivning og EU-ret.

For det andet vil en etablering af en selvejende institution på området ikke give rådmandens ønskede besparelse.

Mellem linjerne ligger et forslag om at ændre Skolemarken til en selvejende institution. Men med oprettelsen af en selvejende institution følger der typisk en driftsoverenskomst med kommunen. Denne løsning vil være en dyrere løsning, end den vi har i dag – og en langt mere bøvlet løsning, og dermed vil effekten af områdets unikke kvaliteter blive bragt i fare.

Rådmandens besparelse bliver i bedste fald et nulsumsspil, idet han fjerner penge fra et område, som vi ved har reel positiv effekt på børn og særligt børn med handicap, for derefter at give midlerne til det samme - bare et andet sted. Er det ikke at lege skrankepavemed borgernes penge? Skolemarken er til leg, men kun gode lege.

Dyr og børn med handicap er en del af løsning

Rådmanden mener, at han »kan godt forsvare at bruge mange flere penge på børn med handicap, og at vi bruger lidt færre penge til at holde dyr i midtbyen.«

Problemet med det er, at mange børn med diverse handicap i dag faktisk bruger Skolemarken, hvor de finder ro, mening og indsigt i nærhed med områdets dyr og byens rekreative liv. Pædagogernes fagforening BUBL påpeger på deres hjemmeside, at dyr og netop »Kaniner kan give børn en blanding af at få en lille smule ansvar og en føling med, at dyr skal passes. Samtidig kan børn med vanskeligheder, for eksempel ADHD eller autisme, opleve en form for ro og stabilitet ved omgang med dyrene.«

Det bekræftes bl.a. af Allan Struck, som har den daglige drift af Skolemarken. Han siger, at »børn, der mistrives i klubben, kan finde tryghed i at have en kanin. Dyr er givtige i forhold til, at et barn, der måske har en diagnose, kan finde ro.« Alt dette bakkes op af international forskning, som viser, at kæledyr kan reducere stress, angst og depression. 

Det er da fritidspædagogisk praksis, vi kan være stolte af – ikke bare som aarhusianere, men som danskere! En praksis, der er værd at fastholde till gavn for alle børn uagtet hvilket formål, det tjener for den enkelte.

Bevarelsen af den pædagogisk-ledede legeplads må være en ’no brainer’ for rådmanden, som burde stå på fundamentet af SF’s egen politik – Ro På! Det haster.

Heldigvis står mange står sammen om at bevare Skolemarken som pædagogisk-ledet legeplads. På kun få dage er det lykkes at samle langt over 1000 underskrifter. Onsdag 22. marts demonstrerede vi vores fælles holdning og gik i samlet flok fra Skolemarken mod rådhuset klokken 15.00.

Bak op og skriv under her: https://www.skrivunder.net/bevar_skolemarken

Avisen har forelagt debatindlægget til rådmanden, og han har svaret med et debatindlæg tilbage. Læs det her:

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.