Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Aarhus Havn snyder på vægten

Der er noget, som Aarhus Havn ikke har fortalt byrådet, mener Metin Lindved Aydin (RV).

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Casper Dalhoff

Borgmesteren har set ind i fremtiden og sat et mål for Aarhus og den grønne omstilling ved at dømme fossile biler ude i midtbyen fra senest 2030.

Det samme fremsyn kunne man også benytte på Aarhus Havn, for her kører dieseldrevne straddle carriers rundt med hundredtusindvis af containere og brænder i omegnen af 1,6 millioner liter diesel af årligt. Det svarer til 4,3 millioner kg CO2. Det er gammeldags og kulsort.

I stedet kunne der investeres i elektriske portalkraner, såkaldte RTG’er, og på ganske kort sigt kunne Aarhus Havn udfase de fossile brændsler og træde ind i en grønnere fremtid. Det ville være godt og fremsynet.

Det har Aarhus Havn ikke fortalt Aarhus Byråd, og der snydes derfor på vægten, når en havneudvidelse italesættes som et behov.

Metin Lindved Aydin (RV)

Men portalkraner har en anden og for aarhusianerne meget vigtig egenskab: De kan nemlig stable containerne højere og tættere, og derved udnytte pladsen på havnen langt bedre. Næsten dobbelt op. Det betyder, at en havneudvidelse i Aarhus kan blive helt overflødig.

Arkitekt Metin Lindved Aydin har siden 2022 været medlem af Aarhus Byråd for Radikale Venstre.

Portalkraner er ikke fremtidsmusik og uprøvet teknologi. Rundt om i verden benyttes de og pladsoptimerer på havne, hvor pladsen er trang og udvidelsesmulighederne få, eller som i Aarhus smertelige og på bekostning af naturen.

Der findes havne ude i verden, som anvender denne og andre teknologier og som håndterer flere containere på meget mindre plads.

Således håndterede Aarhus Havns containerterminal 759.000 TEU’s (20 fods container) i 2022. Til sammenligning håndterede Durban Pier 1 ca. 800.00 TEU på en container yard, der er 1/3 af Aarhus’. MSC Gate i Bremerhaven har et containerareal, som reelt også er mindre end Aarhus Havns, men håndterer med den samme teknologi (straddle carriers) 1.500.000 TEU’s. Noordzee Terminal i Antwerpen har også et mindre område og håndterer med samme teknologi 2.600.000 TEU og altså mere end tre gange så meget som Aarhus Havn. 

Det har Aarhus Havn ikke fortalt Aarhus Byråd, og der snydes derfor på vægten, når en havneudvidelse italesættes som et behov.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.