Åbent brev til Jacob Bundsgaard og Nikolaj Bang: »Vi er efterladt i ingensmandsland«
»Hvor er kommunens fokus på os, der bliver taberne i hele dette spil?«
Vi er et ægtepar, som i snart 37 år har boet i Riisvangen – på (den østlige side af) Bakkevænget i Aarhus Nord.
Vi er dybt bekymrede for udviklingen i vores område, og den tilrettede Helhedsplan for Randersvej gør absolut ikke vores bekymring mindre. Området for helhedsplanen er ganske vist væsentlig reduceret, men nu går grænsen lige gennem Bakkevænget, og som det ser ud nu, bliver os, der bor på den østlige side af Bakkevænget, efterladt i en slags ”ingenmandsland”. De såkaldte ejendomsudviklere/spekulanter er meget interesserede i det område, som er afgrænset af Randersvej, Nordvestpassagen, Bakkevænget (den vestlige side) og Ringvejen/Lokalvejen.
Her kan de bygge højt (hvor højt??) ud mod Randersvej og trappe ned mod Bakkevænget. Det er der penge i, og derfor er de villige til at betale overpris for villaerne i det beskrevne område.
Villaerne på den østlige side af Bakkevænget, den øverste del af Hvedevangen og den tilbageværende øverste del af Nordvestpassagen, vil ikke være interessante for dem, og vi bliver derfor efterladt i det før omtalte ”ingenmandsland” med villaer, som taber værdi og i værste fald bliver usælgelige, med haver som kommer til at ligge i skygge, og så kan vi se ind i en voldsom ændring af hele vores område – en lang byggeperiode med tunge maskiner, masser af støj og efterfølgende mange nye beboere, som kun kan komme ind til området via Bakkevænget, som i forvejen er belastet af trafik.
Så – hvor er kommunens fokus på os, der bliver taberne i hele dette spil??
Vi synes stadig, at helhedsplan er fyldt med modsatrettede betragtninger/intentioner – herunder bl.a.: Det skal være attraktivt at opholde sig ved letbanestoppene, der skal være små grønne områder og ”aktive stueetager” med cafeer og små butikker ud mod Randersvej, men samtidig skal Randersvej fortsat være en væsentlig indfaldsvej med tæt trafik i begge retninger – det giver ikke mening, for hvem synes, at det er attraktivt at opholde sig tæt på voldsom trafik – og deraf følgende støj?
På trods af nærheden til både Randersvej og Ringvejen, er vores område et forholdsvist roligt område, som primært består af villaer med dertil hørende haver/åndehuller.
Beboersammensætningen i området er meget bred – den består af børnefamilier (som kommunen gerne vil fastholde), midaldrende, ældre og gamle. Nogle har boet her i mange år – andre er lige flyttet her til.
Villaerne er typisk velfungerende, velholdte og ofte velrenoverede, og i forhold til bæredygtighed, giver det slet ikke mening af rive disse villaer ned for at bygge nye etageboliger med dertil hørende CO2-udslip.
Planerne skræmmer os, for vi kan jo se, hvad der sker i området ved Stockholmsgade/Kalmargade. Det nyligt opførte byggeri ved Kalmargade kaster skygge langt over mod Reginehøj (så der bliver altså ikke sol til de aktive stueetager og grønne områder), og når vi i helhedsplanen kan se, at krydset Randersvej/Ringvejen skal være ”BYPORT” med mulighed for højere bebyggelse, frygter vi selvfølgelig, at det er slut med sol i det bagvedliggende område – samtidig frygter vi, at der bliver indkig fra det kommende byggeri.
For beboerne her er det jo ikke bare et hus eller en villa – det er vores hjem!!
En anden ting som bekymrer os, er den indflydelse/magt, som ejendomsudviklerne helt åbenlyst har. Det virker som om deres ønsker/penge betyder mere for kommunen/byrådet end de borgere, der betaler skat, og sådan skal det vel ikke være i et demokrati?!?!
Sidste år deltog jeg i et møde i Christianskirken. Mødet handlede netop om byudviklingen i vores område (Katrinebjerg/Christiansbjerg/Riisvangen), og her oplyste den tidligere projektansvarlige fra kommunen, at det igangværende byggeri på La Tour-grunden oprindeligt var planlagt med 3- og 4-værelses lejligheder, som kunne være attraktive for børnefamilier (som kommunen jo gerne vil fastholde), men på en eller anden måde er det lykkedes for bygherren at få ændret byggeriet, så det består af 654 ”mikrolejligheder”!!
Dette til trods for, at der få hundrede meter fra La Tour byggeriet er ved at blive bygget et forholdsvis stort kollegiebyggeri ved den gamle Journalisthøjskole.
Vi deltog i et møde, som Riisvangens Fællesråd havde arrangeret på Skovvangsskolen, den 10. oktober 2022, hvor Borgmester Bundsgaard fortalte om denne ændring af det oprindeligt planlagte byggeri, og det chokerede os, at han ”påstod”, at kommunen ikke havde mulighed for at hindre dette!
For os virker det helt grotesk, at kommunen ikke kan bestemme, at den oprindelige plan (som der er givet tilladelse til) skal følges, for hvis man ser dette i et lidt bredere perspektiv, vil det jo betyde, at alt det planlagte familievenlige byggeri langs Randersvej med et snuptag kan ændres til små lejligheder, som byen er ved at være oversvømmet af – faktisk er der nu så mange ledige studieboliger, at Kollegiekontoret i Aarhus i øjeblikket taler om at omdanne studieboliger til større familievenlige boliger!!
Som almindelig borger i kommunen kommer man næsten til at tænke på ”gangster-metoder” – vi synes, der mangler transparens i byggesagerne – der mangler borgerinddragelse, for vi føler kommunens ”bygge-politik” foregår hen over hovedet på kommunens borgere – og det er trods alt os, der skal leve med politikernes beslutninger.
Den tidligere rådmand for Teknik og Miljø, Steen Stavnsbo (KF), skrev som overskrift i sit indlæg i JP Aarhus den 21. maj 2022: ”Det har ikke været godt nok: Aarhusianerne skal være med til at skabe et bedre Aarhus”.
Det har han fuldstændig ret i, det har ikke været godt nok, og det er gået alt for stærkt.
Vi har derfor med glæde og stor forventning konstateret, at den nye rådmand for Teknik og Miljø, Nikolaj Bang, har taget dette åbenlyse problem alvorligt og oprettet en afdeling for ”Borgerinddragelse” med 12-14 årsværk, hvis arbejde vi håber og forventer bliver til gavn for netop borgerne – ikke mindst for os her i Riisvangen, så vi kan få lov at beholde vores dejlige område.
Indtil videre synes vi ikke, at de tilbagemeldinger, vi får fra Fællesrådets møder med kommunen, giver os grund til optimisme. Det virker absolut ikke, som om kommunen/forvaltningen har intentioner om at inddrage eller lytte til os berørte borgere.
Det er et udtryk for arrogance og magtfuldkommenhed, og det kan kun blive bedre…