Debat: Vores blå natur skal beskyttes for de næste generationer
Vi skal lære af historien og træffe de rigtige beslutninger, så vi undgår at gentage fortidens fejltagelser. For der var engang, hvor man ikke vidste bedre og troede, at naturen kunne tåle alt. Det skabte generationsforureninger - som Cheminovas Høfde 42 i Vestjylland - som i dag stadig er en enorm udgift at rydde op efter og med skader på havmiljø og dyreliv, der vanskeligt kan gøres op i penge.
I dag ved vi bedre, vi ved, hvor skrøbeligt havmiljøet er, og hvilken fantastisk verden vi risikerer at miste, hvis vi ikke passer på det. Rundt om i Danmark kæmper vi for at genoprette skaderne efter generationsforureninger.
Jeg vil ikke være med til at skabe en ny generationsforurening, hvor regningen skal betales af de kommende generationer. Derfor bakker jeg på ingen måder op om klapning i Aarhus Bugten og vil derfor undgå, at historien gentager sig.
Nu vil Aarhus Havn gerne have lov til at udvide deres aktiviteter, en svær beslutning for Aarhus Byråd. Jeg vil gerne gøre klart, at jeg ikke vil indgå i en drøftelse af det, som er et anliggende mellem Aarhus Kommune og Aarhus Havn. Men vandet, havet, bugten er statens og dermed Folketingets ansvar.
Jeg vil ikke være med til at skabe en ny generationsforurening, hvor regningen skal betales af de kommende generationer
Som medlem af Folketingets miljø- og fødevareudvalg, glæder det mig at Miljøstyrelsen har givet afslag på at dumpe overskydende bundfald fra havneudvidelsen ved Fløjstrup. Og jeg vil gerne advare mod, simpelthen at vælge et andet havområde at dumpe affaldet i. Afslaget har heldigvis motiveret havn og kommune til at sætte ansøgning om den planlagte dumpning fra millioner af tons hav- og havbund på pause.
Det syntes jeg, er en meget glædelig udvikling, for den reducerede mængde gør det også lettere at behandle bundfaldet forsvarligt - som forurenet affald. Det smider man ikke bare i havet og håber, at det ikke gør skade.
Det gjorde man i gamle dage, og det kom der steder som Høfde 42 ud af. Vi må og skal være blevet klogere, ja vækst og arbejdspladser er vigtige, men det er vores natur-værdier sandelig også. Derfor er min klare holdning, at hvis man vælger at udvide Aarhus Havn, så skal affaldet håndteres ansvarligt. Og klapning er ikke en del af det.
Den blå natur og vandets verden er vigtig for mig, for Socialdemokratiet og lad mig derfor afslutte mit indlæg med miljøminister Magnus Heunickes ord som nytiltrådt minister; »Naturen er i krise og har brug for akut førstehjælp.«
Det har han ret i, det er et ansvar, vi må løfte i fællesskab.