Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Stor hjemløshed er pinligt for Aarhus

Først og fremmest er der brug for flere billige boliger, lyder det fra SF i Aarhus.

Artiklens øverste billede
En bolig til en hjemløs skal ifølge SF i Aarhus suppleres med noget af alt det, civilsamfundet og foreninger kan. Arkivfoto: Gorm Branderup

Danmark er alt for rigt et land og Aarhus alt for rig en by, til at vi kan være bekendt at have så mange hjemløse. Mere end 500 aarhusianere er hjemløse og det er ganske enkelt pinligt for Aarhus. Det er skidt for den enkelte, der lever et liv hvor misbrug, utryghed. høj dødelighed og sygdomme ofte er en livsledsager. Men der er også skidt for os alle sammen, fordi det gør noget ved sammenhængskraften, trygheden og oplevelsen af Aarhus som et rart og godt sted at bo. 

Heldigvis går det den rigtige vej, og vi har endelig fået knækket kurven og reduceret antallet af hjemløse i Aarhus. Men der er lang vej endnu, før vi er i mål med at være en by og kommune uden hjemløshed. Det kræver en række tiltag. Først og fremmest er der brug for flere billige boliger, og der brug for en række andre måder at kunne bo på, end i helt almindelige private eller almene boliger. Bofællesskaber, selvbygprojekter, generationsboliger og mange andre former for måder at bo på, hvor ensomheden kan holdes væk, er helt nødvendige supplementer til den kommunale hovedstrategi ”housing first”, som især handler om at finde boliger.

Men det er ikke nok med en bolig for alle, boligen skal blive et hjem, og så kræver det ofte også støtte til den enkelte der er på vej ud af hjemløshed. Uden tilstrækkelig støtte bliver det alt for ofte en kort fornøjelse med boligen og det ender alt for ofte med en opsigelse. Derfor er det helt nødvendigt, at tildelingen af boliger suppleres med noget af alt det som civilsamfundet, naboer, uddannelser, virksomheder og foreninger kan, medmenneskelige relationer, omsorg og venskab. Men ofte vil der også – i det mindste i en periode – være brug for hjælp fra en professionel medarbejder, der kommer på besøg og hjælper med at rudekuverter, deadlines, misbrug og tvangstanker ikke overtager hverdagen. Uden bliver boligen aldrig til et hjem. Eller sagt med andre ord skal Aarhus Kommune i endnu højere grad både samskabe og støtte det i forvejen mangfoldige private- forenings- og frivilligliv der er på hjemløseområdet og opprioritere bostøtteindsatsen.

Hjemløshed er sjældent det eneste problem hjemløse aarhusianere kæmper med. Det er også helt afgørende at holde fast i, at misbrug og psykisk sygdom ofte er en del af årsagerne, og derfor er det helt nødvendigt, at holde fast i at udbygge både kommunens egen socialpsykiatri og udvide samarbejdet med behandlingspsykiatrien, men også holde fast i en misbrugsbehandling der kan rumme mange forskellige slags mennesker og livssituationer. Derudover er det helt afgørende at holde fast i forebyggelsesdagsordenen. Vi er bekymrede over at så stor en andel af børn der har været anbragt ender i hjemløshed. Kun 3 ud af 10 udsatte børn består i dag folkeskolens afgangsprøve i 9. klasse. Det gælder for 9 ud af 10 af deres ikke-udsatte kammerater. Derfor har vi i Aarhus bl.a. indgået et samarbejde med Lær for Livet der er et langsigtet læringsprogram med mentorer og camps, der skal styrke anbragte og udsatte børns læring og livsduelighed over en lang årrække. Lær for Livet skal bidrage til, at anbragte og udsatte børn og unge styrker deres faglighed og personlige kompetencer, får øget lyst til læring og opnår bedre trivsel. Men det kan næppe stå alene og derfor er det helt afgørende at holde fokus på både tidlig forebyggelse og kvalitet i anbringelserne.

Hjemløsekurven skal fortsætte med at falde og mange flere skal opleve at kunne omdanne deres bolig til et hjem. Det kræver at vi involverer de hjemløse i løsningerne og har en meget bred vifte og mangfoldighed i både indsatser, tilbud, hjælp og støtte som kommunen har i samarbejde med civilsamfundet.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.