Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Forældre raser mod kostordning: »Vi har oplevet, at cateren har sendt muggent rugbrød«

Forældre føler sig provokerede over, at rådmanden for nylig opfordrede aarhusianske forældre til at stemme ja til kostordningen, som lige nu er på valg.

Artiklens øverste billede
For nylig opfordrede rådmand Thomas Medom fornylig forældre til at stemme ja til kostordningen i daginstitutioner. Det er dog ikke alle, som deler rådmandens begejstring. Arkivfoto: Uffe Frandsen

Når Thomas Medom den 28. november her i avisen opfordrer alle forældre i Aarhus Kommune til at stemme ja i det nuværende valg om kostordninger i dagtilbuddene, bliver vi som forældre til børn i en daginstitution, der de seneste halvandet år har haft kostordning, provokerede.

Hånden på hjertet så drømmer de fleste forældre om at slippe for madpakkeræset, og at ens børn kan indgå i et pædagogisk fællesskab omkring maden og få nogle andre kulinariske oplevelser, end de ellers får. Vi har bare meget svært ved at genkende det billede af kostordningen i vores børns hverdag, som Medom tegner, når han ytrer: »God, grøn og sund mad er ikke bare vigtigt for børnenes helbred, trivsel og mulighed for at udvikle sig, det er også noget, de er fælles om. At sidde sammen omkring bordet og dele maden med hinanden. Måltidet er en pædagogisk aktivitet i sig selv, og noget børnene får rigtig meget ud af.«

Vi har oplevet, at cateren har sendt muggent rugbrød, vi har oplevet, de har sendt frossen rugbrød, de sender bønnespirer til vuggestuebørn, som ikke må få bønnespirer pga. jordbakterier, de sender kødpålæg, som vuggestuebørn ikke kan tygge, og at udvalget af pålæg generelt ikke er varieret, spændende eller grønt.

Der kan sagtens være daginstitutioner i Aarhus, som oplever, at deres kostordning er god, grøn og sund. Vi er bare ikke én af dem. Vi oplever tværtimod, at vores kostordning er det modsatte. Vi har oplevet, at cateren har sendt muggent rugbrød, vi har oplevet, de har sendt frossen rugbrød, de sender bønnespirer til vuggestuebørn, som ikke må få bønnespirer pga. jordbakterier, de sender kødpålæg, som vuggestuebørn ikke kan tygge, og at udvalget af pålæg generelt ikke er varieret, spændende eller grønt. Når vi så samtidig som forældre bliver præsenteret for en prisstigning på 17,7 pct. fra i år til næste år, samtidig med at kravene til økologi falder fra 80 pct. til 60 pct., bliver vi direkte harme. Især når vi tager i betragtning, at kravet om økologi ikke dækker hverken pålæg eller brød, men kun frugt og grønt.

Vi undrer os samtidig over, at rådmanden må give udtryk for sin holdning til, hvad forældrene skal stemme, når vi har fået opfattelsen af, at forældreråd, pædagogiske ledere og pædagogiske medarbejdere i de enkelte daginstitutioner ikke må dele deres mening. Hvis dette stemmer, så synes vi, det er bekymrende, at rådmanden må udtale sig.

Som forældre kan vi kun være tilhængere af idealet om, at alle børn skal have adgang til et godt, grønt og sundt frokostmåltid, der kan samle dem omkring en pædagogisk aktivitet. Det er bare ikke den virkelighed, der udspiller sig i alle daginstitutioner med kostordninger lige nu. Og før Thomas Medom kan garantere, at alle daginstitutioner får adgang til dette, hvis de stemmer ja til en kostordning, synes vi ikke, han kan tillade sig at opfordre forældre til at stemme ja til noget, de i sidste ende ikke ved, hvad er. For det er nemlig også sagen: vi som forældre ved ikke, hvad vi stemmer om. Først efter et evt. ja ved afstemningen ryger kostordningen nemlig i udbud, hvor caterer kan byde ind på opgaven. Vi stemmer altså i blinde, hvor hverken den enkelte daginstitution eller vi som forældre har nogen indflydelse på valg af caterer eller på kvaliteten af kostordningen.

Vi som forældre til børn i en daginstitution, der de sidste halvandet år har været en del af kostordningen, opfordrer derfor alle forældre til at stemme nej!

Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge, er blevet foreholdt læserbrevet, som han ønsker at svare på. Læs det her.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.