Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Hasle Bibliotek – en åben dør bliver lukket 

»Hasle Bibliotek har været hele årsagen til min og min families succesfulde integration og til hele den bane, mit liv har taget.«

Artiklens øverste billede
Younes Deaibes har mange gode minder fra Hasle Bibliotek (indsat foto).

Hasle Bibliotek er ikke blot en samling af en masse bøger til folk med lånerkort. Det er en institution, man kan træde ind i, hvor man kan engagere sig i kreative projekter, faglige opgaver, eller blot et sted alle kan gå ind og få en varm kop kaffe på en kold vinterdag, uanset hvem du er.

Her behøver man ikke at låne med hjem, her er der plads til, at du bliver på stedet og fordyber dig. Der hersker en helt speciel stemning på Hasle Bibliotek, som er velkomment, og som har budt mig og min egen familie indenfor, ikke kun i sine lokaler, men ind i det samfund, som vi gerne har ville integreres i.

I 2009, da jeg var 10 år gammel, flyttede mine forældre og jeg fra Gellerupparken til Trillegården. Jeg havde ikke de store forventninger til, at livet skulle være meget anderledes, end det vi havde været vant til i det problematiske område omkring Gellerupparken, den dag vi kørte det sidste flyttelæs ind på parkeringspladsen ved Trillegårdsvej.

Mine forældre virkede dog optimistiske, og det smittede heldigvis af. Det var stadigt en smule tøvende, at jeg alene bevægede mig ud for at udforske lokalområdet i det berygtede Herredsvang, imens min far og mor flyttede de sidste kasser op i vores nye hjem.

Som et midtpunkt for dette område stod Hasle Bibliotek, som har vist sig at være en skæbnebestemt bygning for mig, min familie og for mange venner, som jeg har fundet igennem dette samlingspunkt. Jeg trådte indenfor på biblioteket og kunne med det samme mærke, at det var et sted, jeg godt kunne lide at være. Her arbejdede hjertevarme frivillige, som hurtigt etablerede en tryghed i mig, en nysgerrighed og en lyst til at opholde mig på biblioteket.

I forbindelse med flytningen var jeg startet på en ny skole, og jeg havde ikke nogle venner i begyndelsen. Hasle Bibliotek blev til mit trygge sted at tage hen efter skole. Her var altid en voksen, jeg kunne tale med om løst og fast. Jeg blev introduceret til bøger, der blev etableringen til hele min interesse for entreprenørskab.

Det var her, jeg tog hen og lavede mine lektier, og her hvor jeg lånte en computer, den dag jeg skulle til terminsprøve, og hvor jeg skrev min første ansøgning til mit allerførste job. Over 30 unge inklusiv mig selv fik nøgler til biblioteket udenfor de faste åbningstider, så den glæde, vi havde for biblioteket, også kunne strække efter lukketid og i weekenderne. Vi brugte det flittigt til skoleopgaver, og det var en anerkendende faktor at blive vist en tillid for stedet.

Hasle Bibliotek er et uundværligt værested i et område, der ikke har mange tilbud, og som fungerer som en pulsåre for den lokale integration.

Hasle Bibliotek blev fundamentet for mit sociale liv, og stedet hvor jeg mødte andre jævnaldrende, blandt andre de andre medlemmer fra rapgruppen TMT. Vi mødtes minimum to gange om ugen for at skrive rap-tekster. Det trak os ud og væk fra at støve rundt i kvarteret uden formål og uden ting at give os til. TMT havde ikke set dagens lys, hvis ikke det havde været for de tilbud, som Hasle Bibliotek havde til unge rodløse, til at mødes og udfolde os kreativt i fællesskab.

Jeg kender til adskillige aarhusianske kunstnere, hvis talent har spiret for første gang inden for murene af Hasle Bibliotek. Og det har ikke kun været unge, der har haft glæde af Hasle Bibliotek. Min familie har benyttet bibliotekets faciliteter, og den støtte, der har været på stedet, blandt andet til at få styr på vigtige papirer fra det offentlige, som kan være svære at dechifrere, specielt når dansk ikke er dit modersmål. De har fået hjælp til at skrive gode jobansøgninger og har fundet vejen til det danske arbejdsmarkedet fra Hasle Biblioteks computere og med hjælp fra personalet. Vi har følt os imødekommet, velkomne, hjulpet og sendt trygt afsted ud i et samfund, som tidligere har føltes lukket for os.

Aarhus Kommune har nu i et spareforslag foreslået en lukning af Hasle Bibliotek. Jeg vil på det kraftigste appellere til, at dette ikke sker. Hasle Bibliotek er et uundværligt værested i et område, der ikke har mange tilbud, og som fungerer som en pulsåre for den lokale integration.

En institution, der rummer unge og fastholder dem i sunde interesser. Et sted for voksne, der mangler en tryg og kyndig introduktion til procedurer i det danske samfund og til et lokalt netværk. Det fungerer som et helle, hvis man ikke ved, hvor man skal gå hen efter skole i en bydel, der ikke emmer af konstruktive tiltag.

Hasle Bibliotek har været hele årsagen til min og min families succesfulde integration og til hele den bane, mit liv har taget. Jeg havde kort sagt ikke været dér, hvor jeg er i dag, hvis Hasle Bibliotek ikke havde åbnet sin dør for mig og min familie. Den dør skal holdes åben.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.