Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

De unges høje idealer

Artiklens øverste billede
Lene Kofod, sognepræst i Frederikskirken.

Det har alle dage været svært at være ung. Ja, faktisk er det svært at være menneske. Ingen har lovet os, at alt i livet skal gå som en leg. Som om den leg i så fald ville være lykken. Det er ikke givet.

I ungdommen er det særligt skrøbeligt, fordi erfaringerne mangler. Med en vis portion år i bagagen har vi voksne lært - nogle gange på den hårde måde -, at ikke alt i livet bliver ideelt. Vi har erkendt, at vores bedrifter til tider er utilstrækkelige, ligesom vi undervejs skuffer både andre og os selv. Vi lærer at leve med det. Hvad ellers? På sin vis kan man sige, at livets skole handler mindre om, hvordan det ideelle opnås og mere om, hvordan vi lever med utilstrækkeligheden – vores egen og andres.

Som ung skal de første streger trækkes på et tomt lærred. Hvordan skabes det ideelle billede? Maler vi os selv helt ud til kanterne, eller bliver der plads til andre? Hvad skal billedet indeholde udover mig selv? Hvilket fundament og fællesskab er under og omkring mig?

Tænk hvis vi lærte børn og unge, at det er tilstrækkeligt at være almindelige, dødelige mennesker.

Mange unge har nu til dags vældig høje idealer. Livet begynder ikke længere med et fast defineret fællesskab; egn, by, tro, livsstil, erhverv m.v. Et sådant kunne man vokse ud af, gøre oprør mod, og måske senere vende tilbage til. I dag begynder det i højere grad med individet selv og med en antydning af, at man kan alt. At det perfekte ideal kan og skal opnås. Mindre kan ikke gøre det.

De unge skal selv male konturerne af deres identitet op. Hvilke fællesskaber føler man for? Hvilke værdier kan man se sig selv i? Man skal selv afgøre sin tro, når man føler sig klar til det (hvornår gør nogen nogensinde det?). De fleste brikker i den unges identitet er op til dem selv.

De unge skal være unikke, men ikke skille sig ud. De skal være sociale, men værdsætte deres eget selskab. De skal kunne stå ved sig selv, og uden at være afhængige af de sociale medier. De skal være taknemmelige, for de lever i verdens bedste land med stor frihed og uendelige muligheder. De skal også redde kloden og klimaet men uden at blive deprimerede og angste over det. Først og fremmest skal de være den bedste udgave af sig selv og helst hæve sig over det gennemsnitlige. Individ først og dernæst fællesskab. Og godt er ikke godt nok, hvis det kan blive bedre.

Måske skulle vi voksne være lidt tydeligere undervejs, tage ansvaret på os og ikke bare overlade alt til børnene og de unge selv, - med spørgsmålet om hvad de selv synes om alting. Måske kunne et fællesskab, der er givet på forhånd, et sted at høre hjemme, give dem noget at stå imod med, når der kommer bump på vejen? De kan altid vende det sted ryggen, gøre oprør, præcis som det er meningen med ungdommen, men så er der faktisk noget at gøre oprør imod. De skal gøre det selv, på eget initiativ og i egen ret. De voksne skal ikke gøre det for dem.

Intet menneske er givet al magt i himlen og på jorden, heller ikke over egen eksistens. Intet menneske er selv meningen med det hele. Verden var her allerede, med fællesskab og gensidig afhængighed. Så kom mennesket og fik lov at høre hjemme i verden. Dog uden et løfte om at alting nok skal gå som en leg.

Tænk hvis vi lærte børn og unge, at det er tilstrækkeligt at være almindelige, dødelige mennesker. At et ideal er noget, man stræber efter, spejler sig i og sigter efter. Men ikke noget man er forpligtet på absolut at opnå. Mindre kan gøre det og gøre det godt nok!

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.