Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Indkapsler dette ordvalg borgmesterpartiets holdning til borgerinddragelse?

Artiklens øverste billede

Formuleringen ved byrådsmødet i begyndelsen af juni indkapsler måske meget godt Socialdemokratiets tilgang til borgerinddragelse. 1. viceborgmester Anette Poulsen var standin for Bundsgaaard, der sad i umulige forhandlinger om kommunernes økonomi hos Wammen i Finansministeriet.

»Borgere vil gerne inddrages,« konstaterede Poulsen. Hun kunne også have sagt, at politikerne gerne vil inddrage borgerne, men det ville muligvis ikke være i tråd med partiets linje. For selv om valgets tale var et råb fra vælgerne om i højere grad at blive involveret og hørt, og selv om socialdemokratiets nye lokale formand, Peter Nørskov, erkender, at det kom bag på partiet, famler S stadig.

I debatten om havneudvidelsen ville Venstre og SF med et forslag om borgersamlinger inddrage aarhusianerne endnu mere, end hvad De Konservative og S havde forestillet sig. De samme partier - byens to største - kom siden og ganske opsigtsvækkende i mindretal på et forslag om inddragelse og gennemsigtighed i kommende byggesager. Og ved byrådsmødet den 8. juni kom S først i 11. time med i en aftale om, at aarhusianerne skal kunne stille forslag til behandling i byrådet. Det var i den forbindelse, viceborgmesterens formulering kunne tolkes som partiets tilgang.

Man kan være i tvivl om, hvorvidt lokale borgerforslag er den rette vej at gå for at sikre bedre inddragelse i Aarhus. Andre kommuner har forsøgt, og af 48 forslag er kun to blevet vedtaget af et byråd. Politikerne siger altså i vid udstrækning nej, hvis de bliver tvunget til at forholde sig til en sag, der ikke er ”deres egen”.

Selv om vi heldigvis lever i et repræsentativt demokrati kan borgerinddragelse, hvis den er reel, styrke demokratiet, skabe mere effektive løsninger, punktere konflikter og berige kommunen og dens politikere med bedre idéer. Borgerinddragelse som halvhjertet indsats kan føre til pseudoindflydelse, der i sidste ende undergraver tilliden til kommunen og de folkevalgte. Måske var det derfor S også i dette tilfælde var forbeholden. Partiet gik kun med i aftalen om borgerforslag, fordi man i sidste øjeblik fik indført en toårig forsøgsperiode. Således savner vi stadig et svar på, hvad partiet så reelt og fuldgyldigt vil gøre for at skabe bedre inddragelse.

Socialdemokratiets tilsyneladende vage tilgang til borgerinddragelse efterlader indtrykket af et borgmesterbærende parti, der efter valglussingen endnu er groggy og forsøger at fremtvinge en bare nogenlunde overbevisende attitude om, at der er en retning. Den nyvalgte, lokale formand for Socialdemokratiet har sagt, at hverken S-kandidater eller vælgere skal være i tvivl om, hvor Socialdemokratiet står. Men hvor vil det hen?
Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.