Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Northside-kaos kræver handling med kød på

Artiklens øverste billede
Foto: Liv Kastrup

»Lad den vandre, over mark, over eng, over land,« sang The Minds of 99 i afslutningsnummeret ”En stemme” til den sidste koncert på Northside lørdag nat. Det gjorde publikum så i det omfang, de overhovedet kunne bevæge sig. Da koncerten var ovre, ville omkring 30.000 festivalgæster hjem, og presset for at komme væk fra Eskelunden var ifølge øjenvidner så voldsomt, at der opstod propper og flaskehalse i et omfang, så folk blev utrygge i, hvad der kunne have endt i en tragisk situation.

Udgangen stoppede til, der var ikke plads til de mange mennesker på stien langs Åhavevej og et utålmodigt pres skubbede på bagfra. Hegn til Åhavevej blev væltet, og politiet måtte rykke ud for at spærre den store vej med direkte forbindelse til motorvejen. Nye flaskehalse opstod, og vejen væk via Brabrandstien var efter sigende også en presset oplevelse. På Facebook hyldes de gæster, der tog initiativ til at vælte hegnet for at skabe plads til titusindvis af pressede og utålmodige mennesker bag afspærringen. Det er på det oplyste svært at bedømme, hvem der helte og skurke i denne sag, der efter øjenvidners beretning kunne have endt tragisk.

Selskabet bag Northside, Down The Drain, beklager til Stiften, hvis nogle af gæsterne har følt sig utrygge og mener øjensynligt, at publikum i et vist omfang selv bærer ansvar for situationen. Det er en kommunikationsmæssig tyndslidt strategi at beklage andres følelser frem for selv at erkende, at noget tilsyneladende fejler. Hvis folk føler sig utrygge, er de utrygge, og dertil er der altid en grund. Down The Drain efterlader i det hele taget indtrykket af en arrangør, der ved bedst: publikum må ikke spise kød, og publikum opfører sig ikke, som publikum skal. En farlig vej for et foretagende, der i høj grad skal leve af velvilje, loyalitet og lokal opbakning.

Alle involverede parter med et gran af ansvar, herunder arrangør, kommunen og andre myndigheder, skal nu evaluere situationen og dermed sig selv. Man må håbe, at man går til opgaven med en flig af selverkendelse. Det socialdemokratiske byrådsmedlem Jesper Kjeldsen understreger, at kommunen skal være sit ansvar bevidst, og har stillet en række spørgsmål til Teknik og Miljø for at belyse sikkerheden omkring kommunens nye koncertplads. Hvem har planlagt og godkendt sikkerheden? Blev planerne overholdt? Hvem tog beslutninger om hvad, eller undlod at handle? Alle skuffer over tid.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.