Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Millioner til Aarhus Airport er helt sort, når velfærden lider

Artiklens øverste billede
Foto: Ernst van Norde
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Der er dobbelt op på kulsort samvittighed, når flere partier i Aarhus Byråd vil smide 180 mio. skattekroner i Aarhus Lufthavns slunkne kasse. Først og fremmest skal Aarhus Kommune ikke fremme klima-skadelige flyrejser til feriesteder. Dernæst bør det give kulsort samvittighed at poste penge i dette, samtidig med at velfærden i Aarhus i allerhøjeste grad mangler penge. 

Byrådet skulle onsdag den 25. maj tage stilling til, om der fortsat skal ske en videreudvikling af Aarhus Airport. Men det afgørende spørgsmål er: Skal Aarhus Kommune virkelig fremme flere flyrejser til fritids- og feriedestinationer, som lufthavnen vil servicere? 

Klima- og Bæredygtighedsudvalget har netop fået et oplæg fra Concito, som påpeger, at vi som samfund nu er dér, hvor vi må prioritere mellem nye klimarelaterede projekter eller traditionelle udviklingsprojekter, herunder udvidelse af lufthavne. Vi har et begrænset CO2-budget – og udvikling af lufthavnen er en pind til ligkisten for et CO2-neutralt Aarhus i 2030. 

Det bidrager heller ikke til det nationale mål om 70% reduktion i 2030. Alt dette peger entydigt på, at vi skal begrænse flytrafikken. Ja, det er tvingende nødvendigt, så vi ikke bidrager med en kulsort investering til skade for klimaet.

Ligeledes bør det give kulsort samvittighed, når velfærden samtidig på alle områder mangler penge. En investering i flytrafikken er helt sort, når velfærden lider.

Rekruttering og fastholdelse hænger sammen med denne udfordring. For arbejder man et sted, hvor man ikke kan levere den kvalitet, man er uddannet til, presser det arbejdsmiljøet. Medarbejdernes arbejdsvilkår handler om kvalitet. Man får moralsk stress, når man ved, at det kunne være anderledes, hvis der var tid og ressourcer til at levere en højere kvalitet.

Når børnene mistrives, når ældre ikke kan komme op af sengen, og når personer med handicap bliver udadreagerende, så er det fordi der mangler faguddannet personale og relevante tilbud

Når børnene mistrives, når ældre ikke kan komme op af sengen, og når personer med handicap bliver udadreagerende, så er det fordi der mangler faguddannet personale og relevante tilbud. Det er meget tydeligt, at der er behov for flere midler til bl.a. bostederne samt special- og ældreområdet – og ikke færre midler.

Retssikkerheden og arbejdsmiljøet er desuden under pres. Forråelsen kommer ikke ud af det blå, men af politiske beslutninger som legitimerer den manglende prioritering. Der skal investeringer og rettidig indsats til, hvis vi bekymrer os om vores børn, ældre og udsatte og sårbare borgere.

Enhedslisten vil kraftigt opfordre hele byrådet til at påtage sig opgaven med at tilvejebringe den nødvendige økonomi til velfærdsområdet. Det er ikke de svageste borgere i Aarhus, der igen skal betale regningen. Noget må gøres og Enhedslisten viser gerne ansvarlighed.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.