Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Trinitatis-tiden i kirken

Artiklens øverste billede
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Kirken bærer mange fremmedartede ord med sig fra en fjern fortid. Trinitatis er et af dem.

Det er navnet på den periode i kirkeåret, vi netop nu går ind i. Tiden fra Pinse til Advent – sommer og efterår i kirken.

Jul, påske og pinse, det er de højtider, vi forbinder med årets gang. Så kommer Trinitatistiden: ’Det festløse Halvår’ kalder vi det, og det lyder umiddelbart trist. Men Trinitatistidens farve er grøn, sommergrøn, vækstgrøn, frodiggrøn. Og trist? Nej, frodigt.

Vi kan åbne os mere for den mening og betydning, der ligger i kristendommens budskab i alle dets mange facetter. Vore egne valg, vore erfaringer, tanker og følelser tager sig måske anderledes ud, når vi ser dem i det lys, troen kaster over dem. 

Nu handler det om hverdagslivet, om at få hverdagene til at hente næring fra højtidernes overskud.

Trinitatistiden handler om dit og mit liv – det handler om at tro, om at vokse og blomstre. Og derfor prædikes der sommer og høst over evangelietekster, der spejler hverdagen i højtidernes spejl.

Det handler om bekymring og tillid. Sygdom og helbredelse. Dømmesyge og tolerance. Vrede og forsoning. Næstekærlighed og etik. Tro og tvivl. Skyld og tilgivelse. Rigdom og fattigdom. Fortvivlelse og håb.

Naturens grønne vækstfarve hører Trinitatistiden til. Til den hører også glæden over livet, som vi oplever det i naturen, det håb, det giver os at se, at hver kold vinter afløses af forår, sommervarme og frodighed.

Kan tro vokse? Måske! Den kan i hvert fald ændre sig. Vi kan åbne os mere for den mening og betydning, der ligger i kristendommens budskab i alle dets mange facetter. Vore egne valg, vore erfaringer, tanker og følelser tager sig måske anderledes ud, når vi ser dem i det lys, troen kaster over dem.

Derfor oplever mange vel, at troen gør livet større, mere rummeligt og uddyber det personlige liv. Det er Trinitatistidens grønne særkende. Menneskelivets og kirkens frodige hverdag. Det lange træk uden højtider, men for de fleste af os med mulighed for ferieperioder sommer og efterår.

Tidspunkter hvor vi kan reflektere og leve og trives på en anden måde, end hvor travle hverdage afløses af højtidernes undertiden hektiske fest.

Glædelig Trinitatistid.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.