Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Byens dronning

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Når Dronning Margrethe fredag kl. 10 kommer sejlende til Aarhus, møder hun en del af byen, som majestæten vist ikke er så pjattet med. Dronningen har tidligere udtalt, at Dokk1 og lagkagekonstruktionen Navitas med deres vandrette linjer ved havnefronten bryder med bl.a. domkirkens himmelvendte tårne.

Dronningen har sine meninger om byen. Det kom også til udtryk, da Aros i 2017 lod den tyske kunstner Katharina Grosse sprøjtemale et stykke af Mindeparken. Dronningen gjorde det klart, at det ikke var »den mest fikse løsning«, hun havde hørt om. Siden blev der ryddet op i både Mindeparken og på Aros. Derimod er Hendes Kongelige Højhed efter sigende stærkt begejstret for både Moesgaard Museum og Den Gamle By, som hun kan finde på at aflægge ”private” besøg, når hun er i Aarhus.

Udstillingen afspejler dermed også en by, en tid og såmænd også en mode i forandring.

Vi ynder at fremhæve dronningens særlige tilknytning til byen. Majestæten kender sit land, men at hun måske især færdes hjemmevant i Aarhus, er der ingen tvivl om. Især ikke, når man har besøgt den store fotoudstilling, som torsdag åbner på Store Torv, og som Jyllands-Posten, Den Gamle By og Aarhus City Forening står bag.

Her vises masser af pressefotos fra Jyllands-Postens og Den Gamle Bys arkiver. Udstillingen viser det Aarhus, som dronning Margrethe har oplevet fra 1960 til i dag. Vi kommer blandt andet med indenfor på Marselisborg Slot og følger i dronningens fodspor rundt i byen. Udstillingen afspejler dermed også en by, en tid og såmænd også en mode i forandring.

Dronningen har været i Aarhus et utal af gange. Som barn, som studerende, som regent, som ægtefælle og som mor. Der er private ferier og officielle begivenheder. Når hun i denne uge ankommer med Kongeskibet Dannebrog, er det dog første gang, at det sker som en del af regentens sommertogt. Dertil skylder byen en fejring af 50-års-regeringsjubilæet, så der er lagt op til et festligt og tætpakket besøg.

Et utal af aktører har lagt et stort arbejde i at sammensætte et mangfoldigt program, der viser Aarhus fra mange sider; Generationernes Hus, Gellerup, de frivillige ReThinkers, der får så meget i byen til at lykkedes, byens handelsliv og ikke mindst udsigten fra toppen af Lighthouse er blot noget af det, regenten vil kunne snuse til. Dronningen er omdrejningspunktet, men forhåbentlig bliver det et par dage, hvor aarhusianerne også fejrer sig selv og den by, vi hver især, i stort og småt er med til at skabe.

Selv om dronningen færdes hjemmevant i Aarhus, så bliver et storstilet besøg som det kommende, netop ekstra festligt, når vi også har haft alle de ”små” visitter. Velkommen til Smilets By.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.