Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Flere skoler i Aarhus skal have bedre indeklima

Ny, moderne indretning, der sikrer et godt indeklima, koster mange penge. Men det er nødvendigt, lyder det fra SF og De Radikale i Aarhus.

Artiklens øverste billede
I en række skoler i Aarhus er hyppig udluftning ikke nok til at skabe et ordentligt indeklima for elever og ansatte, lyder det i debatindlæg. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard/Polfoto

Et godt indeklima har stor betydning for elevernes læring og trivsel i folkeskolen. Det handler blandt andet om temperatur, luftkvalitet, lysforhold og akustik.

På for mange skoler i Aarhus Kommune samles eleverne hver dag i varme eller kolde lokaler, hvor luften er tung, lyset er dårligt eller lyden runger. Det giver hovedpine, træthed og massivt koncentrationsbesvær. Det er et problem, fordi elever, lærere og pædagoger opholder sig ikke på skolen for sjov. De er der for at undervise, lære og udvikle sig – og de skal have det godt samtidig. Vi skal og kan gøre mere for at skabe et godt indeklima på skolerne i Aarhus Kommune.

Vi kan komme et stykke af vejen ved at lærere og pædagoger har viden om, hvordan de i hverdagen kan udnytte skolernes indretning og teknologi til at skabe det bedst mulige indeklima. Det gør vi allerede, blandt andet ved at uddanne lokale indeklima-ambassadører.

Men det er ikke nok – slet ikke på lang sigt. Nogle skoler i Aarhus Kommune er gamle. For gamle til, at hyppig udluftning rækker, hvis vi skal skabe et tilfredsstillende indeklima for elever og ansatte. Her er der behov for ombygninger. Ny, moderne indretning, som sikrer et godt indeklima og danner rammerne for et godt pædagogisk læringsmiljø.

Det koster penge. 1,9 milliarder ifølge den indeklimastrategi byrådet vedtog sidste år. I budgetperioden for 2020-2024 er der afsat 400 millioner, men der er behov for, at forbedring af indeklimaet på kommunens skoler også prioriteres i de kommende budgetperioder. Vi skal også være nysgerrige og udforske de nye teknologier der kan være med til at forbedre indeklima der hvor det giver mening.

Heldigvis er vi allerede godt i gang. I sidste uge besluttede byrådet, at Skovvangskolen skal ud- og ombygges for knap 120 millioner kroner. Så skolen kan åbne dørene for flere elever i nye faglokaler og med moderne toiletfaciliteter, men også så indeklimaet forbedres markant. Skovvangskolen er bygget i 1937 og er en af de skoler i Aarhus Kommune, som trænger mest til indeklimaforbedringer.

Det er en smuk skole, men den bærer præg af at være tegnet og bygget i en tid, hvor man tænkte mere på æstetik end indeklima og pædagogiske læringsmiljøer. Med små og i overvejende grad sydvendte undervisningslokaler med store vinduer og dårlig akustik. Vi forventer, at første spadestik kan tages til efteråret næste år, og at de nye faciliteter står klar i marts 2026. Ud- og ombygningerne sker naturligvis med respekt for den gamle skoles arkitektur og kendetegn.

Desværre er Skovvangskolen ikke den eneste skole i Aarhus Kommune, der trænger til en overhaling. Flere skoler i kommunen er smukke, men gamle og har behov for at blive moderniseret. Så indretningen af undervisningslokaler og fællesområder understøtter pædagogik og undervisning, og så indeklimaet ikke giver elever og ansatte ondt i hovedet og koncentrationsbesvær.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.