Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Du skal bare være dig selv

Artiklens øverste billede

De færreste af os er natur-mennesker, men jeg tror, de fleste af os har stået ved en kilde eller et vandløb klar og ren. Måske en forårsdag ved Giber å, hvor smeltevandet skal finde sin vej eller ved Dronning Dagmars kilde i Præsteskoven ved Hinnerup.

Man kan bruge vandet som metafor for et menneskes sjæl.

H. C. Andersen skriver et sted: Jeg er som et vand, alting spejler sig i mig, HCA bruger det som et billede på sit følsomme digtersind. Han er selv i bevægelse, og alt spejles i hans sjæl, men sandheden er også, at han selv spejler alting.

Der er ingen bund i et menneske. Takket være vores evige forholden os til os selv og vores konstante spejlinger er vi aldrig og bliver vi aldrig os selv.

Vi får hele tiden at vide, at vi skal være os selv, men det er min påstand, at vi mennesker ikke ved, hvem vi er. Og i takt med at vi lærer os selv at kende, så kan vi ikke lide det, vi erfarer, men vi slipper ikke for at forholde os til os selv og vores omverden som HCA.

Der var meget, han var flov over ved sig selv, så han gemte sig ofte i sine ord og ikke engang hans dagbog fik sandheden, for spørgsmålet er, om nogen af os kender den om os selv.

Vi vil ikke være os selv, jo mere vi lærer os selv at kende, jo mere ønsker vi at unddrage os den indsigt. Vi smider folk ud i ødemarken i 60 dage, filmer det, sender det i fjernsynet, fordi vi gerne vil følge deres proces henimod noget nøgent, noget rent menneskeligt, vi vil gerne se mennesket, når alt er skrællet af, forfængeligheden, stoltheden, hovmodet.

Vi vil gerne se dem blive sig selv. Men det kan hverken vildmarks-mennesket, eller vi der indimellem går til en tur langs en å.

Der er ingen bund i et menneske. Takket være vores evige forholden os til os selv og vores konstante spejlinger er vi aldrig og bliver vi aldrig os selv.

Er der en løsning på den virkelighed? Prøv at gå i kirke på søndag.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbreve for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse, find Aarhus på listen og tilmeld dig.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.